2019. március 7., csütörtök

Kristen Ciccarelli: Az utolsó Namsara

Kristen Ciccarelli: Az utolsó Namsara

Mindennek kezdetén volt Namsara, az égből és lélekből formált ifjú, aki nevetést és szeretetet hozott magával, bárhová ment. Ám ahol fény van, ott sötétségnek is kell lennie – így megjelent Iskari, a vérből és holdfényből formált leány, a pusztító, a halálhozó. Asha, Firgárd királyának leánya ezeket a legendákat kisgyermekként csak titokban elsuttogott mesékből ismerte, mégis megmagyarázhatatlan kötődést érzett a múlt alakjaihoz. A lányból hamarosan a birodalom legrettegettebb sárkányölője válik, kiérdemelve az iskari címet – ám ez magányos szerep, melytől Asha inkább érzi magát fegyvernek, mint fiatal nőnek. Egyik bestiát a másik után vadássza le, hogy elhozza a fejüket a királynak, de nincs az a zsákmány, ami megmenthetné ot a végzettől, mely odahaza vár rá: apja odaígérte a kezét kegyetlen parancsnokának, egy férfinak, aki tisztában van Asha valódi természetével. A lány nem akar mást, csak végre leszámolni tragikus múltjával, és elkerülni sivár jövőjét. Amikor esélyt kap a szabadságra, cserébe Firgárd legerősebb sárkányának életéért, kapva kap a lehetőségen. Egy titokzatos fiú segítségével Ashának le kell ráznia magáról az iskari szerepének láncait, és ki kell tárnia szívét a szerelem, a fény és az igazság előtt, melyet egészen eddig eltitkoltak előle.

Erre a könyvre az elképesztően gyönyörű és igényesen megtervezett borítója miatt figyeltem fel. A cím is elég sejtelmesen és figyelemfelkeltően hangzott. Ha ez még nem lett volna elég, a fülszöveget elolvasva megtudtam, hogy ebben a könyvben sárkányok is szerepelnek. Ekkor már biztos volt, hogy nekem ezt a könyvet olvasnom kell. Nem csalódtam benne, remek olvasmány volt.

Az értékelést a könyv külső megjelenésével kezdem, az ugyanis szemkápráztatóan szép. Hihetetlenül igényes az egész: tetszik a színvilág, a formák, a tőr kidolgozottsága, a tipográfia. Az összkép harmonikus és figyelemfelkeltő, arra ösztönzi az olvasót, hogy a kezébe vegye ezt a gyönyörű alkotást. A kiadvány minőségével sincs nagyobb problémám, a könyv kívül is és belelepozva is jól néz ki. A betűtípus esztétikus, jól olvasható, a fordítás tetszik, helyesírási hiba akad ugyan, de csak elvétve. Összességében elégedett vagyok a magyar kiadással.
Secret dust jacket poster of Asha, illustrated by Elsa Kroese
Asha és Kozu
Forrás
A könyv a többi szempontból is kellemes élmény volt számomra. Nagyon tetszett a történet, ötletes volt a felépített fantáziavilág és a múlt összekapcsolódása a jelennel. A történetek, a mesék ereje is érdekes szál volt, jó volt olvasni, milyen hatással van az emberek életére a mese- és mondavilág hatalma, a hagyományok tisztelete. A jelenben játszódó alapsztorit itt ott megszakítják az ősi történetek, ez számomra egyáltalán nem volt zavaró, sőt, tetszett, mert izgalams és tanulságos történetek voltak és mindig a megfelelő helyen voltak közbeékelve, sokat hozzáadva ezzel a cselekményhez.

Könnyen érthető volt a felvázolt világ és annak hagyományai, a drakszorok és a szkrálok története, valamint a bozótföldiekkel való ellenségeskedés. A könyv hősnője, Asha a király lánya és mellesleg sárkányvadász. Tetszett, hogy egy erős és tettrekész, talpraesett hősnőt kapunk, aki kezébe akarja venni saját sorsa irányítását, és nem ijed meg a nehézségektől. Sokszor félrevezették, de helyén van a szíve és az esze. A történet sok fordulatot, izgalmat és nehézséget tartogat, mindig van min izgulni. A történet legnagyobb csavarja számomra az elejétől kezdve egyértelmű volt (Asha személye és a gyerekkora eseményei), más viszont engem is meglepett (pl. a király titkai, céljai).
Képtalálat a következőre: „asha torwin namsara”
Kép forrása
Úgy gondolom, az érzelemábrázolás is megfelelő volt a könyvben, Nagyon szerettem a sárkányos részeket, jó volt olvasni, hogyan változott meg Asha hozzáállása és az állatokhoz való viszonya. A Rőtszárnnyal/Érnyékkal, illetve Kozuval való kapcsolat kialakulása is szépen ki volt dolgozva. A legjobb részek viszont Asha és a szkrál fiú közötti jelenetek voltak. Asha személyiségfejlődése főként ezen a szálon, a rabszolgákhoz való viszonyán érhető tetten.

A karakterek terén is remekel a könyv. Asha erőssége, fejlődése mellett pozitívum a karakterek többrétegűsége. Kapunk egy lobbanékonynak, megfontolatlannak tűnő fiútestvért, aki képes meglepetést okozni; egy származása miatt lenézett unokatestvért, aki kellemetlen helyzetét erővel, kitartással és edzéssel próbálja javítani; egy hideg, távolságtartó, hataloméhes, ugyanakkor gyengekezűnek tűnő apát; és egy szintén hataloméhes, szegény sorból felkapaszkodott, kéjvágyó, gonosz vőlegényt, akinek az a célja, hogy Ashát teljes mértékben a tulajdonává tegye. Mellettük pedig olvashatunk egy kedves, titokzatos rabszolgafiúról, Torwinról, meg persze a rejtélyes bozótföldiekről, pl. Roáról és természetesen a sárkányokról. A titkok és a rejtélyek érdekesek voltak, pl. tetszett a gyűrűvel kapcsolatos dolog is.
Roa, Essie, and the Skyweaver’s Knife (from The Caged Queen). Illustrated by Elsa Kroese.
Roa
Kép forrása

Az ábrázolásmódban az érzelmek és a vívódás leírása tetszett legjobban. A szöveg gördülékeny, könnyen érthető, a könyv olvastatja magát. A sárkányok, harcok és a helyszínek leírása képszerű, ám a harcjeleneteket, küzdelmeket jobban is lehetett volna részletezni. A rövid fejezetek és az egyszerű, de olvasmányos stílus miatt a könyv könnyen, gyorsan olvasható.

Összegezve: Remek YA fantasy könyv ez. aki szereti a sárkányos sztorikat és az erős, talpraesett hősnőt, annak biztosan tetszetni fog. Erős benne a romantikus szál és nagyon jól fel van építve a sárkényos vonal, valamint a múlt titkainak megismerése. Tetszett, emlékezetes marad, a folytatásra is vevő vagyok.

Értékelés:
Történet, cselekmény: 5/5
Karakterek: 5/5
Leírás, ábrázolásmód: 5/4.5
Borító, küllem: 5/5

Összesen: 20/19.5

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates