2018. november 14., szerda

Anna Banks: Nemezis

Anna Banks: Nemezis - A szeretett ellenség

Mit tennél, ha beleszeretnél az ősellenségedbe? Sepora hercegnő az utolsó Kovács az öt királyságban – spektórium árad belőle. Amikor apja pusztító tervet eszel ki a felbecsülhetetlen értékű vegyület segítségével, a lány tudja, hogy két választása van: vagy meghal, vagy elmenekül. Végül egy kalandos út után eljut Theoriába, az ellenséges királyságba. Itt azonban olyan történések sorozata indul meg, amire cseppet sem számított… Nem gondolta volna, hogy királyi szolgaként köt ki, titkolva valódi kilétét és különleges képességét. Azt sem, hogy a király, a fiatal Tarik, erős, jóképű, figyelmes, határozott és eszeveszettül vonzó. Azt sem, hogy mindennek köszönhetően végzetesen beleszeret. Azonban túl sok minden forog kockán ahhoz, hogy engedjen az érzelmeinek: egy közelgő háborút kell megakadályoznia, amelyben nemcsak a szerelem, de minden más is elveszhet.

A könyv már egy ideje szerepel a várólistámon, most a második rész megjelenésének apropóján vettem a kezembe. Jó kis történet volt, emlékezetes karakterekkel és elgondolkodtató dilemmákkal. Örülök, hogy elolvastam és kezdhetem a második részét. Duológia lévén az a befejező kötet lesz. 

A történet egy kitalált világban játzódik, ahol öt királyság áll kapcsolatban egymással. Ezek közül két királyságra összpontosít a könyv, Theoriára és Sarubelre. Egyik főszereplőnk, Sepora hercegnő Sarubelből származik, onnan szökött át zsarnok apja elől Theoriába. Sepora Kovács, ami annyit tesz, képes egy nagyon értékes elemet, spektóriumot kovácsolni. A kovácsolás azt jelenti, hogy ki tudja nyerni az ereiből a spektóriumot, míg az ragyogó fénnyel megjelenik a kezei között, akkor pedig olyanra formálja, amilyenre csak szeretné. Apja, a király arra kényszerítette, hogy éjjel-nappal kovácsoljon neki, mert Sarubel a spektóriummal kereskedett. Sepora így nem volt szabad, szinte rabszolgaként élt, ezért szökött meg. A sivatagon keresztül jut el Theoriába, egy - az ókori Egyiptomhoz hasonló kultúrájú - gazdag királyságba, ahol egy ifjú fáraó került éppen trónra apja halála után.
Képtalálat a következőre: „pyramid”
Piramisok
Theoriában pusztító pestisjárvány dúl, és a spektórium is fogy, mert Sarubel már nem ad el többet nekik sem. Ők nem tudják, hogy a spektóriumot nem bányásszák Sarubelben, hanem a király lánya készítette. Theoriának szüksége lenne a spektóriumra, közben ott van az, aki megadhatná, de titkolja a kilétét. Mikor kiderül, hogy a járvány elleni védekezésben is segíthet a különleges elem, Sepora nehéz választás elé kerül. Nem tudja, bízhat-e a fiatal királyban, kiadhatja-e neki a titkát. Attól fél, ő is fogva tartja majd és kovácsolásra kényszeríti, mint az apja tette. Közben van még egy érdekes szál, a parani nevű vízi szörnyekkel és a Nefarit folyóval kapcsolatban, de nem akarok többet elárulni. 

A világfelépítés nagyon tetszett, a két királyság nem is lehetne különbözőbb egymástól. A leírások élénkek, megismerjük a helyszínt, az éghajlatot, időjárást, a ruházatot, ételeket, szokásokat. Seporának eleinte furcsa az ismeretlen ország, de aztán hamar beilleszkedik, bár kicsit nehezen alkalmazkodik és hercegnői makacsságát nem tudja levetkőzni. Megismeri a szokásokat, és ha valami nem tetszik neki, véleményének hangot is ad. Emiatt sok vicces-bosszantó helyzet adódik. 

A romantikus szál kedves, jól felépített része volt a könyvnek. Eleinte nem ezen van a hangsúly, inkább a könyv második felében kerülnek közelebb egymáshoz a szereplők, amit nem bántam. Szeretem, ha lassan alakul ki a kapcsolat a karakterek között. Tarik király és Sepora között első perctől fogva megvolt a kémia, ami idővel csak nőtt. 
Képtalálat a következőre: „sephora nemesis”
Egy külföldi borító
A karakterek kedvelhetőek, Tarikot nagyon szerettem és meg tudtam érteni a helyzetét. Ugyanakkor Sepora problémáját is átéreztem, bár volt bennem egy olyan érzés, hogy kicsit önzően viselkedett. Ha így is, úgy is kovácsolnia kell, különben legyengül, akkor miért hagyta kárba veszni a spektóriumot, miért nem segített a haldoklókon? Értem, hogy nem akart megint kiszolgáltatott helyzetbe kerülmni, vagy nem akarta, hogy az apja megtudja, hol tartózkodik. Ha Theoria hirtelen ismeretlen forrásból spektóriumhoz jut, Sepora apja biztosan rájött volna, hogy itt van a lánya. Ezeket végiggondolva értem, miért tette, de még így is kicsit bántam, hogy nem segített az embereken, mert magát féltette.

Sethosról eleinte rosszakat feltételeztem, aztán egészen megkedveltem a figuráját. Rashidi, az öreg, aggodalmaskodó tanácsos is jól kidolgozott figura volt, sokat mosolyogtam, mikor az ő és Sepora akarata egymásnak feszült. Homlokegyenest másként gondolkodnak szinte minden kérdésben, ez gyakran konfliktus forrása volt, melybe rendszerint szegény Tarik került ütközőpontnak. 

A kifejezésmóddal sem volt bajom. Narrátorunk Sepora, E/1-ben adja elő a történetét, míg Tarik fejezetei E/3-ban íródtak, így könnyű elkülöníteni a két nézőpontot, a két fiatal személyiségét. Eleinte furcsa volt ez a megoldás, de pár fejezet után megszoktam. A könyv első felében Sepora szála érdekelt jobban, aztén Tariké is érdekes lett, míg végül már közös történetük volt hol egyik, hol másik fél szemszögéből elmesélve. 
Kapcsolódó kép
A német borító
A könyv külső megjelenése is szép, gyönyörűek a borítón a csillogó részek, tetszik a lányalak ezüst testfestése, a hajfonata, az ezüst szeme és a fekete szemfesték. Ezek mind utalnak Sepora külsejére, egyetlen dolgot leszámítva: a platinaszőke haj és a bonyolult, fejtetőre tornyozott fonatok hiányoznak. Lenyűgöző a háttérmotívum és a színvilág is illik a könyvhöz, ám a lány hajszíne (ez inkább aranyszőke, mint platina) és arckifejezése nem tetszik annyira. Az itt látható német borító szerintem jobban elkapta Sepora hajszínét, bár a magyar kiadás fedőlapján látható képen a lány szemének ezüst csillogása szebben jelenik meg, és a könyv hangulatát is jobban tükrözi.

A Nemezis egy szerethető, romantikus YA fantasy. Aki szereti az ilyeneket, ebben nem fog csalódni. A kidolgozott világ és az erős karakterek kedvelhető olvasmánnyá teszik. Tetszettek a fordulatok, az érzelmi ív, a drámaiság. Nekem minden a helyén volt: izgalom, politika, romantika. Már kezdem is a nemrég megjelent második részt, a Szövetséget. Ezek után az írónő szirénes sorozatára is kíváncsi lettem. 

Értékelés: 
Történet, cselekmény: 5/4
Karakterek: 5/5
Leírás, stílus: 5/5
Borító, küllem: 5/4

Összesen: 20/18

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates