2014. július 4., péntek

Kiera Cass: Az Igazi (A Párválasztó 3.)

Következő kritika:

Kiera Cass: The One - Az Igazi 
(A Párválasztó 3.)

A PÁRVÁLASZTÓ KEZDETEKOR A LÁNYOK MÉG 35-EN VOLTAK. DE KÖZÜLÜK CSAK 1 NYERHET.

Eljött az idő, hogy a korona végre a győztes fejére kerüljön.
Amikor beválogatták a Párválasztóba, America még csak nem is álmodott arról, hogy valaha eljuthat a korona közelébe - vagy Maxon herceg szívéhez. Ahogy azonban egyre közeleg a versengés vége, és a palota falain túl fokozódik a fenyegető veszély, America rádöbben arra, hogy mennyi mindent veszíthet - és hogy milyen keményen kell küzdenie a vágyott jövőért.

"Egyik kezem Maxonéban pihent, arcomat a mellkasára fektettem. Ő a fejem tetején nyugtatta az állát, így forogtunk az eső zenéjére. Abban a pillanatban biztosra vettem, hogy van közös jövőnk. Ha ilyen érzés, amikor együtt vagyunk, akkor valahogy rá fogunk találni az útra, amely visszavezet bennünket egymáshoz."

Kiera Cass a New York Times listavezető bestseller írója, valamint a magánkiadásban megjelent The Siren című fantasyregény szerzője. A Radford University diákja volt, jelenleg családjával a virginiai Blacksburgben él. Kiera életében megközelítőleg tizennégy fiút csókolt meg. Egyikük sem volt herceg.

Már nagyon vártam A Párválasztó harmadik részét. Kíváncsi voltam, mi lesz Americával, kit választ ő és kit választ a herceg. Illéa sorsa is érdekelt, hogy sikerül-e eltörölni a kasztrendszert és hogy mit akarnak a lázadók. Azt is szerettem volna megtudni, mennyiben változik meg America személyisége, felnő-e a feladathoz, hogy egyszer királynő legyen. Egyáltalán ezt akarja-e?

Először is, hadd mondjam el, mennyire tetszik a könyv borítója. Kiera Cass A Párválasztó sorozatának első két része is csodálatos kivitelezésű volt, gyönyörű borítóképpel és ebben a tekintetben ez a kötet is illeszkedik a többi közé. Itt már megkapjuk az amerikai zászló harmadik színét, a fehéret. (Az elsőn a kék, a másodikon a piros volt látható olyan formában, hogy a lány ilyen színű estélyi ruhát visel). Itt a fehér színű ruha a menyasszonyi ruhára is utal, ugyanis ebben a részben az egyik lány már Maxon herceg felesége lesz. Nagyon illik a könyvhöz a borító, a lány testtartása, csodás ruhája, hajviselete, tekintete, minden passzol. Telitalálat.

A történet kezdetén rögtön belecsapunk az események közepébe, éppen támadnak a lázadók. Közben fokozatosan megtudjuk, éppen milyen a helyzete America-nak a palotában. A cselekmény tartogat néhány meglepetést, de alapjában véve kiszámítható. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy unalmas, mert mindig van min izgulni, hol amiatt, hogy America és Maxon összevesznek, hol a lázadók, hol a király, vagy éppen a többi lány miatt. America Singernek nincs könnyű dolga, ugyanis Maxon egyre jobban vonzódik Kriss-hez, míg America felé nem hajlandó közvetíteni az érzéseit. Folyton utal arra, hogy America teszik neki legjobban, ennek ellenére nem fejezi be a Párválasztót és nem jelenti ki, hogy őt választja. Addig nem akarja kihirdetni a döntését, míg America nem mondja azt, hogy szereti. America viszont eleinte még bizonytalan, és még Aspennel kapcsolatosan is tisztáznia kell az érzéseit. Örültem annak, hogy ez viszonylag hamar megtörtént, America választott a két fiú közül és aztán kitartott a döntése mellett. Az mondjuk nem volt szép, hogy már eldöntötte, hogy egyiküket szereti és attól a másikat még meg akarta tartani afféle B-tervnek, ha az első nem jönne össze. De ha úgy vesszük, tulajdonképpen a herceg is ezt csinálta, ezért nem akarta hazaküldeni Krisst.

Akadnak izgalmasabb helyzetek is, több "akció" van a könyvben, mint az első két részben és a lázadók két csoportját is jobban megismerhetjük; megtudjuk, mit akarnak. Én ezt még így is kevésnek találtam, jó lett volna többet megtudni róluk. Alapjában véve tetszett a történet és még az érzelmeket is nagyjából át tudtam érezni, bár volt néhány igen furcsa eset. Spoiler! Pl. America gyászát nem éreztem át, nem volt elég gyötrődő (meghalt az egyik szeretett családtagja, de nekem kicsit kevés volt, ahogy erre reagált). Vagy pl. mikor Maxont meglövik, csak percekkel később jut eszébe lehajolni hozzá, hogy megnézze, jól van-e, inkább előtte nézelődik, hogy pl. mit csinál Kriss, hogy visítozik. Ez mi volt?? Aspen és America között most sem éreztem át az érzelmeket, valahogy sántított az egész. Aztán volt egy furcsa, rejtélyes rész, amikor már az olvasónak nyilvánvaló valami, ami Americának még nem esik le. A könyv végén a nagy támadásnál történik egy-két haláleset (fontos szereplők halnak meg), de mintha America - meg mindenki - ezt is csak úgy félvállról venné. Meg se döbben, csak elkönyveli, hogy meghalt, kész. Spoiler vége Tehát az érzelmek ábrázolása most sem volt száz százalékos. 

A karakterek szempontjából nem érzek nagy változást, talán annyi, hogy Maxont kicsit jobban megkedveltem és megértettem. America - a néhol érzelemmentes megnyilvánulásait leszámítva - nagyjából szimpatikus, Aspent eddig se bírtam, most sem volt a kedvencem. Marlee keveset szerepelt, a mindenki kedvence Kriss nekem egyáltalán nem volt rokonszenves. A Párválasztóban még részt vevő másik két lány már csak töltelékfigura, nekik esélyük sincs America is Kriss mellett. Elise kötelességtudó, merev, fegyelmezett lány, de emberibb oldalát, igazi személyiségét nem ismerjük meg. Celeste eddig is érdekes figura volt, most pedig kifejezetten megkedveltem, és a végén sajnáltam szegényt. Tetszett, hogy a lányok jóban lettek egymással a "verseny" végére. 

A király ezúttal is rendkívül ellenszenves volt, örültem, hogy nem szerepelt olyan sokat a könyvben. Jó volt látni, hogy America nem hagyja magát, hiába zsarolja és hiába szorítja sarokba a király. Folyton olyasmiket talált ki, amiből America nem jöhet ki jól, de a lányt állta a sarat, ezzel is megerősödött. A kedves énekes kislányból igazi fejedelmi, előkelő hölgy vált. És végre már önző, beképzelt testvérét is jól leteremtette. Maxon pedig egy karótnyelt hercegecskéből egy igaz szerelemre képes, a népéért aggódó, tettre kész uralkodó lett, aki már megérett a trónra.

Mindent egybevéve tetszett az egész trilógia, nem mondom, hogy nincsenek hibái, de azért egyedi és szerethető. Az Igazi című kötet méltó lezárása a sorozatnak. Itt is van versengés, szép ruhák, félreértések, szorult helyzetek, titkolózás, változtatni akarás, igazságérzet, becsület, hazaszeretet, hűség, szerelem. Akik szerették az első két részt, ebben sem fognak csalódni.

Értékelés

Cselekmény, történet: 5/4
Karakterek: 5/4
Nyelvezet, stílus: 5/4
Borító, küllem: 5/5

Összesen: 20/17

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates