2018. szeptember 21., péntek

Jus Accardo: Touch - Érintés


Jus Accardo: Touch - Érintés (Touch 1.)

Mikor egy idegen fiú száguld le a patak melletti töltésen, és épp a lába előtt ér földet, a tizenhét éves adrenalinfüggő Deznee Cross úgy dönt, kihasználja a lehetőséget, hogy felbosszantsa apját, ezért hazaviszi a titokzatos, jóképű, jégkék szemű srácot.

De valami nem stimmel Kale-lel. Dez cipőjét hordja a zuhany alatt, lenyűgözik az olyan tárgyak, mint egy DVD, vagy egy váza, és mintha attól tartana, hogy a lány egy érintésétől elporladna. De egyszer csak megjelenik Dez apja, fegyverrel a kezében, és jóval többet tud Kale-ről, mint kellene. Dez rájön, hogy sokkal több van a fiúban – és az apja „ügyvédi irodája” is más – mint az elsőre látszott.

Kale a Denazen részvénytársaság rabja volt – egy szervezeté, amely összegyűjtötte a „különleges” gyerekeket, akiket csak a Hatosnak neveznek, hogy fegyverként használja őket, egy egész életen át. Á, igen, és az érintése? Az halálos. Dez és Kale mindenre elszántan csatlakozik a Hatoshoz, hogy legyőzzék a Denazent, mielőtt azok kapják el őket és Dez apja rájön a legnagyobb titokra. A titokra, melyet Dez egész életében meg akart óvni.

A titokra, melyért Kale ölne, hogy megóvja.

Várólistám egyik hosszú ideje létező darabját sikerült ezúttal kipipálnom. Évek óta kíváncsi vagyok Jus Accardo Touch sorozatára, de valamilyen okból kifolyólag eddig soha nem kezdtem bele. Tényleg nem tudom, miért, hisz sok jót hallottam róla, a fülszöveg is izgalmakat ígér, mégis azt mondom, még jó pár évig itt várt volna szegényke a polcon, ha nem kezdem el ezt a mega-giga várólista-csökkentést. 

A könyvben minden megvan, ami egy jó olvasmányhoz szükséges: izgalmas, pörgős cselekmény,  fordulatok, szerethető karakterek, vagány hősnő, különleges képességek, különböző érdekcsoportok egymás elleni harca, romantikus szál. A történet elég izgalmasan indul. A pimasz lázadó, Deznee megismerkedik egy furcsán naiv, különleges sráccal, Kale-lel, aki éppen menekül valaki(k) elől. A lány segít a szerencsétlen fiún, akiről kiderül, hogy épp Deznee apja akarja őt elkapni. A lány rájön, hogy apja nem egy arrogáns ügyvéd, akinek eddig hitte, hanem egy titkos szervezet főnöke, aki a Kale-hez hasonló, különleges képességekkel rendelkező személyekre vadászik, hogy saját céljaira használhassa a képességeiket. Aki nem akar együttműködni, azt bezárják, elkábítják, kényszerítik vagy elteszik láb alól. Dez mindig is bosszantani akarta az apját, eleinte Kale-en is emiatt segít, aztán megsajnálja, mikor rájön az igazságra. Ketten szállnak szembe Dez apjával és a gonosz szervezettel, hogy megmentsenek egy Dez számára fontos személyt és persze Kale-t is. 

A történet végig pörgős, érdekfeszítő. Mindig akad valami izgalom vagy fordulat, titkolózás, menekülés, harc, átverés, múltbeli titkok leleplezése. A sztori és Kale karaktere kicsit emlékeztetett a Kyle XY című TV sorozatra, amit egyébként szerettem. Ez a könyv is tetszett. Érdekesek voltak a képességek, a cselekmény lekötött, bár néhány helyen azért kiszámítható volt. 

A karaktereket is kedveltem. Üdítő színfolt volt Dez bevállalóssága, pimasz vagánysága és Kale aranyos tudatlansága, tapasztalatlansága. A fiú alig töltött el némi időt a Denazenen kívül, ahol fogva tartották, hogy felhasználhassák a képességét. Emiatt ismeretlen neki a kinti világ, az élet apró dolgai, valamint a képessége miatt az érintés is. Kale érintése ugyanis halálos: akihez hozzáér, pár másodpercen belül elsorvad, meghal és elporlad. Ezért soha nem érhet hozzá senkihez, viszont Dez az egyetlen, akit meg tud érinteni anélkül, hogy kárt tenne benne. Főhőseink okosak és elővigyázatosak ugyan, de néha nem elég furfangosak, emiatt néha hibás döntéseket hoznak, melyek csak fokozzák az izgalmakat. 
Képtalálat a következőre: „jus accardo kale dez”
A sorozat kötetei külföldön
Forrás
A mellékszereplők közül Deznee apja, Cross volt a legellentmondásosabb karakter. Nem tudni, hogyan érez a lánya iránt és mik a valós céljai vele. Lehet sejteni, hogy hűséges a szervezethez és nem teljesen őszinte, azt viszont nem tudni, mennyire fontos neki a lánya. A másik nagy kérdés Ginger figurája. Hol vannak a képessége határai, milyen okai vannak a tetteinek és milyen célok vezérlik? Bírtam Brandt karakterét is, igazán érdekes volt, ami vele történt. Alex karaktere is említésre méltó: szereti Deznee-t, vissza akarja kapni, féltékeny Kale-re, de amiatt képes lenne elárulni őket és kivonni a forgalomból a riválisát? A Hatosok között van még jó pár érdekes képességgel rendelkező személy, remélem, róluk többet megtudunk még a többi részben. És a fő kérdés az marad, lesz-e valamilyen mellékhatása annak, amit Deznee a könyv végén tett, és ha igen, vajon mi lesz az, milyen nehézséget fog neki ookozni. Kíváncsian várom a folytatást.

A romantikus szál is érdekes, jól felépített, bár kissé gyorsan haladnak a szereplőink. Alig ismerik egymást, de már szerelemről beszélnek és a testi szerelem vonatkozásában is sok minden történik köztük ahhoz képest, hogy Kale mégcsak a kezét serm fogta még meg senkinek romantikus értelemben. Dez és Alex viszonya plusz csavart ad a sztorinak: Deznek előbb rá kell jönnie, mit érez volt barátja iránt és mi az, ami Kale-hez fűzi. 

A könyv külleme szép és igényes, tetszik a sejtelmes háttér, a borítóképen látható fiú alakja kék szemével és fekete hajával egyértelműen Kale utal. Megvan a pillantásában a kedves naivitás, de az arckifejezése zordságot és hűvös kegyetlenséget is sugall, ami utal a múltban elkövetett tetteire. Szerintem nagyon jól eltalált kép, illik a történethez, bár kicsit sötét és komor. A szerző stílusa tetszett, ahogy a fordítás is. A leírások érzékletesek, de nem fárasztóan aprólékosak. Dez narrációja szórakoztató, ettől is olvastatja magát a könyv. 

Összességében izgalmas olvasmány. Azoknak ajánlom, akik szeretik az X-men szerű sztorikat, képregényeket, vagy az olyan történeteket, amelyben a jók menekülnek a rosszak elől, illetve szembeszállnak a gonoszokkal. Romantikus YA könyv veszélyekkel és erkölcsi dilemmákkal fűszerezve. Előttem olvasás közben szinte filmként játszódtak le az események, és ennek a filmnek megnézném a második részét. Nemsokára olvasom is a következő részt. 

Értékelés:
Tartalom, cselekmény: 5/5
Karakterek: 5/5
Stílus, ábrázolásmód, leírás: 5/5
Borító, küllem: 5/4

Összesen: 20/19

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates