2014. szeptember 22., hétfő

Jessica Park: Flat out love - Szeretni bolondulásig

Következő kritika:

Jessica Park: Flat out love - 
Szeretni bolondulásig

A srác magas volt, legalább száznyolcvan centi, szőkésbarna haja a szemébe lógott. Pólóján az a felirat állt: Nietzsche a haverom. Íme, Matt. Julie Seagle kedveli őt. Nagyon is. De ott van még Finn. Akibe Julie teljesen belezúgott. Bonyolult? Kínos? De még mennyire. Julie nemrég költözött Bostonba, hogy megkezdje egyetemi tanulmányait: mégis honnan tudhatta volna, hogy édesanyja régi jó barátnőjének családjánál fog kikötni? Csak ideiglenesen akart megszállni náluk. Arról szó sem volt, hogy fontossá válik a Watkins család számára, vagy hogy beleszeret az egyik fivérbe. Pláne nem abba, amelyikkel még egyszer sem találkozott személyesen. De hát számít ez? Finn megérti őt, jobban, mint valaha bárki. Ők ketten egy hullámhosszon vannak. De a szerelem – és annak mindenféle csavaros, bonyolult változata – mindig tartogat meglepetéseket. És soha senki nem ússza meg sértetlenül.

Egy ideje szemeztem már Jessica Park könyvével, és amint elkezdtem olvasni, le sem tudtam tenni. Így történt, hogy közepes terjedelme ellenére két nap alatt végeztem vele. A történet végig lekötött, olvastatta magát, nagyon tetszett. Imádtam a szereplők közötti vicces cívódásokat, beszólásokat, incselkedést, a humoros e-maileket és FB-bejegyzéseket. Jó az alapötlet, és az egész cselekményen végighúzódik valami visszafojtott rejtélyesség, amitől még izgalmasabbá és feszültebbé vált a történet. Az írónő stílusa nagyon az én ízlésemnek való: vicces, laza, ugyanakkor a drámai helyzeteket is teljes mértékig átélhetően, szívet tépően tudja elénk tárni és az érzelmi töltet is a helyén van. Nagyon olvasmányos könyv, amit a szerethető karakterek még élvezetesebbé tesznek. 

Julie figuráját első pillanattól fogva kedveltem. Igaz, nincs könnyű helyzetben a történet elején, de simán veszi az akadályokat és humorral, lazasággal, optimizmussal és tettrekészséggel próbálja megoldani a problémáit. A Watkins családot is a szívembe zártam, mindenki rokonszenves volt a hibái ellenére. Szegény családtagok sok szenvedésen mentek keresztül és ki-ki másmódon tudta feldolgozni a történteket. Matt, Finn és Celeste karaktere is kedvelhető volt, mindannyian igazi egyéniségek és most, hogy letettem a könyvet, máris hiányolom őket. 

Maga a történet lendületes, vannak bizony nagy fordulatok (amelyek azért nem egészen érik váratlanul az olvasót, de még így is sokkoló némelyik), de itt-ott ráérős is néha a sztori, ami egyáltalán nem baj. Így Julie-val együtt megszokhattuk az új környezetet, megismertük a családtagokat és vele együtt mi, olvasók is kezdtük kicsit otthon érezni magunkat. Néha csak lassan haladnak az események egy-egy szálon, de nem vált unalmassá a könyv, mert olyankor másban haladt előrébb a történet. Az erős és hangsúlyos szerelmi szál mellett olyan cselekményelemeket követhetünk nyomon, mint a furcsa hóborttal küszködő kislány segítésére tett igyekezet, a családi rejtély kipuhatolása, vagy a főszereplő saját családi kapcsolatai. Engem minden szál lekötött, egy pillanatra sem unatkoztam. A könyv végi drámai fordulat felkavaró és szívfájdító, holott, amint már említettem, számítani lehet rá, legalábbis én végig valami ilyesmit sejtettem a háttérben. Ám az, hogy egy kicsit kiszámítható, nem von le a könyv értékéből. Újraolvasós lesz.

A borítóról még nem ejtettem szót. Talán ez az egyetlen, ami nem száz százalékban tetszik a könyvben. Nem mondom, hogy rossz, de lehetne kifejezőbb és kevésbé színes. Az tetszik benne, hogy az egyes betűkben a történetre utaló dolgok láthatóak pl. ejtőernyős ugrás, ruha, kávé, pad, matematikai egyenletek, fizikai képletek, stb. A borító a könyv humoros oldalát próbálja megfogni, de valahogy nekem nem illik a könyv hangulatához, mert egy színes betűkavalkádtól jóval komolyabbnak érzem a történetet. Ám a küllem ne rémisszen el senkit, a belső tartalom nagyon jó, legalábbis számomra jó kikapcsolódás volt elmerülni a könyv világában. Létezik egy kapcsolódó kötet Flat out Matt címmel, amit a kiadó szintén tervez megjelentetni magyarul. Én vevő vagyok rá, mert abban minden valószínűség szerint Matt szemszögéből követhetjük nyomon az eseményeket. Kíváncsian várom.

Értékelés
Tartalom, cselekmény: 5/5
Szereplők: 5/5
Nyelvezet, stílus: 5/5
Borító, küllem: 5/4

Összesen: 20/19

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates