2018. december 7., péntek

Becky Albertalli: Simon és a Homo Sapiens-lobbi

Becky Albertalli - Simon és a Homo sapiens-lobbi

Becky Albertalli: Simon és a Homo Sapiens-lobbi

Sokak szerint a tragédia ott kezdődik, amikor nem jelentkezel ki rendesen a leveleződből, és a féltve őrzött titkaid rossz kezekbe kerülnek. A tizenhat éves Simon Spierrel pontosan ez történt. Martin Addison pedig nem rest megzsarolni a fiút, hogy legyen a randiszervező csicskája, ellenkező esetben közszemlére bocsájtja a mailt a sulis Tumblren, ami köztudottan a Creekwood gimi pletykaközpontja. És akkor apu, anyu, a barátok, a tanárok és legfőképpen Blue is megtudja, hogy Simon MELEG.
Hogy kicsoda bluegreen118? Ezt még maga Simon sem tudja, bár több hete leveleznek haverokról, zenéről, oreozabálásról, vágyakról és félelmekről, no meg arról, hogy milyen ciki is ez a coming out-ügy. Blue valódi kiléte azonban teljes rejtély 
Simonnak fel kell vállalnia az érzéseit, még akkor is, ha az egész suli ezzel szekálja majd, vagy ha otthon kitagadják, hiszen Blue létezik, egy srác, aki csak rá vár, akiért érdemes 
Becky Albertalli első regényének hősébe immár 13 országban szerelmesek a lányok, és hát mit tagadjuk, a fiúk is.


A regényből készült film apropóján vettem kézbe a könyvet. Kezdjük a külső megjelenéssel! A borító nem igazán az én ízlésem, fura, hogy a figurának nincs feje. Az alapszín és a rajzolt alak egyébként tetszik, a betűtípus viszont túl bohókás. alapjában véve nem rossz az összkép, de nem is valami emlékezetes vagy lenyűgöző. A fordítással és a kötésminőséggel elégedett voltam. 

A történet egy aranyos LMBT sztori, kedvelhető szereplőkkel, cuki szerelemmel, barátságokkal, az örök coming out témával. A cselekmény lendületes, olvastatta magát a könyv. Másfél napba sem telt és végigolvastam. Szórakoztató, elgondolkodtató történet, kedvem támadt a filmet is megnézni. 

A stílus egyszerű, szórakoztató. Simon narrációja illik egy bizonytalan, tizenéves meleg fiúhoz. Megismerjük a srác barátait és azt is megtudjuk róla, hogy e-mailben tartja a kapcsolatot egy másik meleg sráccal, egy bizonyos Blue-val, akivel nem sejtik egymásről, kicsodák valójában. Ahogy az lenni szokott az e-mail levélváltás előbb barátságot, majd szerelmet szül, és Simon meg Blue nehéz helyzetbe kerülnek, vajon meg akarják-e ismerni egymást személyesen is. Simonnak azonban van más baja is: barátai között feszültség van, mert az egyik lánynak tetszik egy fiú, aki viszont egy másik lányhoz vonzódik, aki szintén Simon jó barátja. Simon nem tudja, hogyan viselkedjen velük, hogy ne keróljön kínos helyzetbe, vagy a barátai közé ütközőpontnak. Tetszett ennek a barátság-szálnak az ábrázolása, szurkoltam, hogy legyen már jóban mindenki mindenkivel, de persze meg tudtam érteni az álláspontokat. 
Képtalálat a következőre: „kszi simon”
A film szereplői
Simon egyik haverja és egy szerencsétlen véletlen miatt is szorult helyzetbe kerül, egyik iskolatársa ugyanis megzsarolja, hogy nyilvánosságra hozza a homoszexualitását. Viszont ha segít neki összejönni egy lánnyal, aki tetszik neki, akkor nem mondja el senkinek. Ezen a szálon is történnek fordulatok, izgalmas volt és egyben szívet tépő is. A bocsánatkérős jelenet nagyon megható volt. Egy másik megjelenő téma a könyvben a coming out problémája. Nagyon bírtam Simon családját és barátait amiatt, ahogyan reagáltak a fejleményekre. 

A karakterek szerethetőek, jól elkülöníthető mindenki és a klasszikus gimis figurákat testesítik meg, mégsem lettek sematikusak vagy felszínesek. A barátok és a családtagok is kidolgozott figurák, élvezet volt róluk olvasni. 

A könyv legnagyobb rejtélye az, hogy ki lehet Blue. Gyakorlatilag négy pasi jön számításba, akik közül Simon és mi olvasók is csak találgathatunk. Egyébként nekem volt egy sejtésem, hogy ki lehet az, a neve nagyon árulkodó volt és nem tévedtem, de persze Simonnal együtt egyszer-kétszer én is majdnem lépre mentem. Mikor végre találkoztak, nagyon örültem, igazán kedves jeleneteket kaptunk. Nem akarom részletezni Blue kilétét, mert nem akarok spoilerezni. 

Tetszik a könyv üzenete, a magával ragadó stílus, a kamaszkor bizonytalanságainak ábrázolása. Egy realista, romantikával átitatott LMBTQ történet ez, akinek bejön ez a műfaj, biztosan szeretni fogja. A szerző további műveire is kíváncsi lettem. 

Értékelés
Cselekmény, történet: 5/4.5
Karakterek: 5/4.5
Borító, küllem: 5/4
Leírás, stílus: 5/5

Összesen: 20/18

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates