2019. február 21., csütörtök

Laini Taylor: Füst és csont leánya


Laini Taylor: Füst és csont leánya

Laini Taylor, a sikeres fantasy szerző új vizekre evez legújabb trilógiájával, és ha hinni lehet a neves amerikai újságok recenzorainak, ez lehet az írónő eddigi legnagyobb sikere. Úgy tűnik, beigazolódnak e feltevések, hiszen a könyvet a New York Times beválasztotta a 2011. legfontosabb könyvei közé gyerek/ifjúsági kategóriában (összesen 5 könyv szerepelt a listán), a megfilmesítési jogokat, pedig a Universal Stúdió vásárolta meg. A Wall Street Journal új Harry Potterként emlegeti, a folytatás pedig már készül. Egyszer volt, hol nem volt, történt egyszer, hogy egy angyal meg egy ördög egymásba szeretett. Nem lett jó vége. Így kezdődik a 17 Karou története. A valódi kék hajú lány Prágában él és rajzolni tanul, ám gyakran hiányzik az iskolából, mert időről időre távoli és veszélyes küldetéseket teljesít titokzatos és végtelenül rút nevelője, Kénkő parancsára. Kénkő boltjából kilépve ugyanis a világ legkülönbözőbb pontjain találja magát, és mindenhonnan fogakat kell vinnie Kénkőnek, aki kívánságteljesítő gyöngyökkel fizet a fogakért. Egy ilyen küldetésen méri össze Karou először az erejét Akivával, az emberfeletti szépségű szeráffal. Az első találkozást azonban több is követi a mai Prágában és más korokban, más világokban, mert tér és idő nem szab korlátot a kimérák és a szeráfok időtlen idők óta tartó könyörtelen küzdelmének. Hogy kik a kimérák, és kik a szeráfok? Kik az ördögök, és kik az angyalok? Jó-e a szép, és szép-e a jó? No és kicsoda valójában Karou, akinek a neve egy bizonyos nyelven azt jelenti, "Remény"? Lainie Taylor fantáziában, egészen eredeti ötletekben, kiszámíthatatlan fordulatokban és érzelmekben gazdag regényéből kiderül.

Ez a könyv már évek óta fenn van a listámon, csak halogattam és halogattam, most viszont, mivel korábban elhatároztam, hogy komoly várólista-csökkentésbe kezdek, ezt is sikerült végre elolvasnom. Nagyon kellemes meglepetés ért, ez a könyv nagyon emlékezetes marad számomra.

A könyv borítójával kezdeném: elég szép, de valahogy nem érzem tökéletesnek. Tetszik a kék szín és a szárnytollakra való utalás, de a kép többi, fekete-fehér része nem. A lány arca, szeme is meglehetősen furcsa, a betűtípus sem szokványos, és a kétféle betűtípus nekem már sok, túl cicomás. A szerző neve pedig irtó pici betűkkel van feltüntetve. Összességében figyelemfelkeltő borító, de lehetne szebb is. A kiadvány minőségével nem volt bajom, a fordítás is tetszett, úgy érzem, sikerült visszaadnia a könyvbeli világ különleges hangulatát.
Képtalálat a következőre: „akiva karou”
Karou
Forrás: goodreads.com
Talán ez a legjobb szó erre a könyvre, hogy különleges, tényleg nem szokványos. Tetszett, hogy a fő helyszín Prága, őgy éreztem, mintha én is ott sétálnék a Károly-hídon. Kelet-Európa művészetéből és kultúrájából kapunk ízelítőt, ami emelte a könyv színvonalát. Közben pedig kapunk egy angyalos-démonos történetet, az ázsiai mangákra emlékeztető beütéssel. Összességében már ez is elég érdekes, és nagyon is működőképes egyveleg, de hozzájön még Laini Taylor egészen különleges stílusa. A felvetődő témák és a megfogalmazás hihetetlenül egyedi. A szófordulatok, képek, leírások igazi fűszerként szolgálnak ahhoz, hogy a könyvet olvasva azt érezzük, valami zseniálisat tartunk a kezünkben.

Laini Taylor világa hihetetlenól sokrétű, a cselekmény sem lineárisan tárul elénk, kétféle idősíkon játszódik: a múlt, Madrigal és Akiva története, valamint a jelen: Karou élete. Rengeteg titok lappang a lény életében, szinte semmit nem tud a múltjáról, gyerekkoráról és az őt felnevelő "szörnyekről". A dolgok persze szépen lassan (éppen emészthető gyorsasággal) kiderólnek, és közben az olvasó álla sokszor leeseik a döbbenetes fordulatokat olvasva. Nem csak a kétféle idősík érdekes, hanem az is, ahogy az írónő a két idősíkon játszik az idővel és az információk adagolásával. Szinte mindig visszatekintünk a múltba, és mikor történik valami a jelenben, a következő jelenetben már időben arrébb járunk, a szereplő pedig visszaemlékezve tárja fel előttünk, mi is történt a köztes időben. Ez az információknak egy késleltetve feltárt megoldása még több feszültséget kelt az amúgy is izgalmas események közepette.
Kapcsolódó kép
Akiva és Madrigal
Forrás: tumblr
Tetszik továbbá a fejezetek tagolása, a nagyobb egységek előtti kis "mottók" tovább színezik az eseményeket. Összességében a könyv legnagyobb teljesítménye a stílusban és a különleges írói megoldásokban rejlik. Ám ne feledkezzünk meg a történet világáról és a szerteágazó cselekményről sem! Elképesztően gazdag fantáziával van megáldva a szerző, jól csűri-csavarja az eseményeket, mindig behoz valamilyen új fordulatot, izgalmas szálat, képességet vagy múltbeli titkot. Az írónő által megálmodott világok és lények keverednek a reális Európával, mit sem sejtő művész kamaszlányok életébe köszönt be egy csodákkal és borzalmakkal teli időszak. A történet egyszerre romantikus, keserédes, kegyetlen, és szívet tépő. Szól vágyakozásról, szerelemről, árulásról,  két faj harcáról, pusztulásról, túlélésről, önfeláldozásról és reményről.

Az ábrázolásmód, a világfelépítés és a cselekmény fordulatossága mellett kiemelném a lenyűgöző és emlékezetes karaktereket. Karou igazi elvont művészlélek, kissé búskomor és magánakvaló, de bátor és talpraesett, különc lány. Barátnője Zuzana a megtestesült élet: cserfes, bátor, ellentmondást nem tűrő, és kitűnő barát. Akiva elsőre olyannak tűnik, mint a társai, de bebizonyítja, hogy több van benne, mint amit a lenyűgözően félelmestes és érzelemmentes külső takar. Legérdekesebb számomra Kénkő és Thiago karaktere volt. De Kazimir és Razgut is felettébb izgalmas figura volt.
Képtalálat a következőre: „akiva karou”
Forrás: tumblr
Mindent egybevéve nagyon tetszett a könyv, az írónő zseniális mind a stílusát, mind a  világfelépítést, a történetvezetést és a fantáziát tekintve. Remélem, a második rész is ilyen jó lesz. Úgy tudom, a sorozat harmadik része nem jelent meg magyarul, már előre is sajnálom, mert ha a második is ennyire fog tetszeni, nagyon mérges leszek, hogy nem olvashatom azonnal a harmadikat.

Ajánlom a könyvet azoknak, akik egy minden szempontból különleges, fordulatos könyvre vágynak. Urban fantasy angyalokkal, és kimérákkal, de nem feltétlenül az angyal-démon és a Menny-Pokol párhuzamot kapjuk, inkább az ázsiai sorozatokhoz hasonlóan égi birodalmakról, kvázi párhuzamos dimenziókból érkező lényekről van szó. Romantikus YA urban fantasy rajongóknak ajánlom, akik szeretik az egyedi hangú történeteket. 

Értékelés:
Történet, cselekmény: 5/5
Karakterek: 5/5
Leírás, stílus, ábrázolásmód: 5/5
Borító, küllem: 5/4

Összesen: 20/19

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates