2012. augusztus 7., kedd

Tündérkrónikák 5.

Karen Marie Moning: Shadowfever 


Ez a könyv itthon még nem jelent meg, és még nem tudom, mi lesz a magyar címe. Hazánkban a Kelly kiadó jelentette meg a sorozat eddigi köteteit, így feltételezhető, hogy tervezik megjelentetni a zárókötetet is. Reméljük, ugyanis az ötödik rész (és maga a sorozat is) meglehetősen ütős. A magyar olvasók sem hagyhatják ki. 

Hogyan lehetne úgy írni róla, hogy ne lőjem le a poént? :) És az előző részekre vonatkozó spoilereket sem akarok írni, úgyhogy csak nagy vonalakban jellemzem a művet: fantasztikus, megható, izgalmas, rejtélyes, meglepő, fordulatos! 

Történetünk ott indul, hogy Mac úgy érzi, elvesztette azt az embert, aki legtöbbet jelenti számára a világon (mint tudjuk, így ért véget az előző könyv). Hogy ki az, kérdéses volt, az 5. kötet elején kiderül. Mac vigasztalhatatlan, mindent megtesz, hogy megváltoztassa a már bekövetkezett tragédiát, de semmi remény. Csak most vallja be magának (és az olvasóknak) igazi érzéseit. Szívbe markoló, érzelmes fejezetek segítenek (Mac-nek és nekünk) feldolgozni a történteket. Ám főhősünk nem szomorkodhat tovább, ki kell jutnia az Ezüstből, bosszút állni Alináért, legyőzni a nagyurat, megmenteni a szüleit és a világot. Új képességekre tesz szert és eddigi céljai is megváltoznak. Most  már azért akarja megszerezni a Sötét könyvet, hogy a Teremtés dalának segítségével megváltoztassa az egész múltat, meg nem történtté tegye az eddigi eseményeket, teljesen új világot formálhasson...és visszakapja azokat, akiket elvesztett. Ehhez azonban olyasmire kell vetemednie, amire eddig nem is gondolt volna: össze kell fognia Darroc-kal...

Többet nem írok a sztoriról, mert innen kezdve izgalmas események, meglepő fordulatok következnek.  Teljesen kiszámíthatatlan a cselekmény. Mindig gyanakszik valamire az ember, aztán kiderül egy még váratlanabb dolog. Kicsoda vagy micsoda Mac? Miért vannak furcsa emlékei (mintha valaki más életéből származnának)? Kicsoda/micsoda Barrons és a haverjai, pl. Ryodan? Milyen veszélyek leselkednek Mac-re? Mi lett a szüleivel? Milyen céljai vannak Rowenának? Mi történt, mikor a könyv kb. 20 évvel ezelőtt kiszabadult az apátságból? Hogyan történt? Ki volt az áruló? Egyáltalán hogy tudták addig bezárni? Kik voltak Mac igazi szülei és mi történt velük? Miért akarja megszerezni Barrons a könyvet? Mi a célja vele, kinek az oldalán áll? Ki az Unseelie király? És a szeretője? Milyen szerepet játszott a történetben a titokzatos Cruce? Mik V'lane céljai? Mi köze az álmodozó szemű srácnak az egészhez? Honnan tud olyan sok mindent? Mi lesz Christian sorsa? Mindezekre a kérdésekre választ kapunk ebből a kötetből. Valljuk be, ezek a kérdések már régóta foglalkoztatták az olvasókat. Végre kiderülnek a legnagyobb titkok: pl. megismerhetjük a tündérkirálynőt, és Alina gyilkosának kilétére is fény derül (bár nem úgy, ahogy számítottunk volna rá). 

Alapjában véve elégedetten csuktam be a könyvet: végül minden megoldódott, és happy end-del zárult a történet, a nagy kérdésekre is választ kaptam. Tökéletes befejezése volt a sorozatnak. A karakterek továbbra is kedvencek, szinte élnek, mindenki hozta a formáját. A magyar kiadás megjelenése után majd írok a nyelvezetről, fordításról, a borítóról és a kötésminőségről. Értékelés-pontszámok majd akkor. 

Jó hír a rajongóknak: az írónő tervezi, hogy még két (a Fever/Tündérkrónikák világában játszódó) sorozatot ír: az egyik Daniről fog szólni, az ő szemszögéből fogja megismerni az olvasó a történet folytatását. A második tervezett sorozat pedig Mac történetét viszi tovább, ám erre még sokat kell várni. De megéri a várakozást, ha még nem akarjuk elengedni kedvenc szereplőinket. Márpedig én így vagyok vele. Addig azonban azt tervezem, hogy néhány hónap múlva újra elolvasom az egész sorozatot egyben. 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates