2013. július 9., kedd

Cynthia Hand: Angyalfény


Cynthia Hand: Angyalfény
( Angyalsors trilógia 2.)

Clara Gardner hónapokon át készült arra, hogy a valóságban is szembenézzen a látomásából ismert erdőtűzzel, azonban a végzetes napon hozott döntésével önmagának is sikerül meglepetést okoznia. A feladatot közel sem olyan egyszerű végrehajtani, mint ahogy gondolta, most pedig a Tucker iránt érzett szerelme és a Christianhez fűződő bonyolult érzelmei között őrlődik. Emellett egyre mélyebbre száll a részangyalok világában, a Fehér Szárnyak és Fekete Szárnyak közötti harcban, ráadásul szembe kell néznie egy szörnyű ténnyel: valaki, aki közel áll hozzá, hónapokon belül meg fog halni. A lány jövője csupa kérdőjel, egy dologban azonban biztos: a tűz csupán a kezdet volt. Cynthia Hand a népszerű Angyalsors trilógia második regényében fokozza az első részben elkezdődött izgalmakat. A lendületes stílus, a mozgalmas cselekmény és a meglepő befejezés garantálják, hogy az ifjúsági fantasy rajongói a második regényt is a szívükbe zárják. A trilógia harmadik része 2013 őszén fog megjelenni Angyalvágy címmel.

Előzmények

Bizonyára emlékeztek még arra, mennyire szerettem ennek a sorozatnak az első részét, és nagyon vártam már a folytatást. Reméltem, hogy valami hasonlóan jó, vidám, szívet melengető, izgalmas sztorit kapok. Mikor végre a kezembe kaparintottam a második részt, ráhangolódásképpen újraolvastam az első kötetet (ami most is tetszett), így felfigyeltem az apró részletekre is, illetve az itt-ott elejtett utalásokra, melyek a második részben hangsúlyosabbá váltak. Szóval teljesen benne éltem a történetben, ezért sem jutok most szóhoz. Nem is tudom, hol kezdjem a kritikát. 


Ma fejeztem be a könyvet, tehát még mindig a hatása alatt vagyok. Hogy jó vagy rossz értelemben? Nem tudom. Tetszett-e vagy nem? Nem tudom. Ami nem jó jel, mert ha tetszett volna, azt tudnám. Akkor egyértelmű lenne és nem kellene ezen gondolkodnom. Inkább úgy fogalmaznék, hogy volt, ami tetszett benne, és volt, ami nem. De az biztos, hogy nincs bennem olyan elégedettségérzet, mint az első rész elolvasása után. Nagyon beleéltem magam a történetbe, teljesen belecsöppentem Clara világába, átéltem az érzéseit, drámáját, de valahogy mégse értettem meg őt igazán. De erről majd később!


A történetről (Innentől spoiler az első részre nézve):

A történet ott folytatódik, ahol az előző rész befejeződött. Clara - mint tudjuk - kimentette Tuckert az erdőtűzből, ezzel nem hajtotta végre a rendeltetését, vagyis nem pont úgy, ahogy gondolta. Nem mentette meg Christiant, akiről kiderült, hogy nem is kellett megmenteni, hisz ő is angyalvérű és azért volt ott az erdőtűznél, mert azt hitte, neki kell megmentenie a lányt. A két fiatal most nem tudja, mitévő legyen. Ilyenkor mi van? Nem teljesítették a rendeltetésüket és hogyan tovább? Most élik tovább az életüket, mintha mi sem történt volna? Vagy megbűnhődnek érte? Pokolra jutnak? Mindketten tanácstalanok, Clara anyja továbbra sem hajlandó elárulni, amit tud, Jeffrey pedig titkol valamit. Ha ez nem lenne elég Clarának, ott van az új álma/látomása is, ami újabb megpróbáltatásokat ígér. 

Az első rész elolvasása után számtalan kérdés merült fel bennem, ezek nagy részére választ kapunk ebből a kötetből. Pl. Mi lett a lóval? Mit keresett Jeffrey az erdőben? Miért olyan fáradt mindig Clara anyja? Milyen titkai vannak? És mi a helyzet Clara apjával? Rendeződik-e kapcsolata a gyerekeivel? 

Ebben a részben három téma köré szerveződnek az események. Clara, Angela, Jeffrey és Christian klubot alapítanak, hogy megpróbáljanak kideríteni mindent az angyalvérűségről és a rendeltetésükről. Angela szokásához híven beveti magát, ezerrel nyomoz, régi írásokat, apokrif iratokat tanulmányoz, összeveti a Rómában szerzett infóival és érdekes dolgokra bukkan... Azt egyébként nem tudom, honnan tudja Angela, hogy Christian is angyalvérű, illetve hogy Christian miért nem lepődik meg, mikor megtudja, hogy Angela is az. Azt is furcsának találtam, hogy Clara csak úgy kikotyogja mások titkát a pasijának, és ők még csak nem is haragszanak! Azt egyébként elárulhatom, hogy a  rendeltetéssel kapcsolatban nem sokat haladnak előre, de az angyalvérűekről derülnek ki dolgok. Itt kapunk még egy kis adalékot a történet mitológiájához, többek között Clara anyja is felfedi néhány féltve őrzött titkát (persze nem mindet), és Christian is tartogat még meglepetéseket. Ez az egyik cselekményszál. 

A második szál a fekete szárnyúakkal kapcsolatos eseményekkel foglalkozik. Az egyik szereplő ezt "háborúnak" nevezi, amit némileg túlzásnak tartok, ugyanis nekem a háború fogalmához hozzátartozik a két ellenséges sereg, meg a csaták, de itt ilyesmiről szó sem volt. Jó, lehet hogy majd a 3. részben kerül rá sor. A vége olyan sután lett megoldva: Samjeeza nagy, előre beharangozott felbukkanása olyan semmilyen és eseménytelen volt, hogy megnéztem az oldalszámokat, nem maradt-e ki néhány lap. Mi?!Ennyi? És tényleg ennyi volt. Bár az még foglalkoztat, hogy 1. Mit akar a fekete szárnyú? Mi a célja? Mert úgy tűnik, megölni nem akarja Clarát. Akkor mit akar? Maga mellé állítani? Minek, mihez? Magával vinni a pokolba? Abban neki mi a jó? Milyen érdeke származik belőle? Ez nem egészen világos. 2. Mi történhetett a múltban vele meg Clara anyjával? Hogyhogy barátok voltak? Most már miért nem azok? És milyen érzések fűzik Samjeezát a nőhöz? Remélem, ezekre majd választ ad a harmadik kötet. 

A harmadik cselekményszál a szerelmi háromszög alakulása, amiről az első rész végén már azt hihettük, hogy nem is létezik. Hát de! És ahogy az lenni szokott, az első részben az egyik srác felé billen a mérleg, a másodikban a másik felé, hogy aztán a főszereplő lány végképp ne tudjon dönteni köztük. A második részben az első pasi háttérbe szorul hogy a másikat is jobban megismerhessük, megkedvelhessük, és a főhőssel együtt mi, olvasók is elbizonytalanodjunk. Míg a Twilight saga vagy az Éhezők viadala trilógia esetében kétségem sem volt afelől, kit választ majd a lány, itt most még kérdéses. Nem tudom, mit akar az írónő. Az első részben ott volt a nagy, abszolút nem hihető rajongás a teljesen ismeretlen Christian iránt, aztán fordult  a kocka, Clara jobban megismerte Tuckert, belszeretett és gondoltam, oké, ezzel le van zárva az ügy. De most minden felborult. Tucker teljesen zárójelbe lett téve (azzal a nem túl eredeti írói megoldással, hogy nem találkozhatnak). Elszakadnak, (térben és/vagy érzelmileg) eltávolodnak egymástól, mint pl. az Evernight második részében Bianca és Lucas, vagy a New moon-ban Bella és Edward, hogy előtérbe kerülhessen a másik srác, a csaj jobban megismerje, megkedvelje a fiút, aki persze ott van, segíti, támogatja, igaz barátjává válik (pl. Balthasar, Jacob). Christian az első részben nem volt szimpatikus, idegennek és bárgyúnak éreztem, most viszont kezdem megkedvelni (Na jó, egy kicsit én is beleestem az írónő csapdájába.), bár Tuckert nem übereli. Remélem, még van remény számunkra, mert én teljesen Tucker-párti vagyok. Nem csak azzal tolja a háttérbe őt Cynhia Hand, hogy egy ideig nem találkozhat Clarával, hanem azzal is, hogy nem részletezi a találkozóikat. Van egy-két aranyos jelenetük, mint például a csónakban, de a többi mintha át lenne tekerve (hogy egy ilyen videós hasonlattal éljek). Pl. ide mentünk, oda kirándultunk, ő jött, beszélgettünk, stb. Így gyorsítva elmesélve már nem is olyan romantikus. Nem írja le az érzéseket, ezért mi, olvasók sem élhetjük át. Szegény Tucker így nem csak Clarától, hanem az olvasóktól is eltávolodik, (ugyanis most Christiant kell megkedvelnünk). Bezzeg a Christian-es részekben szépen kidolgozott jelenetekkel, részletes párbeszédekkel találkozhatunk. Igazságtalanság! De hát, így szokott ez lenni. A mese is ott ér véget, hogy "Boldogan éltek, míg meg nem haltak", a többi már nem érdemel említést. Ott úgyis boldogok voltak, az kit érdekel? A boldogság unalmas, mindig kell valami bonyodalom, amin izgulhat az olvasó. 

Szóval, nem tudom, mit akar ebből kihozni Hand, majd elválik a következő kötetben, amit már várok, annak ellenére, hogy ez a rész nem fogott meg annyira. És hogy miért nem? Nemcsak a szerelmi háromszög erőltetése (és számomra kedvezőtlen alakulása) vagy az eseménytelen fő cselekményszál (a fekete szárnyú nem csinál semmit) miatt, hanem mert olyan letargikus, depressziós lett ez a rész. Ami egyébként érthető, tekintve, hogy mi történik Clarával, de valahogy túl lehangoló nekem. Az egész átment egy "kedves, bájos szerelmi történet izgalmas veszélyekkel, mitológiával és titkokkal fűszerezve" szintről egy komolykodó, szomorú, az elmúlás és a felnőtté válás problémáit feszegető családi drámába. Jól ki van dolgozva az anya-lánya, és a testvéri kapcsolat is, és a gyászt, az elmúlás visszafordíthatatlanságát is szívszaggatóan ábrázolja a regény. Van itt rendezendő apa-lánya kapcsolat, irigykedő barátnő, féltékeny barát, bűntudat egy másik sráchoz való vonzódás miatt, egyetemi felvételi, amivel egy fiatal lánynak meg kell birkóznia. Mit kezdjen az életével, mi lesz most vele, hová menjen továbbtanulni, maradjon-e itthon a pasijával, és főként, hogyan tudná helyrehozni a meghiúsult rendeltetésével elkövetett hibát. Clara olyan helyzetbe kerül, hogy hirtelen fel kell nőnie. Megható volt a könyv, nagyon jól át lehet érezni Clara fájdalmát. Tehát összességében egy szomorú, letargikus második részt kaptunk, a cselekménnyel azonban keveset haladunk előre. Néhány titokra fény derül, pl. a szülők történetére, de akad még jó pár megválaszolatlan kérdés. pl. Mit akar Shamjeeza? Milyen múltja van Maggie-vel? Mi (lesz) Clara, Christian és Angela rendeltetése? És Jeffrey-é az (volt), ami? Milyen titkos pasija van Angelának és kivel szokott Olaszországban találkozni, akitől az infóit szedi? Mi fog történni nyáron Olaszországban? És a Stanfordon? Hová halad Clara és Christian kapcsolata? Tényleg egymásnak vannak rendelve? Kit választ Clara? Mi lesz Jeffrey-vel?

Ami még nem tetszett: Ez a "megálmodom a jövőt" téma kezd kicsit unalmassá válni, olyan érzésem volt, mintha megint ugyanazt olvasnám. A bizonytalanság pedig idegesített: "Ez az én gyászom, a saját szomorúságom. Ja, nem: másnak az érzései. Ja nem, bocs, mégis azt enyém." A fél könyv erről szólt, hogy most akkor kinek a bánatát érzi az álmában. 

Felfigyeltem néhány apró logikai hibára (Ha találtok még, szóljatok!): (Spoiler!)
1. A sorozat első részében Samjeeza azt mondja Clara anyjának: "Elfelejted, ki vagyok." Vagy valami ilyemit, mire Maggie azt feleli a fekete szárnyúnak: "Nem, te felejted el, hogy én ki vagyok!" Erre Samjeeza előtt gondolatban megjelenik egy kép két nagy hatalmú angyalról. Az egyik Michael, aki később felbukkan. Viszont akkor Samjeeza már nem tudja, hogy az angyalnak köze van Maggie-hez. Hogyhogy nem? Hisz akkor még tudta, hisz rögtön ez jutott eszébe. Most meg nem is tudja, hogy ismerik egymást?
2. Clara látta Samjeeza gondolataiban ezt a képet a két angyalról. Megfigyelte, hogy az egyik aranyhajú, aranyló bőrű, de nem vette észre, hogy az az apja? Mi van?! Oké, hogy 2 éve látta utoljára, de az ember akkor is felismeri a SAJÁT APJÁT!!! (Főleg mivel semmit nem öregedett, így Samjeeza gondolataiban is totál ugyanúgy nézhetett ki, ahogy Clara emlékezett rá)
3. Amit már említettem, hogy Angela honnan tudja, hogy Christian is angyalvérű? Elvileg ez volt az előző rész nagy csattanója, és Clara azóta nem mondta el Angelának, legalábbis erről nem esett szó. 
4. Clara anyja miért nem szólt Clarának, hogy Christian is angyalvérű? Hisz ismerte a fiú anyját, meg a bácsikáját, a neve hallatán nem esett le neki, kiről van szó? Vagy mikor a szalagavatóra mentek, nem ismerte fel a szemét, ami annyira hasonlít az anyjáéra? Clara apja bezzeg egyből rájött, hogy kinek a fia Christian. Szóval Clara anyja biztos tudta! Lehet, hogy csak ezt is eltitkolta, mint mindent, de miért? Spoiler vége.


A szereplőkről


Clara karaktere most valahogy nem fogott meg, nem állt közel hozzám. Ezúttal nem tudtam annyira megérteni, nem tudom, miért. Talán ezért, mert kissé önzőn viselkedett (ebben Jeffrey-nek adtam igazat, bár ő is lehetett volna őszintébb). Állandóan magát sajnáltatta, hogy "juj, most mi lesz, nem teljesítettem a rendeltetésemet" meg "jaj, de rossz nekem, anyám is meg az öcsém is titkolózik" és persze "jaj, én Tuckert szeretem, rá se nézek Christian-re, de mégis hogy bámul, meg de jó, hogy itt ül az ablakomban". Az sem tetszett, hogy folyton veszekedett mindenkivel (főleg az anyjával, még akkor is, mikor értesült egy sajnálatos hírről). Remélem, a következő részben visszatér a régi, normális Clara, mert ebben a kötetben egy hisztis liba volt, aki nem tudja, mit akar és mindenért másokat hibáztat. Spoiler! A Tuckerel való "szakítás" is olyan erőltetett volt: meglát egy lányt, akinek tetszik a pasija és gondolja: "oké, akkor átadom a pasimat neki, jobb lesz neki azzal a csajjal, mint velem". Olyan sablonos ez a "jobb lesz neked nélkülem, elhagylak, hogy ne keverjelek bajba" indok. Spoiler vége.


Christiant kicsit jobban meg lehetett ismerni, kiderül, hogy összetettebb figura ő, mint ahogy elsőre tűnt. Tucker, mint mondtam, némileg mellékvágányra van helyezve, de azért még szerethető. Kivéve, mikor mindenáron Clara mellett akar lenni, akkor is, ha a lány egyedül akar lenni. Bár ennél a veszekedős jelenetnél Clara viselkedése még kevésbé volt szimpatikus. Clara anyja továbbra is titokzatos és nagy rejtély a figurája. Na ő egy olyan karakter, akiről még szívesen olvasnék. Furcsa volt belegondolni, hogy attól, hogy ő valakinek az anyukája, még volt saját élete is (nem is egyféle). Mivel ilyen régóta él, több emberéletnek megfelelő korszakot élt már meg és az élete nem merül ki annyiban, hogy ő szülő lett. Jeffrey karaktere is érdekesebb lett ebben a részben, rájöhettünk, hogy személyisége mélyebb és sötétebb, mint amilyennek hittük. Ő már nem az a duzzogó kamaszfiú, aki ideköltözött az első részben. Wendyt nem ismertük meg jobban ebben a kötetben, Angela pedig mintha már régi ismerősünk lenne. Tetszett, hogy a mellékszereplők is ilyen jól vannak ábrázolva, nem csak oda van vetve a nevük a papírra, hanem igazi egyéniségek. Új szereplőként tűnik fel Clara apja, az angoltanár és Billy, az ő felbukkanásuk is jót tett a könyvnek.


Magáról a könyvről: 

A könyv borítója ezúttal is gyönyörű, a kötésminőség sem hagy kivetnivalót maga után. A nyelvezet és a stílus az előző kötethez hasonló, talán annyi az eltérés, hogy itt kevesebb a leírás és a természetábrázolás. Az érzelmek ábrázolása közül a gyász leírása mesterien sikerült: szívet tépő volt olvasni a bánatos sorokat. A  könyv hangulata sokkal komorabb, szomorkásabb az elsőnél. Remélem, a következő rész nem lesz ennyire letargikus, mert ez után a súlyos, depressziós rész után valami könnyed, kellemesen kikapcsoló befejezésre vágyom.


Értékelés:
Tartalom, történet: 5/ 3
Szereplők: 5/4
Nyelvezet, stílus, hangulat: 5/4
Borító: 5/5

Összesen: 20/16

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates