2018. szeptember 13., csütörtök

Chanda Hahn: Tündérkönyv


Chanda Hahn: Tündérkönyv
(Balszerencsés tündérmese 3.)


A 16 éves Mina Grime rendületlenül küzd a családját sújtó átok ellen, és próbál pontot tenni a kalandos mesék végére, de úgy tűnik, belefáradt. Úgy dönt, megpróbálja figyelmen kívül hagyni a küldetéseket, amiket a Történet kitalál számára. Ám egy hirtelen tragédia mindent megváltoztat. Mina rájön, hogy nem kerülheti el sorsát.
Épp próbál talpra állni, és szembeszállni végzetével, mikor váratlanul felbukkan egy titokzatos alak, aki megzsarolja Minát. Így a lánynak nincs más választása, mint az, hogy minden veszélyt vállalva engedelmeskedik. A helyzetét csak nehezíti, hogy le kell győznie Brody iránt táplált szerelmét.
Eközben Jared, Mina tündér segítője mindent megtesz, hogy megóvja a lányt. De ő sem képes minden pillanatban mellette lenni. Így amikor valami igazán értékes dolgot ellopnak Minától, magának kell küzdenie a mesebeli gonoszok legerősebbjeivel. És eközben olyan döntéseket kell meghoznia, amik a szerelmét és az életét is veszélybe sodorhatják.

Közvetlenül a Balszerencsés tündérmese második része után olvastam a harmadik részt és meg kell mondjam, most azonnal követelem a negyediket! Nagyon bosszantó, hogy pont itt, a legizgalmasabb résznél kaszálták el a sorozatot. Hú, ez a könyv nagyon jó volt, főleg a vége! Ez a sorozat eddigi legjobb része, muszáj vagyok beszerezni angolul a folytatást, mert magyarul sajnos nem fogják kiadni a maradék két kötetet. 

A történet izgalmas, az eleje szívet tépő, a vége még inkább sokkoló. Mina most is belekerül egy mesébe, ezúttal a Rumpelstiltsin (magyarul Lumpenstikli vagy Koppciherci néven is ismert). A mese végigjátszása mellett van egy sokkal fontosabb küldetése. Meg kell tennie valamit, hogy megmentsen valakit, akit szeret, de ezt Jared nem akarja hagyni, mert félti a lányt a rá leselkedő veszélyektől. Ez állandó konfliktusforrás köztük. 

Mina szerelmi élete sem alakul valami jól. Szerelme, Brody majdnem járni kezd a legjobb barátnőjével, Nan-nel, de közben valahogy Minához is vonzódik. Minának fáj látnia, hogy barátai közelebb kerülnek egymáshoz, ugyanakkor azt szeretné, ha boldogok lennének. Ő pedig Jaredhez kerül közelebb, mígnem a könyv végén kapunk egy hatalmas fordulatot. A szerelmi szálon érdekesen alakulnak a dolgok, de még mindig nem elég kidolgozottak számomra a szereplők közötti érzelmek. A karakterek ebből a szempontból kissé sekélyesnek és ingatagnak hatnak, nem érzem az igazi mély érzelmeket a tetteik mögött. 

Mina újabb kalandokba keveredik, harcol a gonosz Történet ellen, de nem ismer minden szabályt, így folyton veszélyes helyzetekbe keveredik és néha rosszul dönt. Érdekesek az új helyszínek és karakterek, a Tündér keresztanyák, a főnix, a sellők, trollok, víziszellemek és egyéb tündérlények. Kaptunk egy új szereplőt Sel személyében, akit rögtön a szívembe zártam. 
Forrás
Mina hatalmas fejlődésen ment keresztül az első rész szerencsétlen lánykája óta. Most igazi vakmerő harcossá vált, aki képes még a Grimoire nélkül is legyőzni az ellenségeit. Persze néha most is hoz rossz döntéseket a naivitása miatt, de jobbára helyesen cselekszik. Sok szenvedésen kellett keresztülmennie ebben a részben, csodáltam, hogy milyen jól viseli, mennyire erős és határozott lett. Új képességei is vannak, melyeket nem fél használni. Tetszett a jellemfejlődése. 

A leírások nagyon érzékletesek, remekül sikerült a Tündérvilág ábrázolása. Könnyen magam elé tudtam képzelni a helyszíneket és a különféle kényeket, szerintem ebből a szempontból ez a rész sikerült legjobban. Mind a cselekményt, mind a leírást tekintve ez a könyv lett a kedvencem a három közül. Sok mindenre fény derül, ugyanakkor rengeteg dologra nem kapunk még választ, ami továbbra is fenntartja az érdeklődést.

A könyv külleme hasonlóan igényes, mint az eddigiek. A borítóképen látható fiúban Jaredet ismerhetjük fel fekete hajával és szürke szemével, de az elvetemült pillantása Teague-re is utalhat. Szerintem telitalálat. A kép jobb oldalán a lángok is fontos szerepet kapnak a könyvben többféle szempontból is. A színe is szép élénk. A könyv belül is esztétikis, szeretem, hogy olyan jól olvasható. Rövidsége miatt is hamar elolvastam, egy napba sem telt. Meg persze érdekeltek is a fejlemények.

Mindent egybevéve szerintem ez a sorozat legjobban sikerült része: izgalmas, fordulatos, tele újdonságokkal és érzelmekkel. Akiknek tetszett az első két rész, azok ezt is szeretni fogják, mert most aztán igazán beindultak az események. Mina már nincs annyira beleszorítva a mesei keretekbe, így a történet sokkal érdekesebbé, egyedibbé, kiszámíthatatlanabbá válhat, amitől csak még jobb lesz. Alig várom, hogy olvashassam a folytatást. 

Értékelés:
Cselekmény, történet: 5/5
Karakterek: 5/4.5
Ábrázolásmód, stílus: 5/4.5
Borító, küllem: 5/5

Összesen: 20/19

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates