2014. június 30., hétfő

Kalapos Éva: D. A. C. 2. - Rázós utakon


Kalapos Éva: D. A. C. 2. - Rázós utakon

Jaj, ezek a fiúk! A D.A.C. létrejöttével Flóra körül lassan rendeződnek a dolgok, de Márk még mindig tartogat meglepetéseket a számára. Bár először úgy tűnik, minden a lány reményei szerint alakul, a fiú hirtelen furcsán kezd viselkedni, mintha rejtegetne valami sötét titkot Flóra elől... Eközben a Fellegi családban is tovább bonyolódnak a dolgok: Geri viselkedése egyre aggasztóbbá válik, gyakran tűnik el ismeretlen helyekre, gyanús alakok társaságában. És mindennek a tetejébe Flóra múltjából felbukkan egy rég látott ismerős, Dani is, hogy mindent összekuszáljon. Még több szerelem, még több rejtély és még több barátság vár ebben a kötetben!

A sorozat első része (Egy új élet) nagyon tetszett. Igazán újszerűnek találtam, hogy a tabutémákról és a legkínosabb szituációkról éppúgy szót ejt, mint az igazán komoly problémákról és lelki gondokról. Ebben a kötetben sincs ez másként. Ezúttal szóba kerülnek a tanulási zavarok, a szexualitás, a drogfogyasztás, az elidegenedés, a magányosság érzése, a bűntudat és a félreértésekből származó galibák. Flórának és barátainak most sincs könnyű dolga: a gimisek élete nem is olyan egyszerű, mint hinnénk.

Lássuk, mi történt hőseinkkel az első rész óta! Flóra és Márk járni kezdenek, de semmi nem megy könnyen. Azon túl, hogy még nem ismerik annyira egymást, és le kell fektetniük kapcsolatuk alapvető szabályait, Márknak még előző barátnőjétől (akivel két évig voltak együtt) is el kell valahogy szakadnia. Ám ez nem megy simán és Flórát ez nyugtalanítja. Emellett a szex kérdése is szóba kerül közöttük, Flóra pedig tapasztalatlansága miatt még nem tudja, hogyan kezelje a helyzetet. Közben Márk egyre furcsábban viselkedik, hazudozik, titkolózik, gyanús alakokkal lóg és hamarosan kiderül, nem az az egyetlen problémája, hogyan hogyan szakítsa  meg a kapcsolatot a volt barátnőjével. 

Flórának azonban nemcsak a barátja okoz problémát, hanem az öccse, Geri is. A kissrác ugyanis megint azokkal a kétes hírű egyetemistákkal bandázik, akik csak kihasználják. Félő, hogy Geri drogozni kezd, nővére nagyon aggódik érte. De még itt van Dani is, a múltból felbukkant titokzatos srác, akivel kapcsolatban Flóra nagy titkot őrizget. A Dani-sztorira a könyv vége felé fény derül, ennek örültem. A srác egyébként nagyon szimpatikus volt, sokkal jobban, mint Márk és valahogy közte és Flóra között sokkal jobban működik a kémia.

A D. A. C. többi tagja körül is zajlanak az események: Zsaninak nincs könnyű dolga a szüleivel és a betegségével, de azért már sokkal jobb a helyzet, mint az első részben. A lány sokkal összeszedettebb, kiegyensúlyozottabb, de kicsit kevésbé jók a jegyei most, hogy már nem akar görcsösen megfelelni. Ági és Ákos bénáznak, pedig nyilvánvaló hogy mindketten odavannak a másikért, Flóra hathatós randitanácsai szép lassan beválnak, ám előtte sok vicces helyzet kerekedik belőlük. Ezeken jót nevettem. Ginny pedig állandóan fáradt a házimunka meg a kistestvéreiről való gondoskodás miatt, de ilyenkor is számíthat a barátaira. 

A történet tehát hasonlóan az előzőhöz, fordulatos, több cselekményszálon futnak az események, mindig van min izgulni. Hol kedves, bájos, hol drámaian szívet tépő. Néha humoros, máskor romantikus, néhol rejtélyes, titokzatos, máshol pedig bosszantó, mert nem tudod, mire számíts, de fel vagy készülve a legrosszabbra. Egyes részeknél annyira szeretnél tenni valamit, de olvasóként ugyanolyan tehetetlen vagy, mint Flóra. Ami Gerivel történik az nagyon szomorú, sőt egyenesen ijesztő. Tényleg sajnáltam szegényt, de a nővérét még jobban, mert annyira nem tudott mihez kezdeni vele. Fájdalmas volt látni, mennyi tehetetlen ilyenkor az ember és bármennyire jót akar, csak rosszabb lesz a helyzet. Remélem, minden rendbe jön ezen a szálon.

Most is nagyon tetszett a történetben, hogy a barátok mennyire figyelnek egymásra, igyekeznek minden helyzetben ott lenni egymásnak és ha tudnak, segíteni. Az igaz barátság, szeretet, törődés mellett a testvéri szeretet és a párkapcsolati problémák is szóba kerülnek. Itt nem csak addig van dráma, amíg két szereplő össze nem jön, hanem utána is vannak konfliktusok, amiket meg kell oldaniuk, ha együtt akarnak maradni. 

Jobban megismerjük a mellékszereplőket ebben a részben. Az, hogy a családi kapcsolatok, problémák is teret kapnak a könyvben, lehetőséget teremt arra, hogy Flóra édesapjának indokaiba is beleláthassunk egy kicsit. Karola néni jó fej volt, egyre jobban bírom az öreglányt. Gerit egyre jobban megértem, de valahogy mégis zavaros és logikátlan a viselkedése. Tudom, hogy ő sincs tisztában vele, mi is a baja, minden üres és bizonytalan körülötte és nagyon magányosnak érzi magát. Flóra kicsit megint kotnyeles volt, mindent ki akar deríteni, de ő persze titkolózhat a többiek előtt. Más esetekben viszont sokszor megértettem a viselkedését és sok helyen ugyanúgy cselekedtem volna, ahogy ő, bár nem mindenben értetettem vele egyet. 

Dani érdekes személyiség volt, szívesen olvasnék még róla, mert szimpatikus. Sőt, még Cory-ra is más szemmel néztem egy kicsit (a barátja miatt). Márkkal megint úgy vagyok, hogy alapjában véve nem rokonszenves, néha viszont vannak olyan pillanatai, mikor egy kicsit kedvelem, de ez nem írja felül az ellenszenvemet, ami ebben a kötetben még jobban elmélyült iránta. Zsani ezúttal kevésbé színes egyéniség volt, kevesebbet sziporkázott. Ginnyt, Gabe-et, Ákost és Ágit azonban jobban a szívembe zártam. Legnagyobb kedvencem azonban Johnny bá, az osztályfőnök, aki mindig tudja, mit kell mondani vagy tenni, hogy segítsen a diákjain. Új szereplőként felbukkant Móni, Judit és Zsolti, akik újabb bonyodalmakat okoznak. 

Az írónő stílusa most sem változott, könnyed, néhol vicces, de mindig a helyzethez illő. A legkomolyabb témákról is mer beszélni, ott laza és vagány, ahol kell, ott drámai, ahol annak helye van. Az érzelmeket nagyon jól át tudja adni, főleg a gyászt, barátságot, bűntudatot, aggodalmat, szeretetet, törődést. A romantikus érzelmeket egyelőre kevésbé érzem hitelesnek, de remélem, hogy ez a jövőben változni fog. Tetszik a rejtélyesség, mindig van valami nyomoznivaló, valami kiderítendő titok és egy kis barátmegmentő akció. Az említett filmek, színészek és zenék illenek az adott jelenet hangulatához vagy a szereplők éppen aktuális lelkiállapotához. És még a Vad fruttik koncertjére is eljutottunk. :)

A kötet külleme ezúttal is fiatalos, életteli, bár már kevésbé vidám, mint az előző. Illik a történethez, bár még mindig kicsit gyerekesen hat. Ami különösen tetszett, hogy a fejezetek címei stílusosan mind-mind ismert filmcímek (Flóra ugyanis filmmániás). Kreatív megoldás, és valamilyen szinten minden címet rá tudtam vonatkoztatni az adott fejezetre. Összességében nagyon jó könyv, szuper folytatása a D. A. C. -nak, ajánlom minden fiatalnak, mert tényleg nekik szól és a valós problémákat tárja fel. De szerintem bárki, aki szeret a gimis korosztályról olvasni, érdekesnek fogja találni. Nekem tetszett, pedig már nem vagyok tini. Várom a harmadik részt.

Értékelés
Cselekmény, történet: 5/5
Szereplők: 5/4
Stílus, nyelvezet, írásmód: 5/5
Borító: 5/4

Összesen: 20/18

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates