2019. április 29., hétfő

Holly Black: The Wicked King

The Wicked King (The Folk of the Air #2) (Hardback)

Holly Black: The Wicked King
(A levegő népe 2.)

The ​enchanting and bloodthirsty sequel to the New York Times bestselling novel The Cruel Prince.
You must be strong enough to strike and strike and strike again without tiring.
The first lesson is to make yourself strong.
After the jaw-dropping revelation that Oak is the heir to Faerie, Jude must keep her younger brother safe. To do so, she has bound the wicked king, Cardan, to her, and made herself the power behind the throne. Navigating the constantly shifting political alliances of Faerie would be difficult enough if Cardan were easy to control. But he does everything in his power to humiliate and undermine her, even as his fascination with her remains undiminished.
When it becomes all too clear that someone close to Jude means to betray her, threatening her own life and the lives of everyone she loves, Jude must uncover the traitor and fight her own complicated feelings for Cardan to maintain control as a mortal in a Faerie world.
Dramatic and thrilling fantasy blends with contemporary storytelling to create a fully realised world, filled with magic, politics and treachery.


Nem vártam a magyar megjelenésre, angolul olvastam Holly Black A levegő népe című tündéres sorozatának második részét. Ez a könyv is tetszett, tervekkel és ármánykodással teli, és fordulatokban most sincs hiány, ezúttal pedig egy picivel több romantikát is kapunk. 

Ugrunk egy kicsit az időben, A kegyetlen herceg eseményei óta eltelt néhány hónap. Jude próbálja az irányítása alatt tartani a Nagykirállyá vált Cardant, de a fiú nem könnyíti meg a dolgát. Kettejük kapcsolata gúnyolódás, megvetés, vonzalom, gyanakvás és bizalom furcsa keveréke, hatalmi harcok és árulások árnyékában. Jude és kémei próbálják kezükben tartani az irányítást, közben megmenteni Cardant: veszély fenyegeti a trónját és az életét is, eközben kockán forog a birodalom békéje is.
Kép forrása
Jude-nak nincs könnyű dolga, ugyanis szinte csak magára számíthat. Nem bízhat meg senkiben, saját tesstvéreiben, családtagjaiban, kémtársaiban, Cardanban és a szövetségeseikben sem. Az ellenségeikben pedig végképp nem. Bár a legnagyobb baj az, hogy nem tudja, ki a barát és ki az ellenség, vagy éppenséggel a barát is ellenség. Hősnőnknek tehát nem csak elszántnak és ügyesnek, hanem hihetetlenül okosnak, előrelátünak és furfangosnak kell lennie, hogy túljárjon a tündérek eszén. Ennek a feltételnek a lány meg is felel, bár néha követ el hibákat, alapjában véve elégg jó döntéseket hoz, megfontolt és nem fél cselekedni. De néha ő sem látja előre, milyen nehézségekkel kell megküzdenie. 

A lány helyzetét sok körülmény nehezíti: Annak idején elárulta nevelőapját, aki valószínűleg nem túl megbocsátó fajta. Cardan nem mindig hajlandó úgy táncolni, ahogy Jude fütyül. A lánynak számolnia kell egy féltékeny riválissal, egy bajkeverő ex-szel, aki hamarosan a sógora lesz, egy megbízhatatlan ikertestvérrel, és egy titokzatos árulóval. A cselekmény tehát ebben a kötetben is pörgős, fordulatos, és végig feszültségteli. 
Kapcsolódó kép
Forrás: Tumblr
A legizgalmasabb részek a tenger alatt történtek: Jude annyira okosan játszotta a szerepét. Igazi túlélőként viselkedett, nem hagyta el magát, próbálta menteni, ami menthető. És mikor végre megmenekült, nagyon fellélegeztem, Persze aztán akadtak újabb bonyodalmak. Mindent egybevéve szerintem jó kis sztori kerekedett ki ebben a részben is. 

Még mindig nem értem egyébként, miért ragaszkodik Jude ennyire ehhez az élethez, miért nem akar egyszerű emberként élni a halandók világában, hisz ott nagyobb biztonságban lenne. Pedig a tündérek világa nagyon veszélyes és kegyetlen a halandók számára, még Jude.nak is, akinek azért van némi előnye és biztosítéka. Számára az, hogy az emberek világában éljen, mégis elképzelhetetlen, de nem ad elég magyarázatot arra, hogy miért érzi így. Hiszen ott nem kellene állandóan küzdeni az életben maradásért és egy szikrányi kis hatalomért. Ez a dolog még mindig érthetetlen számomra, Jude motivációját nem érzem elég erősnek. Miért akar küzdeni, szenvedni, mikor választhatja a könnyebb utat, a kényelmes életet is?

Képtalálat a következőre: „the wicked king cardan”
Cardan

A karakterek most is hozzák a formájukat, mindenki sokrétű és titokzatos. Nem lehet tudni, kinek mi a célja, mire készül. Cardant egyre jobban kedvelem, Locke-t legszívesebben elintéztem volna Jude helyében, semmiképp nem engedtem volna, hogy Taryn közelébe férkőzzön. Tarynt nem kedvelem, nem bízom benne, gonosz árulónak tartom, akinek sokkal fontosabb a szívtelen pasija, mint a saját ikertestvére, és akit bármikor elárul a srác kedvéért. Én biztos nem bocsátottam volna meg neki ilyen könnyen, és nem bíztam volna benne, főleg, mikor az ikerhasonlóságukat is kihasználta és Jude-nak adta ki magát. Nálam ott már betelt a pohár. 

Spoiler! Vivi karaktere egy kicsit csalódást okozott: Nem tetszett, amit a barátnőjével művelt. Eltitkolta előle az igazságot, aztán egyszer csak a nyakába zúdított mindent, és nem is segített neki sehogyan abban, hogy könynebb legyen feldolgoznia a sokkoló felfedezéseket. Aztán engedte, hogy veszélybe kerüljön, szenvedjen, majd megbűvölte. Egyszerűen felháborító ahogy viselkedett vele, nem vette figyelembe a szabad akaratát, érzéseit, és testi-lelki épségére sem volt tekintettel. A lány eleve nem tudta, mibe mászik bele, aztán még szinte esélyt sem kapott arra, hogy eldöntse, ebben a helyzetben egyáltalán Vivivel akar-e maradni, kell-e neki ez a sok bonyodalom. Spoiler vége
Kapcsolódó kép
Forrás: pinterest
A leírásokkal ezúttal sem fukarkodott Holly Black: a tündérek birodalma színes, élénk világ, ahol az illatok, ízek, színek, formák és aromák néha már hányingerkeltően tömény és sokszínű kavalkádja tárul elénk. Kétségtelen, hogy az ábrázolásmód sokban hozzájárul ahhoz, hogy bele tudjuk élni magunkat ebbe a gyönyörűen kegyetlen világba, amely egyszerre hívogató és túl sok egyszerre. A tündérek világának ezt a csömörszerű jellegzetességét a leírások is kiválóan szemléltetik. 

A könyv külleme szép, igényes kivitelezésű. A borítókép szemkápráztatóan gyönyörű, a víz utal a cselekményre. Tetszik a színvilág, a tipográfia, a betű alakja, színe, egyszerűen tökéletes. Van egy fekete verziója is, az is szép, de részemről erre a zöldeskékre teszem a voksomat. 

Összességében egy különleges sorozat remek folytatáskötete a The Wicked King. Érdekel a harmadik rész is, a Queen of nothing (A semmi királynője - Nem túl bizalomgerjesztő cím). A sorozatot ajánlom a tündéres YA fentasy kedvelőinek, akik szeretnek hatalmi harcokról, intrikákról, furfangos tervekről olvasni. 

Értékelés
Történet, cselekmény: 5/4.5
Karakterek: 5/4.5
Leírás, stílus: 5/5
Borító, küllem: 5/5

Összesen: 20/19

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates