2012. január 6., péntek

Tündérkrónikák 1.

Keserű ébredés könyv borítója

Karen Marie Moning: Keserű ébredés

MacKayla Lane Georgiában élő kisvárosi lány. A vihogós csitri egyszeriben komor felnőtté válik, amikor értesül Írországban tanuló nővére, Alina meggyilkolásáról. Mobiltelefonjáról meghallgatja testvére utolsó, kétségbeesett és rejtélyes üzenetét. Dublinba utazik, hogy a számára felfoghatatlan, misztikus nyomokat követve eljusson Alina gyilkosáig, és bosszút álljon rajta. 

A válaszok keresése közben azonban nemcsak nővére titokzatos életének, szerelmének és halálának részletei tárulnak fel előtte lépésről lépésre, hanem az ír város ódon falak mögötti, láthatatlan árnyékvilága is. Az ijesztő események sodrában rá kell döbbennie, hogy a múlt egymással is könyörtelen harcban álló furcsa figuráinak mesterkedéseit csakis akkor képes túlélni, ha megtanulja használni újonnan felfedezett adottságát, amelynek révén betekintést nyerhet a tündérek veszedelmekkel teli világába. A veszélyek leküzdésében segítőtársa is akad a kiismerhetetlen könyvesbolt-tulajdonos, Jericho Barrons személyében. 

A nagy tudású férfi történetei révén érti meg, hogy ha nem sikerül megakadályozni a tündérek és az emberek világát elválasztó falak teljes leomlását, akkor az emberiség jövője reménytelen. Mac fokozatosan tudatára ébred, hogy miféle küldetésre fi gyelmeztette őt Alina abban a bizonyos utolsó üzenetben. Neki kell megtalálnia az ősi Sinsar Dubh-t, a Sötét Könyvet, mert aki először szerzi meg a Tuatha Dé Danaan félelmetes erejű relikviáját, az mindkét világ ura lehet. 

Mac úgy tervezi, hogy a nyomozás után nyomban visszatér az ő kellemesen provinciális, jelentéktelen kis szülővárosába, és igyekszik elfeledkezni mindenről, ami Dublinban történt vele. Hogy végül mégis a maradás és a további kutatás mellett dönt, abban Jericho Barronsé a főszerep. Kettejük közös próbálkozásának sikeréért azonban már a hamarosan megjelenő folytatás olvasása közben izgulhatunk. 

Be kell vallanom, a könyv nagyon tetszett. Kicsit nehezen indult be, de aztán magával ragadott. Az első rész tulajdonképpen bevezető, bemutatja a világot, megismertet a főszereplőkkel, és feltárja az alaphelyzetet, az első konfliktusokat. 

A leírás alapján félreérthető lehet, mert ez ifjúsági könyvnek tekinthető abból a szempontból, hogy nincs benne szex, csak vonzalom, finom utalások. Ugyanakkor szerintem több, mint egy ifjúsági regény. 

Szereplők
MacKayla (Mac) karaktere egyelőre nem fogott meg, nekem túlzottan cicamica, de a későbbiekben remélhetőleg változni fog. Ezt előre lehet látni, szóval jellemfejlődésre számíthatunk. Jericho Barrons nagyon érdekes és izgalmas karakter, abszolút favorit. V'lane egy tündérherceg, csak a főszereplő nevezi szextündérnek, mert olyan erőteljes kisugárzása, hatalma van, hogy minden nő a lába elé omlik és rögtön rá akarja vetni magát. Azonban ez függőséghez vezet és a nő belehal. De nem ez a sztori lényege, ez csak egy mellékszál. 

A könyvben a nyomozásról van szó, meg a veszélyes helyzetekről, a szereplő jellemének fejlődéséről és a "fiatalok" közti szerelem kialakulásáról. Sejtek egyébként egy szerelmi háromszöget, de majd meglátjuk, hogy alakul a sztori. Szerintem egyre jobb lesz. 

Mindenesetre a történet elsőre megfogott. Baljós hangulatú, eléggé misztikus, rejtélyes, a szereplők jól kidolgozott karakterek, igazi egyéniségek. Nyelvezete nem az egyszerű tőmondatokra korlátozódik. Szerencsére. 

Bár maga a téma (Már megint valami tündéres? ) elégge elcsépeltnek tűnik, a sorozat első darabja meglepően jó. Nem tucatkönyv, egyedi világot mutat be. Sőt, a borító is tetszetős! Bár mostanában elég gyakran követem el azt a hibát, hogy a borító alapján tévesen ítélek, itt ez nem történt. A Tündérkrónikák sorozat jónak ígérkezik! 

Értékelés
Borító: 5/5
Tartalom: 5/4
Szereplők: 5/5
Leírás, nyelvezet: 5/4

Összesen: 20/ 18 pont

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates