2013. június 19., szerda

Amy Kathleen Ryan: Ragyogás



Amy Kathleen Ryan: Ragyogás


Mit éreznél, ha egy olyan űrhajón születtél volna, ahol csak a szüleid és az idősebbek ismerik a Földet? Te sosem láttad, csak az általuk mesélt történetek alapján ismered, és minden vágyad, hogy megérkezzetek az új otthonotokba, arra a bolygóra, amelyet benépesíthettek. A történet középpontjában Waverly áll, akinek az élete váratlan fordulatot vesz. A barátja, Kieran éppen megkéri a kezét, amikor a szövetséges hajójuk váratlanul megtámadja őket és elrabolja az összes nőt az űrhajóról, ahol eluralkodik a káosz. A szerelmeseket elszakítják egymástól az események, s mindkettejüknek helyt kell állnia az új és szokatlan helyzetben. Ahhoz, hogy visszataláljanak egymáshoz és szeretteiket is megmentsék, sokat kell küzdeniük. Hamarosan arra is ráébrednek, hogy az ellenségek nem mindig kívülről érkeznek. A Ragyogás egy trilógia első része. A kitartásról, szerelemről és árulásról szóló lebilincselő történet garantáltan fenntartja az érdeklődést és kíváncsiságot az olvasóban.

Történetünk a jövőben játszódik, az űrben. Két űrhajó indult útnak sok-sok évvel ezelőtt a pusztulófélben lévő Földről, hogy eljussanak Újföldre (egy Föld-szerű, lakható bolygóra), és benépesítsék. Egyik az Empyreum, a másik az Új Látóhatár. A történet az Empyreumon indul, már az első fejezetben megismerkedünk a két főszereplővel: Waverly-vel és Kierannal. Minden szép és jó, de jön egy váratlan fordulat, ami mindent felborít... 

Maga a történet nagyon tetszett. Fordulatos, izgalmas. Olyan erkölcsi kérdéseket feszeget, amik igazán elgondolkodtatóak. A vallás például csak egy dolog, ami ellentéteket szül a szereplők között. Az emberek felett ott lebeg a küldetés kényszere: szaporodni, gyereket szülni, benépesíteni az új bolygót, megmenteni az emberi fajt a kihalástól. Saját akaratukat, érzéseiket, céljaikat ennek kellene alárendelniük? Hogyan tudnak boldogulni a fiatalok a felnőttek nélkül? Végig uralkodik a könyv hangulatán egy bizonytalanság-érzés: nem lehet tudni, ki mit miért tesz, ki a jó és ki a rossz, mi a helyes és mi a helytelen. Támadók vagy megmentők? Csak maguknak akarnak jót vagy mindenkinek? Mi a fontosabb: a jelen boldogsága vagy a jövő biztosítása? Mihez van joga annak, aki biztosítani akarja az emberiség fennmaradását? Meddig mehet el ennek érdekében, hol a határ a nemes cél és az erkölcsileg helytelen cselekvés között? A cél szentesíti az eszközt? A lányokkal való bánásmód a két hajón eltérő, ez is erősíti a bizonytalanság-érzést: Most akkor tényleg nem ők a rosszak?

Mindezekkel a problémákkal szembesül Waverly, akinek néha nehéz döntéseket kell meghoznia. Bátor, okos lány, erős jellem, aki nem fél cselekedni. Kissé bizalmatlan, nem lehet könnyen megtéveszteni, és mindent megpróbál, hogy segítsen a szerettein és hazajuttassa a barátait. Tetszett, hogy nem egy magát sajnáltató mártír főszereplővel van dolgunk. A többi karakter megformálása is érdekes. Kieran, Waverly barátja jószívű, de eleinte naiv és kapkodó. Mindene megvan, ő a kapitány kedvence, fényes jövő előtt áll, valahogy mégis bizonytalan. Csak később eszmél rá a hibáira, viszont akkor már inkább ésszel cselekszik és a szerencse is mellé szegődik. Seth azonban éppen az ellentéte: hirtelen haragú, bármire képes, tudja befolyásolni a társait, viszont túl agresszív, már-már gátlástalan. A könyv végére ez a karakterábrázolás oldódik, mindkét fiú változik, illetve más szemszögből is láthatjuk őket. Igazi emberi karakterekkel van dolgunk, akik nem tökéletesek, nincsenek különleges képességeik, viszont változnak, formálódnak az események hatására. 

Izgalmas és drámai pillanatokban bővelkedik a történet. Időnként az volt az érzésem, mintha egy izgalmas filmet néznék, úgy követték egymást a jelenetek és mindig volt min izgulni. A könyv végén érdekes helyzet adódik. Megoldható-e a probléma? Fontosabb, erősebb-e a szerelem? Meg lehet érteni Waverly álláspontját, tudva, hogy miken ment keresztül, ugyanakkor Kieran is nehéz helyzetben volt és ahhoz a dologhoz fordult, ami az adott helyzetben segíthetett neki. Nem tudom, mi lesz még ebből, Waverly ki mellé fog állni. Megválaszolatlan kérdések is maradtak: pl. mi történt a múltban a két hajó között? Érdekel a folytatás...

A szerző stílusa egyszerű, könnyen érthető, a szöveg gyorsan olvasható. Sok a párbeszéd, és a cselekvés, viszonylag kevés a leírás, jellemzés és az érzelmek ábrázolása, de ez nem okozott hiányérzetet, mert a történet nem követelte meg. A könyvben nem a szerelmi szálon van a hangsúly, hanem a történéseken és az erkölcsi kérdéseken. A szerelmi szál még éppen csak most kezd kialakulni, Waverly-re nem mondanám azt, hogy ő egy fülig szerelmes lány. Érzései még saját maga számára sem tisztázottak, sorsa még nincs kőbe vésve. Ő azt hiszi, hogy szerelmes, de azért mi, olvasók érezzük, hogy ez nem egészen így van. Ezen a szálon is várható némi bonyodalom. 

A borító szép, élénk színű, kifejező. Nagyon jól visszaadja a könyv témáját (csillagok és egy lány a történet középpontjában). A mű mondanivalóját komolyabbnak, hangulatát ettől azért sötétebbnek érzem, de esztétikailag telitalálat. Ez alapján tetszett meg a könyv és rögtön olvasásra késztetett. A kötésminőség jó, nem törik. Összességében jó kis könyv, elképzelhető, hogy újraolvasás lesz belőle, hátha akkor olyan dolgokra is felfigyelek, amik elsőre elkerülték a figyelmemet. Bátran merem ajánlani, mert igazán egyedi sztori, mind témáját, mind sodró lendületét tekintve. Tetszett, hogy nem egy tucatkönyv és külön jó pont, hogy nincsenek benne sem különleges képességekkel bíró emberek, sem misztikus lények, ami tényleg nagy dolog a mai könyvkínálatot elnézve. 

Értékelés: 
Tartalom: 5/5
Szereplők: 5/5
Stílus, nyelvezet, hangulat: 5/4
Borító: 5/5

Összesen: 20/19

A könyvet köszönöm a Maxim Könyvkiadó Kft.-nek.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates