2013. október 11., péntek

Tammara Webber: Easy - Egyszeregy



Egy ismeretlen megmentő. Egy nyugtalanító titok. A szerelem nem mindig sima ügy… A fiú figyelte a lányt, de nem ismerte őt. Aztán egy váratlan összecsapás jóvoltából a megmentőjévé vált… Tagadhatatlan vonzerő hatott közöttük. Ám a múlt, amelyen a fiú kemény munkával igyekezett felülkerekedni, és a jövő, amelybe a lány őszinte hitét vetette, azzal fenyegetett, hogy elszakítja őket egymástól. Csak együtt vehették föl a harcot a fájdalom és a bűntudat ellen, nézhettek szembe az igazsággal, és találhattak rá a szerelem nem várt erejére.

Azt sem tudom, hogy fogjak hozzá ehhez a könyvajánlóhoz. Nemrég fejeztem be a könyvet és még mindig a regény hatása alatt vagyok. Másfél nap alatt végeztem az olvasásával, ez is mutatja, mennyire lekötött. Nagyon jó könyv, elgondolkodtató és komoly témákat jár körül. 

A könyv központi karaktere Jacqueline Wallace, egy másodéves egyetemista lány, akivel két hete szakított a barátja, Kennedy. A fiú és Jacqueline három évig jártak együtt (még a középiskolában kezdődött a kapcsolatuk), míg végül Kennedy szakított a lánnyal. És hogy mi volt erre az oka? Mert csajozni akart! Ki akarta élni magát, amíg még teheti, ugyanis politikusnak készül és nem akarja, hogy akkor legyenek majd botrányai, mikor már híres lesz, nehogy valaki ezzel derékba törje a karrierjét. Szóval ő most akarja kibulizni magát, és emiatt a lány már nem fér bele az életébe. Jacqueline nem az a kis nebáncsvirág, szépen megmondja a véleményét a srácnak, de attól még kiborul és két hétig nem jár suliba, csak szomorkodik a szakítás miatt. Emiatt aztán pótolnia kell közgázból (ugyanis hiányzott és még a negyedéves zh-t se írta meg), különben úszott a félév. A professzor kijelöl mellé egy korrepetítort, aki segít neki felkészülni és pótolni. Közben Jacqueline elmegy bulizni a barátnőjével, Erin-nel, és mikor egyedül indul haza, valaki megpróbálja megerőszakolni, de egy másik srác megmenti. A történet itt indul, a korábban történt eseményeket a lány visszaemlékezéseiből tudhatjuk meg. Jacqueline innentől kezdve szinte mindenütt titokzatos megmentőjébe botlik, holott eddig észre sem vette Lucas létezését. Egyre jobban kezd vonzódni a sráchoz, aki úgy tűnik, szintén nem közömbös iránta. De vajon mit titkol Lucas? Miért olyan titokzatos, mit hallgat el?

A könyvnek igen komoly mondanivalója van, a fiatal lányokat érintő igazi problémákat fogalmaz meg. Egyik ilyen téma a nemi erőszak és annak kezelése. Hogyan lehet feldolgozni egy ilyen eseményt? A regény nagyon szépen bemutatja Jacqueline érzéseit, félelmeit. Miért nem szólnak a lányok, ha ilyesmi történik velük, miért nem akarnak feljelentést tenni? Mit tehetnek, hogy lelkileg feldolgozhassák a történteket, mi kell ahhoz, hogy újra biztonságban érezhesse magát egy lány? Mi a helyes viselkedés ilyen esetben és hogyan lehet megpróbálni elmenekülni? A könyv hasznos tippeket is ad azoknak, akik netán hasonló helyzetbe kerülnének, de arra is keresi a választ, mit kell tenni, ha esetleg mégis megtörténne a baj? A legfontosabb, hogy nem szabad hallgatni! Az áldozat fél és megalázva érzi magát, nem akarja újra átélni az eseményeket azzal, hogy beszél róla, de fontos, hogy tudja, ezzel a tettes kézre kerítésében segít, és hozzájárulhat ahhoz, hogy nehogy mással is megtörténhessen az erőszak. Arra is felhívja a figyelmet a könyv, hogyan reagál a környezet, a társadalom erre a tettre és mi volna a helyes magatartás. Mi minden tántoríthatja el az áldozatot a vallomástól? Mi az, amivel a társadalom mentegetni próbálja az erőszaktevőt? Hogy kellene viselkedniük a családtagoknak, barátoknak?

Ám nem ez az egyetlen téma a könyvben, ami elgondolkodtatja az olvasót. Az is kap némi hangsúlyt a regényben, hogy a fiatal lányok milyen hibákat szoktak elkövetni egy kapcsolatban, és még csak nem is tudnak róla. Például Jacqueline folyton csak Kennedy érdekeit nézte, magára soha nem gondolt. Azért jött erre az egyetemre, hogy a barátjával lehessen, nem pedig saját álmait követte. Barátai nem voltak, csak azok, akiket Kennedy révén ismert meg, és a szakítás után ezek a "barátok" elfordultak tőle, mert ilyenkor akaratlanul is valamelyik oldalra állnak. A lánynak csak a szakítás után tűnik fel, mennyire függött eddig Kennedy-től, és hogy szinte nincs is saját élete a fiú nélkül. Azonban most búslakodás helyett itt az ideje, hogy megtalálja és megismerje önmagát és végre a saját életét élhesse. Felmerül az öngyilkosság kérdése is, ez is tanító célzattal. Jacqueline (és a szerző) véleményével teljesen egyet tudok érteni e téren. Fontos szerepet kap még a név, mint az identitás és az egyéniség kifejeződése. A névváltoztatás annak eszköze is lehet, ha valaki szakítani akar a múltjával, vagy ha úgy érzi, ő már nem ugyanaz az ember, ezért ezt nevével is ki akarja fejezni. 

Főhősünket, Jacqueline-t nagyon megkedveltem, szerintem szerethető karakter, aki reálisan gondolkodik, de van annyira emberi, hogy ő is elköveti a tipikus hibákat. Egyszerű, átlagos, ugyanakkor mégis különleges lány. Lucas pedig annyira jól kidolgozott, árnyalt karakter, hogy nem volt nehéz a szívembe zárni. A srác jóképű, különleges, vonzó, egyedi, nagyon-nagyon rendes, féltő-óvó, gondoskodó, jószívű, közben vagány (tetkó, piercing, motor), okos, intelligens. Emellett összetört, sérült lélek, visszahúzódó, olyan teher nyomja a lelkét, amit nagyon nehéz feldolgoznia, emiatt láthatatlan falat emel maga köré, amin nagyon nehéz átjutnia a bizalomnak. Mi történhetett vele a múltban? Nagyon sajnáltam szegényt, mikor kiderült a múltja, de ettől csak még kedvelhetőbb szereplő lett. Jacqueline legjobb barátnője, Erin is nagyon eltalált figura. Nem az a sablonos karakter, hanem igazi belevaló csaj. Igaz barátnője Jacqueline-nak, akire mindig mindenben számíthat. Nagyon pozitív szereplő, tetszett a karaktere. Érdekes volt dr. Heller háttértörténete és még Jacqueline anyja is tudott meglepetést okozni. Kennedy is összetett jellem, de valamilyen szinten őt is meg lehet érteni. Szereti Jacqueline-t, de fontosabb neki a saját jövője és a karrierje, mint a barátnője és nem egyszer hagyja cserben a lányt emiatt. Buck (az erőszakoskodó) tetteinek indítéka eleinte nem volt világos, aztán megértettem. Eredetileg csak Kennedy-n akart bosszút állni, aztán már saját büszkesége, megaláztatásának fájdalma és a bosszú hajtotta, végül teljesen megszállott lett. 

A könyv stílusa gördülékeny, könnyen olvasható. Tipikusan egyetemista diákéletre jellemző szavakat, kifejezéseket használ, így az olvasó teljesen bele tudja magát élni. Ez illik a könyvhöz és a főhős karakteréhez, így - bár nem annyira festői az ábrázolás, de - ide tökéletes volt. Nyomon követhetjük a szereplők e-mail beszélgetéseit és SMS-váltását a lapokon, ez is újdonságként hatott a könyvben. Az érzelmeket, kapcsolatokat nagyon jól ábrázolja, emellett érzékibb jelenetek is szerepelnek benne, szóval 16 éven aluliaknak nem ajánlom (már csak a kényes téma miatt sem). A borító tetszik, a címoldalon látható fiú nem egészen olyan, amilyennek én Lucast képzeltem olvasás közben, de a tetoválásai és az a gyengédség, amivel a lány arcát simogatja, már illenek a könyvbeli szereplőhöz. A regény címe az utolsó oldalon nyer értelmet, addig viszont a könyvben semmi sem könnyű, mint az egyszeregy. Éppen ellenkezőleg, nagyon is nehéz dolguk van a szereplőknek és komoly problémákkal kell megküzdeniük.

A cselekmény izgalmas, mindig vannak újabb fordulatok, vagy a romantikus szálon haladunk előre, vagy valami történik, esetleg titkokat próbálunk felfedni, de nem ez a könyv igazi erőssége. Én a karakterábrázolást és az érzelmeket emelném ki amellett, hogy ezekről a kényes és komoly témákról úgy szól a könyv, hogy közben helyénvalónak érzi az olvasó. Mindent ott említ meg az írónő, ahol kell, és úgy, hogy az ne legyen sok, de mégis szókimondó legyen. Azt éri el a könyv, miközben olvassuk, hogy az emberek ne érezzék kínosnak, ha erről olvasnak vagy erről kell beszélniük. Nagyon tetszett, hogy építkező jellegű a szerelmi történet, a szereplők fokozatosan találnak egymásra, közben az olvasó is megismerheti őket és kapcsolatuk fázisait. Itt végre érezhető volt a törékeny szerelem, amit a múlt titkai, a hazugság vagy a bizalmatlanság könnyen tönkretehet. Igazán át lehetett érezni a szereplők érzelmeit, félelmeit, aggodalmát. Jónak találtam, hogy van mondanivalója és tetszik, ha egy regény amellett, hogy szórakoztató, még hasznos és gondolatébresztő is. És persze romantikus, mert ebben a könyvben a szerelmi szál is elég erős. Külön érdeme, hogy realista regény, a való életben játszódik, valós problémákkal néz szembe. Összességében nagyon jó könyvnek tartom, többször olvasós kategória, komoly témákkal, megható jelenetekkel, szép romantikus szállal, nagyon erős érzelmi kidolgozottsággal és szerethető karakterekkel. 

Értékelés

Történet, mondanivaló: 5/5
Szereplők: 5/5
Nyelvezet, stílus, fordítás: 5/5
Borító, külső megjelenés: 5/4

Összesen: 20/19

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates