2018. szeptember 27., csütörtök

Veronica Roth: Négyes


EGYETLEN DÖNTÉS
amely megszabadít a múltadtól
EGYETLEN DÖNTÉS
amely meghatározza a jövődet
EGYETLEN DÖNTÉS
amely végérvényesen megváltoztat
EGYETLEN DÖNTÉS
és szabad lehetsz

A New York Times sikerszerzője, Veronica Roth könyve kiegészíti a világszerte kedvelt Beavatott-trilógia történeteit, és nem csak azért, mert a sokak által megkedvelt Tobias szemszögéből meséli el a már ismert eseményeket. A négy novellából és három rövidebb jelenetből álló kötet bepillantást nyújt a Tobias múltjába és lelkivilágába, így szerves részét képezi a trilógiának.

Nemrég végeztem a Beavatott trilógiával, ezért hát eljött az ideje, hogy elolvassam a Négyes figurájára koncentráló kiegészítő kötetet is. A könyv négy hosszabb novellát és három apró jelenetet tartalmaz. A rövid jelenetek már ismerősek lehetnek az első három könyvből, Tris-szel kapcsolatos mozzanatoknak lehetünk tanúi, de ezúttal Tobias azaz Négyes szermszögéből láthatjuk az eseményeket. Érdekes kis szösszenetek voltak, jó volt látni, mi folyik közben a másik oldalon. 

A novellák közül vannak olyanok, amelyek időben megelőzik a Beavatott sorozat cselekményét, Tobias életéből láthatunk jeleneteket, mielőtt még elhagyta volna a csoportját. Megismerjük erőszakos apját és indokait, ami arra ösztönözte, hogy a Bátrak csoportját válassza. Követhetjük a kiképzését és első napjait a Bátrak körében. A szerző azt írja, a Beavatott sorozat történetét először Tobias szemszögéből kezdte írni, de valahogy az ő szemén keresztül nem tudta volna úgy átadni a  trilógia sztoriját. Ám az olvasók most ebben a könyvben megismerhetik Négyes előtörténetét. Roth ezek szerint újrahasznosította a Tobiasról írt regénykezdeményeit, írt hozzá pár jelenetet és összeszedett mindent, ami Négyesről a fiókjában lapult, majd kiadta e könyv formájában. Ha engem kérdeztek, ennek egy kicsit "húzzunk le még egy bőrt a már bevált és sikeres sorozatról, mert nincs más ötletem" szaga volt, de összességében nem bántam meg, hogy elolvastam, adott némi pluszt a trilógiához.
Kapcsolódó kép
Tobias Eaton
Forrás
A történetek kapcsolódnak egymáshoz, időben követik egymást, a novellák cselekménye a Beavatott trilógia idősíkja előtt halad, vagy az első könyvvel párhuzamos. A sztori, mivel már félig ismerjük, nem annyira izgalmas, de azért volt itt is némi feszültség, drámai helyzet és romantikus szikrázás. Tetszett Tobias családi kapcsolatainak ábrázolása, beilleszkedése a bátrak közé. Tris-hez fűződő kialakulóban lévő érzéseit is szépen bemutatja az írónő. 

Az is pozitívum, hogy jobban megismerhetjük Tobiast, belelátunk a fejébe, megértjük az érzéseit. Az ő szemén keresztül nézve Tris is egész másnak tűnik, kicsinek, törékenysége ellenére is bátornak és erősnek. Shauna, Zeke, Eric és Amar is több szerepet kap, közelebb kerül az olvasóhoz. Javaslom ezt a kötetet még a trilógia harmadik része előtt olvasni (annak, akinek még mindkettő hátravan), és akkor az Amar-szál is érthetőbb, élvezhetőbb. 

A könyv külleme szép, borítója esztétikus, alapvetően a fordítással is elégedett vagyok, bár akadt egy-két zavaró kifejezés. Az óriáskerék utalás is érthető, Tris és Tobias erre másztak fel, mikor Tris rájött, hogy tetszik neki a fiú. Habár ez a jelenet ebben a köteteben pont nincs benne, így egy kicsit furcsa, hogy pont ez került a borítóra. Egyébként mind színvilágában, mind pedig a grafikáját tekintve illik a többi kötet közé. Roth az egyszerű, sallangmentes, de néha annál drámaibb hatást elérő stílusát is megtartotta. 

Mindent egybevéve ez a könyv nem több, mint egy kis kíváncsiságot kielégítő írásgyűjtemény, ami fokozza a trilógia általi élményt, egy kis pluszt ad hozzá, de világmegváltást ne várjon tőle senki. Azoknak ajánlom, akik szeretik az alaspsztorit, megkedvelték a karaktereket és nem akarják még elengedni őket. Akik szeretnének még megtudni róluk egyet-mást, de nem körömrágóan izgalmas akcióra számítanak, azok olvassák el bátran. 

Értékelés
Cselekmény, történet: 5/4
Karakterek: 5/4
Leírás, stílus: 5/4
Borító, küllem: 5/4

Összesen: 20/16

Stílusosan 4x4 pontot adtam. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates