2014. augusztus 18., hétfő

Ken Follett: A megfagyott világ

Következő kritika:

Ken Follett: A megfagyott világ 
(Évszázad-trilógia 2.)

A véres és gyönyörű huszadik század története úgy, ahogy azt csak ken Follett tudja elmesélni. - A megfagyott világ ott veszi fel a történet fonalát, ahol az 1. kötet abbamaradt: az öt - amerikai, német, orosz, angol és walesi - család egymásba fonódott életét ismerhetjük meg a Harmadik Birodalom felemelkedésével kezdődő, majd a spanyol polgárháborúval és a második világháború nagyszabású drámáival folytatódó, az amerikai és az orosz atombombák felrobbantásáig tartó időszakban. Vagyis az 1930-as évek elejétől 1946-ig. A német apától és angol anyától született Carla von Ulrich egyszeriben úgy érzi, maga alá temeti a náci árhullám; óriási bátorságról tanúskodó és szomorú következményekkel járó tettre szánja el magát... Woody és Chuck Dewar, a titkokat rejtegető két amerikai fivér is ki akarja venni részét a fasizmus elleni harcban, egyikük Washingtonban, a másikuk pedig a Csendes-óceán véráztatta dzsungeljeiben... Lloyd Williams, az angol diák a spanyol polgárháború tűzkeresztségében eszmél rá, hogy a kommunizmus ellen ugyanolyan elszántan kell harcolnia, mint a fasizmus ellen... Daisy Peshkovot, az Amerikában élő milliomoslányt kizárólag a népszerűség és az élvezetek hajszolása érdekli, amíg a háború meg nem változtatja az életét, nem is egyszer, hanem kétszer is, miközben unokabátyja, Vologya olyan pozíciót harcol ki magának a szovjet hírszerzésen belül, amely az háború kimenetelére hatással lesz. A főszereplők élete kibogozhatatlanul összekuszálódik, miközben élményeiken keresztül kirajzolódnak a 20. század arculatát meghatározó kataklizmák. A történet a gazdagok dolgozószobájától a vérzivataros, füst borította csataterekig mindenütt egymásba gabalyodik, és az olvasó egyre bonyolultabb drámák tanúja lesz. Ahogyan azt Ken Follettnél már megszoktuk, a történelmi háttér briliáns bemutatása alapos kutatásokon alapul, a cselekmény gyors sodrású. Az szerző szenvedéllyel és mesteri kézzel vezet el bennünket egy olyan világba, amelyről azt hittük, jól ismerjük, ám amely a könyv elolvasása után már sohasem fog a régi színben feltűnni. A 2. kötet, A megfagyott világ a Párizs környéki békékkel kezdődik, és az amerikai és a szovjet atombomba feltalálásáig tart, szereplői az 1. rész hőseinek gyermekei. A 3. kötet pedig (megjelenés: 2014) az következő generációk életét mondja el a hidegháború időszakában.

Ken Follett nagyszabású történelmi trilógiájának második része még jobban tetszett, mint az első. A harmadik rész elvileg szeptember közepén jelenik meg Magyarországon, így nem kell rá sokat várnom. Kíváncsi vagyok már, hogy alakul az eddig megismert családok élete, milyen nehézségek várnak még rájuk. A megfagyott világ izgalmas történet, emellett történelmileg hiteles olvasmány. A könyvet olvasva teljesen bele tudtam élni magamat az adott korszakba, az ország helyzetébe. Hatalmas történelmi tabló és egyéni sorsok, drámák alkotják a regényt. 

A második könyv az első kötet vége után néhány évvel veszi fel a történet fonalát. Újra találkozunk régi ismerőseinkkel, Walter von Ulrich-kal és feleségével, az angol származású Maud-dal, valamint megismerhetjük gyermekeiket, Erich-et és Carlát. Walter osztrák unokatestvére, Robert is Berlinben él. Látogatóba érkezik hozzájuk Angliából Maud barátnője, Ethel és fia, Lloyd. Ám a fasizmus előretörése miatt nem várt helyzetbe kerülnek. A tehetetlenség, a demokrácia bukása, a félelem lesz úrrá Németországon a nácik hatalomátvételével. Carlának és családjának ebben a kegyetlen világban kell boldogulnia, ám még nem tudják, hogy nem ez a legrosszabb, ami rájuk vár. Erich-et elvakítják a náci eszmék, Carla orvosi karrierje akadályokba ütközik, aztán egy nagyszabású összeesküvésnek szeretne utánajárni. Barátnője, Frieda és a lány testvére, Werner megismerkednek a német kémhálózattal és az életük kockáztatásával igyekeznek segíteni az oroszoknak megbuktatni a nácikat. A háború borzalmai megviselik az országot. 

Ám nincs ez másként a többi érintett országban sem, ahol a harcok és  a bombázások folynak. Angliában Lloyd és családja küzdenek a politikai és a háborús győzelemért. Amerikában Lev Peshkov gyerekeinek, Daisy-nek és Lev-nek valamint Gus Dewar fiainak, Woody-nak és Chuck-nak a sorsát követhetjük nyomon. Oroszországban Grigorij fia, Vologya Peskov életébe is betekinthetünk, ő a hírszerzésnél dolgozik, a kémhálózatot szervezi, hisz a kommunizmus eszméjében, de a módszereiből kiábrándul, a megvalósítással nem ért egyet. Minden szálon pörögnek az események, politikai csatározások, akciódúsabb jelenetek, harci ütközetek váltakoznak a szerelmi szálak eseményeivel és a családi drámákkal. Feszültségteli helyzetek és szívbemarkoló jelenetek teszik átérezhetővé a történetet. Sokszor előfordult, hogy nagyon szurkoltam, hogy valami ne történjen meg vagy hogy valamilyen fordulat vagy szerencse folytán az adott szereplő kikerüljön a nehéz helyzetből. 

A legjobban a Carla-Werner szál kötött le, de érdekesek voltak az angliai események, Daisy, Woody vagy épp Greg  szerelmi életének, karrierjének alakulása is. Már két meleg szál is akad a történetben, de van itt példa gyerekkori szerelemre, évekig tartó udvarlásra, meghiúsult esküvőre, elhibázott házasságra, félreértés miatti szakításra, stb. Örültem, hogy a háború, a politikai és a magánéleti szál a megfelelő arányban volt jelen a könyvben, egyik se nyomta el a másikat. Tetszett a történet, izgalmas volt, végig lekötött. Olvastatta magát, és nagy terjedelme ellenére viszonylag hamar végeztem vele. 

A karakterek szerethetőek, fejlődőképesek, lehet nekik szurkolni, szimpatizálni velük. A mellékszereplők is érdekesek voltak, a személyiségek széles skáláján mozognak. Találkozhatunk rosszindulatú, kegyetlen Gestapo tiszttel, aki semmiféle gonoszságtól nem retten vissza, elvakult politikusokkal, becsületes, sokat szenvedett orvossal, aki mindent megtesz a betegeiért, tevékeny és szabadszellemű orosz atomkutatóval, aki mellesleg nő, színésznői ábrándokat kergető fekete pincérnővel, beképzelt grófúrfival, akit nem érdekel a felesége, de mindenáron örököst akar, és még sok-sok érdekes, egyedi figurával. A központi karakterek közül Carla, Lloyd, Werner és Woody voltak a legrokonszenvesebbek. Carla igazi okos, jóravaló lány, aki bátor, tettre kész és bármire képes azokért, akiket szeret. Nem ijed meg a nehézségek láttán, bárkivel szembeszáll, mer kockáztatni. Segít a rászorulókon, önfeláldozó és megvédi a gyengébbeket. Nem tudom, hogy volt ennyi bátorsága és lelki ereje szegény lánynak. Szimpatikusak voltak a Peshkov/Peskov-féltestvérek (Vologya, Daisy, Greg) is. Mindenkiben volt valami, ami miatt rokonszenveztem vele. Legnagyobb fejlődésen Daisy ment keresztül, aki elkényeztetett sznob úrilánykából szerető feleség lett. 

A könyv külseje nagyon szép, igényes a kivitelezés. Keményborítós, védőborítóval, a színei (hideg kék és szürke) tökéletesen visszaadják az adott korszak ridegségét. Egy-két helyesírási, gépelési hiba, elütés előfordul, de alapjában véve elégedett vagyok a kiadvánnyal. A korra jellemző képek, jelenetek láthatók a borítón. Az író stílusa a már jól megszokott lényegre törő, nem túldíszített ábrázolásmód. Az érzelmek közvetetten jelennek meg az E/3 elbeszélésmódban, de legtöbb helyen átérezhetőek, bár a vége felé alakult néhány új szál, amelyek alig-alig voltak kibontva. Itt kicsit hiányérzetem támadt. A másik dolog, amit hiányoltam, az a gyász érzésének ábrázolása volt. Fájdalmas veszteségek érik a szereplőket, ám ők mintha észre se vennék. Meghalnak a szeretteik (legalább három ilyen eset van a könyvben), de  a veszteség fájdalma, a gyász feldolgozásának folyamata nincs kellőképpen kidolgozva, így kissé érzéketlennek tűntek a figurák és úgy éreztem, hogy én jobban bánkódtam, mint ők. Bele lehet magyarázni, hogy ők egy háborús világban élnek, nekik reális lehetőség, hogy meghalnak a családtagjaik, úgymond fel vannak rá készülve. Vagy éppen teljesen összezuhannának, ha engednének a gyásznak és azt nem engedhetik meg maguknak ebben a kegyetlen világban. Igen, lehet ilyesmiket is végiggondolni, de azért sokkal emberibb reakciót vártam a szereplőktől. 

Ettől eltekintve nagyon tetszett a könyv, még az első részt is felülmúlja. Nem kérdés, hogy akarom a harmadikat is (már előrendelhető). Azoknak ajánlom, akik szeretik a történelmi regényeket, második világháborús történeteket, ahol a szerelmi szál sem elhanyagolható. Ez a könyv még olyanoknak is tud meglepetést okozni, akik ismerik a világháborúk korát és sok könyvvel vagy filmmel találkoztak már a témában. Elgondolkodtató, érdekfeszítő, feszültségteli, néhol szomorú, máshol bájos. Ken Follett ezúttal sem okoz csalódást az olvasóinak. 

Értékelés
Történet, cselekmény: 5/5
Szereplők: 5/5
Nyelvezet, stílus: 5/4
Borító, küllem:5/5

Összesen: 20/19

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates