2019. március 21., csütörtök

Maria V. Snyder: Méregtan


Maria V. Snyder: Poison Study - Méregtan (Study 1.)

A koporsószerű sötétségbe zárva nincs körülöttem az égvilágon semmi, ami elterelhetné figyelmemet az emlékeimről.
Megöltem Reyadot. Megérdemelte a halált – ám a törvény szerint a tettemért én is halált érdemlek. Ixiában a gyilkosságért kivégzés jár. S most már csak a hóhér kötelére várok.

Ám ugyanaz a törvény, amely ítélettel sújt, akár meg is mentheti az életemet. Ixia ételkóstolója, akit arra választottak ki, hogy a Parancsnok egészségét a mérgezett ételektől megóvja, immár holtan hever. A törvény pedig kimondja, hogy a soron következő halálbüntetésre ítélt fogolynak – vagyis nekem – fel kell ajánlani a tisztséget.

Merénylet, mágia, megpróbáltatások…

Újabb könyvön vagyok túl a "régóta szeretném már elolvasni" listámról. Megint kellemes meglepetés ért, és örülök, hogy végre ezt a regényt is olvashattam, mert remek olvasmány volt! Remélem, a jövőben is sikerült ilyen jókat választanom. 

A könyv cselekménye pörgős, izgalams, a szerző által alkotott világ magával ragadó. Nem mondom, hogy hihetetlenül fantáziadús a világ, hisz egy egyszerű középkorszerű fantáziavilágról van szó, annyi csavarral, hogy ez királyság helyett egy katonai diktatúra. Ez már kapásból elég érdekes, sok kérdést vet fel, pl. hogyan jutott hatalomra a Parancsnok, miért, miért volt szükség az ő fellépésére, mi volt az ő uralma előtt, jobb volt-e a világ, stb. Ehhez jön még hozzá a mágia szál, meg a méregkeverés, melyek szintén újabb színezettel gazdagítják a könyvet. 

Történetünk ott indul, hogy Yelena, egy fiatal lány börtönben sínylődik egy gazdag fiú, az egyik tábotnok örökösének megölése miatt. A lány azt hiszi, épp a kivégzésére tart, mikor váratlan lehetőséget kap: életben maradhat, ha a Parancsnok ételkóstolója lesz, ami azért valljuk be, szintén nem biztonságos meló, de az azonnali halálnál csak jobb, ezért Yelena kapva kap az alkalmon. Kiderül, hogy nem csak az ételeket kell megkóstolnia, hanem fel is kell ismernie az esetleges mérgeket, hogy az ellenszerről gondoskodjanak, illetve eljussanak a tetteshez, ezért Yelenának ki kell tanulnia a méregkeverés minden csínját-bínját. Ebben a Parancsnok mindenes tanácsadója, Valek lesz a segítségére. 
Kapcsolódó kép
Forrás
Ez az alaphelyzet, aztán innen indulnak a fő konfliktusok. A meghalt úrfi apja nem igazán rajong az ötletért, hogy fia gyilkosa megússza a kivégzést, ezért saját maga akarja eltenni láb alól a lányt, közben másban is mesterkedik. Egyre gyanúsabb dolgok történnek, Yelena és Valek úgy sejtik, valaki befolyásolni akarja a Parancsnokot, közben többször is a lány életére törnek és még mágusok is felbukkannak. Valek és Yelena igyekeznek kibogozni a szálakat, közben sokat kapcsolatuk is különböző szakaszokba lép. 

A sztori végig fenntartotta az érdeklődésemet, pörgős. Sok akciójelenet, menekülés, harc teszi izgalmassá, a romantika és rejtélyek is megfelelő arányban keverednek benne. Külön érdekes szál Yelena múltja: fokozatosan derül ki, milyen volt az élete a börtön előtt és hogyan, miért ölte meg Reyadot. Emellett végig foglalkoztatja az olvasót az is, kiben lehet megbízni, ki a barát és ki az ellenség, ki akar ártani Yelenának és ki az, aki csak a hűségét, megbízhatóságát teszteli. A Parancsnok személye körüli titok, a mágusok képességei szintén érdekes elemei a könyvnek. 
Kapcsolódó kép
Forrás: pinterest
Összességében nagyon tetszett a könyv története, lendülete. Az írónő stílusa magával ragadott, elbeszélésmódja élvezetes, leírásai élőek. Tetszett a múltat és a jelent összekötő megoldás, a flashback jelenetek még jobbá, érthetőbbé tették a sztorit, az írónő remekül játszott az idősávokkal. 

A karaktereket is kedveltem. Yelena nagyon szerethető volt: okos, intelligens lány, akinek helyén van az esze és a szíve. Gyorsan tanul, mind a méregkeverés, mind a harcot tekintve. Elszánt és bátor, nem engedte magát megtörni, pedig sok mindenen ment keresztül. Néha kicsit biztatni kell, hogy merjen kiállni magáért, ne hagyja magát, de aztán a sarkára áll.  Barátai is szimpatikusak voltak: Jancot és Arit hamar megkedveltem, ők is könnyen mgjegyezhető figurák, kiforrott jellemek. A kastély többi lakója is jól kidolgozott karakter, a Parancsnok és az ellenlábasai szintén. Kedvencem azonban egyértelműen Valek volt, aki sötét, titokzatos, közben hihetetlenül erős, jó harcos, okos, intelligens és majdnem mindig egy lépéssel mások előtt jár. Azonban ő is sebezhető és neki is van lelke, érzései, melyek még emberibbé teszik. Nagyon jó párost alkottak Yelenával, várom, mi lesz velük a folytatásban. 

Képtalálat a következőre: „snyder yelena valek”
Forrás: tumblr
A kiadvány a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg, igényes mű. Remekül néz ki kívül-belül, a fordítás jó, a külleme a szokásos jó minőség. Egyedül a borító lehetne egy icipicit különlegesebb, sokatmondóbb, vagy a színvilága érdekesebb. A fű, meg azok a fura zöld indák elég furcsán néznek ki, hozzá a borítómodell arckifejezése sem a legszerencsésebb. Ennek a szuper könyvnek valahogy különlegesebb borítót képzelnék, nem vagyok vele száz százalékosan elégedett, de ettől eltekintve kedvencem lett ez a könyv!

A következő rész is érdekesnek ígérkezik: Yelena több mindent szeretne megtudni a mágiájáról, ez a tudás pedig bizonyára felkavarja a nyugodtnak tűnő helyzetet. Alig várom. Nem tudom, a kiadó tervezi-e a folytatást. Ha igen, vevő vagyok rá, ha nem, akkor angolul fogom elolvasni, mert nem bírom ki, hogy ne térjek vissza ebbe a világba. Ajánlom a könyvet a romatikus YA fantasy kedvelőinek, sok mindenben az Üvegtrón sorozathoz tudnám hasonlítani, vagy inkább az hasonlít erre, mivel külföldön ez hamarabb megjelent. 

Értékelés: 
Történet, cselekmény: 5/5
Karakterek: 5/5
Leírás, stílus: 5/5
Borító, küllem: 5/4.5

Összesen: 20/19.5

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates