2019. február 7., csütörtök

S. J. Kincaid: A kárhozott


S. J. Kincaid: A kárhozott

A kárhozott könyörtelen. A kárhozott legyőzhetetlen. A kárhozottnak egyetlen feladata van: hogy öljön azért a személyért, akiért létrehozták. Nemezist arra teremtették, hogy egy galaktikus szenátor leányát, Sidoniát védelmezze. Egymás mellett nőttek fel, de semmilyen értelemben nem testvérei egymásnak. Nemezis boldogan adná az életét Sidoniáért, és ezt is várják tőle. Ölne is érte, annyi életet oltana ki a védelmében, amennyi csak szükséges. Amikor az őrült császár értesül arról, hogy Sidonia atyja felkelést szított ellene, a szenátor leányát a Galaktikus Udvarba rendeli. Túszként kell szolgálnia az apja ellen. Nemezis csak egy módon óvhatja meg Sidoniát: ha Sidoniává válik. Nemezis, a gyilkológép magát Sidoniának álcázva elutazik a császári udvarba, ahol korrupt politikusok és kétszínű szenátorok gyermekeinek körében kell eljátszania a szerepét. A viperafészek minden zuga újabb veszélyt rejt, de Nemezis nem vetheti be ellenük valódi képességeit: mindent kockára tenne azzal, ha leleplezné a titkát. Amíg a birodalom egyre repedezik és mind jobban fenyegeti a nyílt lázadás, Nemezis megtanulja, hogy több rejtezik benne, mint csupán gyilkos ereje. Igazabb emberségre lel önmagában, mint amilyet a valódi emberek többségénél tapasztal. A veszélyek, akciók és intrikák árnyékában talán épp ez az emberség lesz az, ami megmenti az életét – és a birodalmat.

Nem olvasok olyan sok sci-fit, vagy az űrben játszódó történetet, mint szeretnék, és ebben ez a könyv is megerősített. Több ilyet kellene olvasnom, mert ez nagyon tetszett! Magával ragadott a történet, pörgős és izgaémas volt. Szerettem a karaktereket, a fordulatokat, az erkölcsi dilemmákat, a főhősnő személyiségfejlődéséről nem is beszélve.

Képtalálat a következőre: „kincaid nemesis”
Forrás: cahwrites.wordpress.com
A történet középpontjában egy genetikailag módosított lány, egy úgynevezett "kárhozott" áll, akit Nemezisnek hívnak. Őt egy gazdag nemesi család vásárolta meg, hogy mindentől megvédje lányukat, Sidoniát. Az emberi érzéseket és ösztönöket az idomítása, kiképzése során kiölték belőle, míg Donia szeretetét és a lány megóvásának vágyát beleprogramozták, így Nemezisnek az az életcélja, hogy Sidoniár minden rá leselkedő veszélytől megóvja. Nem számít, ha ehhez akár gyilkolnia kell, vagy az életét kell adnia a lányért. Ám egyik nap Sidonia azt az utasítást kapja, hogy menjen a császár udvarába, ahol valószínűleg kivégzik, de legjobb esetben is túsz lesz, hogy a császár a lány életben maradásával zsarolhassa az apját. A család úgy dönt, Donia helyett Nemezist küldik el Sidoniának álcázva, hogy a lányuk így biztonságban legyen. Megkezdődik hát Nemezis veszélyekkel teli élete a császár közelében.

A történetről nem mondanék többet, fordulatok, izgalmak várják Nemezist és az olvasót. Megjelennek a könyvben különböző erkölcsi kérdések, az emberség ismérvei, szeretet és barátság kérdései, valamint van egy remek romantikus szál is. Összességében nekem nagyon tetszett ez az intrikákkal, cselszövésekkel teli, csavaros sztori. Mindig történik valami izgalmas vagy meglepő, mindig van min izgulni.
Kapcsolódó kép
Forrás: weheartit.com
Nemezis nagy átalakuláson megy keresztül. Szerettem a karakterét, megértettem az érveit és a problémáit. Nagyon szimpatikus, szerethető hősnő, aki sokkal több, mint amilyennek elsőre látszik. A történet során kideról, hogy ő, aki nem is ember, sokkal emberségesebb a birodalomban élő embereknél. Nagyon szimpatikus volt Sidonia és Tyrus is, akadtak viszont jól megírt, gyűlölhető karakterek is. Tetszett, hogy mindenki ilyen jól kidolgozott, emlékezetes figura. Sok okos, agyafúrt cselszövő akad a császári családban és a nemesek között, és ott vannak a kárhozottak is, akik nem is emberiek. A szerelmi szál és a barátság-szeretet ábrázolása is nagyon tetszett. Az egyik legnagyobb csavarra hamar rájöttem, de volt, ami engem is meglepett.

A leírásokkal sem volt bajom, könnyen el tudtam képzelni ezt az űrbéli birodalmat, a különböző helyszíneket, űrhajókat, bolygókat. A sci-fi jelleg nagyon jót tett a könyvnek, de szerettem az ázsiai sorozatokra emlékeztető császári rendszert is. A jelenetek kezelése egyszer-kétszer furcsa volt olyan értelemben, hogy benne voltunk egy jelenetben, és aztán hirtelen már egy másikban jártunk, ami időben később vagy korábban történt, de ez a narrációs furcsaság nem volt annyira zavaró, csak épp nem voltak tökéletesen elhatárolva az idősíkok. Az elbeszélésmód, a stílus élvezetes, a könyv szinte olvastatja magát. A fordítás is tetszett, jól visszaadta a fordító a szavak jelentését, a diabolic helyett a kárhozott kifejezés is nagyon helytállónak tűnik, többek között a könyv vallási vonatkozása miatt is.

Képtalálat a következőre: „kincaid nemesis”
Forrás: whatsarahread.com
A könyv borítója lenyűgözően gyönyörű. Egyszerűen minden egyben van rajta, és remekül illik a könyvhöz, mind tartalmát, mind stílusát, hangulatát tekintve. A félig élő, félig mechanikus, gépies pillangó tökéletesen visszaadja a hősnő karakterét, aki hihetetlen jellemfejlődésen megy keresztül a regény cselekményének során. Sem a fordítással, sem a könyv külső-belső megjelenésével nem volt problémám, igényes és szép kiadvány.

Összességében elmondhatom, hogy új kedvencet avattam e könyv "személyében". Biztos, hogy nem utoljára olvastam. Ha megjelenik magyarul a folytatása (angolul már van The Empress vagyis A császárnő címen), mindenképpen szeretném olvasni, sőt, lehet, hogy addig nekilátok angolul. Bár nem függővéges a könyv, hanem szépen lezárt vége van, kerek egész a történet, ennek ellenére várom a folytatást, mert szívesen olvasnék még erről a világról és ezekről a karakterekről.

Értékelés:
Történet, cselekmény: 5/5
Karakterek: 5/5
Leírás, stílus: 5/5
Borító, küllem: 5/5

Összesen: 20/20

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates