2018. december 12., szerda

Kresley Cole: Végtelen lovag

Kresley Cole: Endless knight - Végtelen lovag (Árkánum krónikák 2.)

Néhány évszázadonként eljön az idő, amikor a tarot kártya lapjai életre kelnek, hogy megküzdjenek egymással, életre-halálra.

– Minden játékban végzett velem?
– Nem mindben. De a Lótusz Hölgye akkor is meghalt.
– Vagyis mások öltek meg… Nyertem már játékot? – Azt kívántam, bárcsak ne tudnám meg. – Hányszor?
Matthew habozott.
– Többet, mint bárki más előtte. Vagy azóta.
Akkor gyilkosságban rekordtartó vagyok. Nem csoda, ha Selena annyira aggódik, amikor új Arkánumokkal találkozunk. Mindenkinek rám fáj a foga.
– Ki kapott el?
Matthew a kezét nézte. Téma lezárva.
– Akkor azt áruld el legalább, hogy a Halál hányszor kapott el!
– Ez a Halál? Az utolsó három játékban kétszer. – Matthew barna szeme elkomorodott, amikor hozzátette: – Gyakorlat teszi a mestert.

Tegyél fel mindent egy lapra!

Az Árkánum krónikák első részét nagyon szerettem, azonnal belevetettem magamat a második rész olvasásába. Mondanom sem kell, ehhez sem kellett másfél nap, és be is fejeztem. Izgalmas, fordulatos történet volt, ahogyan az első kötet, ám most sokkal több titokra fény derült. Nem csalódtam, remélem, a folytatások is ilyen jók lesznek. A kiadóhoz már csak az a kérdésem, hogy tervezik-e kiadni magyarul a sorozat többi részét, vagy kénytelen leszek angolul elolvasni? Ha várható a harmadik rész, mégis MIKOR? Szívesen olvasnám most azonnal. 

A könyv cselekménye ezúttal is pörgős, sok izgalmas percet tartogat az olvasónak. Hőseink találkoznak  a kannibálokkal, új barátokra, szövetségesekre és ellenségekre tesznek szert, Evie pedig egyre többet használja a képességeit. Evie-nek árulások, érdekek és barátból lett ellenségek, valamint ellenségekből lett barátok között kell boldogulnia. Szerelmi téren sem jobb a helyzet: Evie hol közelebb kerül Jacksonhoz, hol veszekednek, közben bejön a képbe a Halál is: kiderül, milyen közös múltjuk van Evie-vel és ez nem kicsit felkavarja az állóvizet. Romantikából és (kissé) érzéki jelenetekből nincs hiány ebben a könyvben. Van egy olyan sejtésem, hogy a harmadik kötet nagyon rá fog menni a szerelmi háromszögre, de úgy érzem, ez nem zavarna különösebben.
Kapcsolódó kép
Forrás: pinterest
Továbbra sem kellemes elképzelni, mennyire rossz lehet ebben a posztapokaliptikus világban élni, a szereplők élete és testi épsége állandóan veszélyben forog, mindenhonnan ellenségek leselkednek rájuk, és nem tudhatjuk, kiben bízhatnak. A könyv ezúttal nem keretes szerkezetű, ahogyan az első részben volt, hanem lineárisan halad. A kerettörténetet egy kicsit hiányoltam, mert az első könyv nagyon különleges volt a két idősík és a pszichopata gyilkos miatti izgalom révén. Elmebetegeket persze most is kapunk, azokból nincs hiány. 

A szereplőket nagyon kedveltem, mindenki különleges és valami miatt szerethető, még azok is, akik valamilyen szinten bonyodalmat vagy csalódást okoztak Evie-nek. Evie nagyon sokat fejlődött az első rész óta, ahogy Jackson is. Nagyon szurkoltam nekik, hogy kibéküljenek és rendbe jöjjön közöttük minden. Közben meg itt van a Halál, aki a könyv második felét uralta a jelenlétével, titkaival, múltjával, egész személyiségével. Meg tudtam érteni Evie érzéseit, de valahogy még mindig inkább Jack felé húz a szívem. Fájó bűnöket követett el, megbocsáthatatlannak tűnő dolgokat, de érthető, mi volt rá az oka és nemigen volt más választása. 
Kapcsolódó kép
Forrás: pinterest
A Halál karakterét jobban megismerjük ebben a részben, teljesen új oldaláról mutatkozik be. Az új szereplők is tartogatnak meglepetéseket, jó volt róluk olvasni. Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan alakul a történet a továbbiakban: mi lesz az Árkánum-harc kimenetele, mit fog szólni a Torony, ha megtudja, mi a helyzet a Halál és a Csázsárnő között. Sok kérdés maradt megválaszolatlanul, pl. kit választ majd Evie, milyen szövetségek alakulnak, ki tudnak-e szállni a kártyák a játékból, stb. Én a magam részéről a nagymama karakterére is kíváncsi vagyok, van egy olyan sejtésem, hogy ő nem akarja majd, hogy Evie kiszálljon.  Megint kaptunk függővéget, a Szeretők karakterével kapcsolatban várható egy nagy összecsapás.

Az írónő ezúttal profin megoldja a helyzeteket, ott teremt izgalmat és feszültséget, ahol kell, és ott szúr be romantikus részeket, ahol arra szükség van.  A narráció stílusa egyszerű, de magával ragadó. Tetszett, hogy Evie-vel együtt mi is egyre jobban átlátjuk az összképet és már sejtünk olyan dolgokat, amelyek nincsenek kimondva. Az ábrázolásmód tetszett, jók voltak a leírások, a személyek és a helyszínek könnyen megjelentek lelki szemeim előtt. 

Képtalálat a következőre: „kresley cole endless knight fanart”
Forrás: deskgram

A könyv fordításával elégedett vagyok, viszont a küllem nem nyerte el száz százalékig a tetszésemet. A borítóképet leszámítva elég jó minőségű a könyv. Nos, a könyv fedőlapja sem színvilágában, sem a női alak tekintetében nem kimelkedő és nem esztétikus. Bár szeretem a lila szín, de ez elég furcsán néz ki. A lány arckifejezése és és a hajszíne nagyon bizarr összhatást ad, a tipográfia pedig egyszerűen bántja a szememet. A sorozatcím betűtípusa béna, a nagy cím is elmosódott, a kisbetűs magyar címeket pedig még mindig utálom. Sajnos, alig tudok valami jót mondani erről a borítóról, túl sok rajta a felirat, olyannyira, hogy azt se tudja az ember, hova figyeljen. Legnagyobb hibája viszont az, hogy csak nehezen venni észre rajta, hogy ez melyik sorozat hanyadik része. Ha nem tudtam volna, hogy ez mi, biztos nem vettem volna kézbe, mert 1. nem valami szép, 2. nem látszik rajta, hogy ez az Arkánum krónikák 2. része.

Mindent egybevéve ez egy remek sorozat szuper második része. Icipicit kevésbé tetszett, mint az első, az viszont jobb volt benne, hogy a világ szabályai és a fantasy elemek már egészen átláthatóak voltak számomra, mégsem vált kiszámíthatóvá a történet. A romantikus, posztapokaliptikus YA fantasy kedvelőinek és Kresley Cole rajongóinak ajánlom a könyvet. Ám aki ismeri a szerző más műveit, kalkulálja bele, hogy ez fiatalabb korosztálynak szól, nincs benne a testi kapcsolatnak annyira grafikus ábrázolása. Alig várom a harmadik részt, és mivel egyelőre nincs hír a magyar megjelenésről, kénytelen leszek angolul nekilátni.

Értékelés:
Cselekmény, történet: 5/5
Karakterek: 5/4.5
Stílus, leírás, ábrázolásmód: 5/5
Borító, küllem: 5/3.5

Összesen: 20/18

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates