2018. december 6., csütörtök

Kresley Cole: Méreghercegnő


Kresley Cole: Poison princess - Méreghercegnő
(Árkánum krónikák 1.)


Megmentheti a világot – vagy el is pusztíthatja.
A tizenhat éves Evangeline „Evie” Greene irigylésre méltó életet él, de egy napon rémisztő hallucinációi támadnak. Amikor egy világégéshez hasonlatos esemény megtizedeli szülővárosának lakosságát, Evie rájön, hogy a hallucinációk a jövőre vonatkozó látomások voltak – és nem szűntek meg. Az életéért küzdő és válaszok után kutató lány kénytelen segítséget kérni a lápvidék rossz hírű oldalán élő osztálytársától, Jack Deveaux-tól.

De egyedül egyikre sem képes.
Evie nem ismer még egy olyan fiút, mint Jackson: a bűnlajstroma hosszú, a vigyora komisz, a viselkedése kihívó. Bár egyszer már gúnyt űzött Evie-ból és mindabból, amit képvisel, Jack vállalja, hogy megvédi a lányt. Evie tudja, hogy nem bízhat feltétel nélkül benne. De vajon képes lesz-e neki ellenállni, ha egyszer letörli a képéről azt a komisz vigyort?

Kiben bízhat Evie?
A látomások forrása után kutató Jack és Evie megismerkedik másokkal, akik hasonló cipőben járnak. Megelevenedik egy ősi jóslat, és kiderül, hogy nem Evie az egyetlen, aki különleges képességekkel bír. Huszonkét fiatalt választottak ki, hogy ismét megvívják a jó és a rossz harcát. Ám nem mindig egyértelmű, ki melyik oldalon áll…

Kresley Cole neve a paranormális-romantikus irodalom olvasóinak ismerősen csenghet. Én is számtalan részt olvastam már a Halhatatlanok alkonyat után című nagy sikerű regényfolyamából. Most azonban új oldaláról mutatkozott be Cole: young adult íróként. A regény romantikus szálat is felvonultat, ám alapjában véve egy posztapokaliptikus fantasy sztori. 

Az alaptörténet hihetetlenül ötletes és a kivitelezés is mesteri. Már az első lapnál beszippantott, a stílus, a háttérvilág, az elbeszélésmód. A történet két idősíkon játszódik és gyakorlatilag két narrátorunk van. Egy Arthur nevű pszichopata gondolataival indul a történet, aki megpróbál elkapni egy fiatal lányt, hogy aztán mindenféle beteges kísérleteket végezhessen rajta. Ez a jelen cselekményszála a posztapokaliptikus világban. A lány, Evie besétál a csapdájába és elmeséli neki a történetét. Evie narrációjából ismerjük meg a múltat, az általunk ismert jelent, a normális világot, amikor még nem történt meg a Villanásnak nevezett katasztrófa. Ahogy Evie halad az időben a meséléskor, eljutunk a Villanásig, majd az azután bekövetkező eseményekről és a túléléséről mesél. Megtudjuk, hogyan jutott el idáig és ebben kik voltak a segítségére. Végül, mikor a lány a történet végére ér, eljut a sztoriban a jelenig, mi is megtudjuk, mi lesz a sorsa. El tudja-e kapni őt a pszichopata pasas, vagy Evie valahogy kiszabadulhat?

Emiatt az igencsak érdekes keretes szerkezet miatt az olvasót végig furdalja a kíváncsiság, mi lesz Evie-vel, közben pedig a múltbeli események is izgalmasak. Megismerjük Evie-t menő gimisként, aztán láthatjuk, mekkora változáson esett át a Villanás miatt. Ám karakterfejlődése nem áll meg, ugyanis a legnagyobb csavar az a történetben, hogy itt nem csak az új világrenddel és az abban rejlő veszélyekkel kell megküzdenie, hanem saját magával, képességeivel és küldetésével is. 
Képtalálat a következőre: „poison princess”
Forrás: pinterest
Mint már említettem, ez egy fantasy történet, amelyben különleges képességekkel rendelkező fiatalok testesítik meg a tarot kártya lapjait, és egymással harcolnak a halhatatlanságért. Ám Evie hátránnyal indul, ő ugyanis nem sokat tud az egész harcról, mert nem tudott információhoz jutni. Mindenre magának kell rájönnie, közben persze az élete veszélyben forog, mert a legtöbb "kártya" meg akarja őt ölni. Akadnak azonban szövetségesei is, akik (egy ideig legalábbis) segíteni akarnek neki. A játék ezen a ponton kissé emlékeztet a Való Világ típusú kiszavazós valóságshow-kra, itt is vannak szövetségesek és ellenségek, akik "kiszavazzák" (vagyis kiiktatják) egymást, de végül csak egy maradhat, aki mindent visz: a győztes halhatatlanná válik. Ehhez azonban meg kell ölnie a többieket, ebben a vonásban pedig Az éhezők viadalára emlékeztet a helyzet. Számomra kérdéses, ki akarna halhatatlan lenni egy ilyen borzalmas világban, de úgy tűnik sokan erre hajtanak. 

És ha már a világról van szó: hihetetlenül kegyetlen, kilátástalan a helyzet. A villanás felperszelte a földet, sokan megégtek, hamuvá porladtak, nincs víz, a növények elpusztultak és az emberiség nyolvcvan százaléka meghalt. Az életben maradtak közül is főleg férfiak vannak, nagyon kevés nő élte túl a katasztrófát. Aki igen, arra még nagyobb veszély leselkedik: ágyasnak, rabszolgának akarják őket elhurcolni. Lányként extra veszélyes az élet, de fiúként sem könnyű: vagy beállsz a seregbe, vagy rabszolgatartók vagy perverzek kapnak el, akik meg akarnak kínozni vagy megölni, vagy megesznek a kannibálok, vagy elkapnak a zombik. Igen, még zombik is vannak: zsákosnak nevezett egykori emberek, akik valahogy mutálódtak és önkívületi állapotban, tébolyultan kutatnak víz és/vagy vér után. Ebben a szörnyű világban kell boldogulnia Evie-nek. Ehhez kap egy segítőt is Jackson személyében, akivel ismeretségük még hónapokkal korábbra nyúlik vissza. Itt jön a képbe a romantikus szál, ami szintén jól lett kivitelezve. 

A karaktereket könnyen megkedveltem. Evie-t könnyen megkedveltem, mert nagyon nehéz helyzetben van szegény. Eleinte kissé felszínes és ítélkező a karaktere, de aztán sokat változik. Viszont a látomásai és a "hangok" miatt őrültnek hiszi magát, attól fél, visszakerül a diliházba, ha kiderül, hogy még mindig vannak víziói. Az anyja nagyon furcsa volt számomra, homlokegyenest más lett a villanás után, mint amilyen előtte volt. A könyv első felében nagyon nem csíptem, szinte féltem tőle, azt hittem, valahogy értani akar a lányának, aztán a világvége után teljesen más lett. A nagymama figurájanagyon ígéretesnek hangzik. Kíváncsi vagyok, Evie eljut-e hozzá, megismerjük-e a nagyit, és vajon mit tud erről a világról és az árkánumok harcáról az öreglány. 
Képtalálat a következőre: „poison princess”
Forrás: pinterest
Jackson nem tudta magát velem száz százalékig megkedveltetni. Szimpatikus valamilyen szinten, de nem vagyok teljesen oda érte. Vannak hibái, kemény gyerekkora volt, érdkes múltja és a személyisége is olyan, amin nehéz kiigazodni. Egyszer hihetetlenül kedves és törődő, máskor bunkó, elutasító és szándékosan meg akarja bántani Evie-t. Ugyanakkor látszik, hogy tetszik neki és fontos neki. Remélem, a továbbiakban fejlődik majd a jelleme és a köztük lévő kapcsolat. Arthur beteges elméje igazi színfoltja volt a könyvnek, ahogyan Selena bicskanyitogató tökéletessége és titokzatossága is. Matthew is érdekes, jóindulatú fiú, aki segíteni akarja Evie-t, de nem igazán jár sikerrel. A tanácsai szinte érthetetlenek, a gondolatai összefolynak, értelmetlenségeket üzen a lánynak. Az ő figurájával kapcsolatban minden értelmet nyert, mikor Evie végre találkozott vele. A Halál karaktere bizonyára tartogat még meglepetéseket, várom, hogy mikor bukkan fel újra.  

Az írónő stílusa nagyon tetszik, olvasmányosan ír. Élőek a leírások, nagy fantáziával lett megalkotva a regény világa. A karakterek jól elkülöníthetők, izgalmasak, tetszett Evie narrációja. A gonosz Arthur fejébe pedig pedig nagyon érdekes volt belelátni. A lebilincselő elbeszélésmódnak és az egyszerű nyelvezetnek köszönhetően a történet olvastatja magát. A cayun kifejezések pedig még egyedibbé teszik a szöveget és Jack karakterét. Evie látomásai hátborzongatóak, ugyanakkor nagyon izgalmasak voltak. 
Képtalálat a következőre: „poison princess”
Forrás: tumblr
A könyv külső megjelenése szépséges. A borítókép esztétikus, tetszik sokat sejtető világvégét idéző háttér. A lányalak Evie-t juttatja eszembe és a fiú pedig emlékeztet a könyvbeli Jacksonra, bár nem éppen ilyennek képzeltem. A külső illik a tartalomhoz. A fordítással kapcsolatban nincs okom panaszra, bár azért kíváncsi vagyok, a "zsákos" kifejezés hogy hangzik az eredetiben. Van egy olyan érzésem, hamar meg fogom tudni, mert a könyv annyira megtetszett, hogy azonnal akarom a folytatást. És mivel magyarul ezen kívül csak a második rész jelent még meg, a többit kénytelen leszek angolul elolvasni. A kiadó nem közölt hírt arról, mikorra (ha egyáltalán) várható a harmadik rész (és az azt követő kötetek) megjelenése. Nagyon örülnék, ha megjelenne, mert ez egy hihetetlenól eredeti és különleges történet. 

Zseniális az alapötlet, jók a karakterek, kidolgozott a háttérvilág és izgalmas a cselekmény. A romantikus részek is elég jól fel voltak építve, kaptunk aranyos és "egymást kerülgetős" valamint elutasítós jeleneteket is. Ajánlom a romantikus YA fantasy rajongóinak, aposztapokaliptikus történetek kedvelőinek. Ha tetszett az Angelfall, Az éhezők viadala, akkor ez is be fog jönni. Nekem kedvenc lett a könyv. Már kezdem is a második részt, remélem, nem fogok csalódni benne. 

Értékelés:
Történet, cselekmény: 5/5
Karakterek: 5/5
Stílus, ábrázolás, elbeszélésmód: 5/5
Borító, küllem, fordítás: 5/5

Összesen: 20/20

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates