2019. február 22., péntek

Laini Taylor: Vér és csillagfény napjai


Laini Taylor: Vér és csillagfény napjai
(Füst és csont leánya 2.)

A Füst és csont leánya című kötet izgalmas folytatásában a kék hajú Karou a családja pusztulása után, a földig rombolt otthona romjai között találkozik az egyetlen, életben maradt kimérával, a Fehér Farkassal. A férfi meggyőzi, hogy át kell venniük elődeik szerepét, és tovább kell küzdeniük az angyalokkal szemben a kimérák szabadságáért. Karou vállalja a népéért folytatott heroikus és fájdalmas harcot, így ismét kénytelen a szerelem és a bosszú között választani. Szerelme, Akiva eközben a reménytelenséggel és a lelkiismeret-furdalással vívja csatáját..

A Füst és csont leánya nagyon egyedi történet volt, a kegyetlen végkifejlet pedig arra sarkallt, hogy azonnal nekikezdjek a folytatásnak. A második rész is rengeteg izgalmat, fordulatot, drámát, árulást és könnyet tartogatott. De volt benne barátság, szerelem és remény is az életre-halálra szóló harcok közepette.

A cselekmény még izgalmasabb, mint az első részé, nyílt összecsapásokat és ármánykodásokkal teli történetet kapunk. Karou és Akiva két ellentétes helyszínen helyezkednek el, mindketten küzdenek saját démonaikkal, múltjukkal, tetteikkel és megkérdőjelezik saját világukat, hitüket, jövőjüket. Történetszálaik a könyv közepe táján és a végén összeérnek, de addig jobbára külön utakon járnak. Izgalmas események és drámai fordulatok tarkítják a cselekményt, amely hol feszültséggel teli, hol pedig elgondolkodtató. Akadtak pozitív és negatív értelemben is megható pillanatok, de nem akarok spoilerezni. 

Kapcsolódó kép
Karou és Madrigal
Forrás: pinterest.com

A karakterek elmélyülnek ebben a részben, mind Karou, mind Akiva újabb tulajdonságokra, képességekre tesznek szert, kénytelenek mérlegelni, a jó oldalon állnak-e. Kapunk továbbra is utálható karaktereket, például Thiago vagy épp Razgut, akiktől most is viszolyogtam. Ám van új főgonoszunk is Jael személyében, aki külsőre és belsőre is kifejezetten visszataszító volt. De voltak bizony kedvelhető régi (Karou, Akiva, Issa, Zuzana, Mik) és új karakterek is. Például Ziri vagy Sveva, illetve a menekülő kimérák. 

Akivát most is nagyon kedveltem, kedves, és bűnbánó volt, és végre elhatározta magát a jó ügy mellett. Tetszett, hogy megértette Karout és nem akarta mindenáron elnyerni a bocsánatát, belátta, hogy nagyon megbántotta a tetteivel. Karou rosszallását megértettem, ugyanakkor nem akartam Thiago mellett látni, vagy a rossz ügyért munkálkodni. Reméltem, hogy rendbe jöhetnek köztük a dolgok Akivával. Akiva testvérei is árnyaltabb karaktererábrázolást kaptak, ők is elkezdtek érezni, tisztábban látni, és hajlandóak voltak a jó ügy és a béke érdekében erőfeszítéseket tenni. Hazael és Liraz is szimpatikus volt ebben a kötetben. 

Kapcsolódó kép
Liraz
Forrás
A szerző stílusa ezúttal is egyedi, jellemző rá a különleges megfogalmazás, az ötletes hasonlatok és az érzékletes leírások. A visszaemlékezős, késleltetett információadagolásos technikát most is szép számmal alkalmazza, ezzel fokozva a feszültséget. Izgalmas, fordulatos, drámai sztori, csipetnyi romantikával, ezúttal több harccal, csatával és merénylettel. 

Adódtak egészen hihetetlen események is, például Zuzanáék felbukkanása, de még ezt is elnéztem, mert volt némi szerepük a történetben, meg amúgy is kedvelem a figurájukat. Ez a rész pörgősebb, akciódúsabb az elsőnél, de ugyanolyan érzelemgazdag és fantáziadús.

A könyv külső megjelenése, a kiadvány minősége egész jó. A borítókép egy fokkal jobb az előzőnél. Tetszik a színvilága, a vörös színárnyalat utal a véres harcokra, a háborúra, a szárny az angyalokra és a madarakra. A lány arca és a szürkeség viszont nem tetszik, ahogy a pirosas szeme sem. A cím betűtípusa most is furcsa, már-már zavaró. Ezt leszámítva szép a könyv. 

Kapcsolódó kép
Akiva és Karou
Forrás: pinterest

Összességében nem csalódtam ebben a részben sem. Nem volt akkora kedvencem, mint az előző kötet, de határozottan jó volt olvasni, főleg a második fele volt igazán izgalmas. Nagyon szívesen olvasnám a harmadik részt, őgy tudom, magyarul nem adták ki. Utánajárok, és megpróbálom angolul elolvasni, mert ennek a történetnek a végére nagyon kíváncsi vagyok. 

Ajánlom a könyvet az angyalos fantasyt kedvelő olvasóknak. A romantika ebben a részben kevesebb teret kapott, de a vonzalom és a vágyakozás finoman jelen van. A hangsúly a két faj közötti háborún, illetve a szereplőpk jellemfejlődésén van. A sorozat hangulata, az írásmód nagyon különleges. Akinek tetszett az első rész, szerintem ezt is kedvelni fogja. 

Értékelés
Történet, cselekmény: 5/4.5
Karakterek: 5/5
Leírás, stílus, ábrázolásmód: 5/5
Borító, küllem: 5/4

Összesen: 20/18.5

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates