2018. szeptember 7., péntek

Chanda Hahn: Tükröm, tükröm

Chanda Hahn: Tükröm, tükröm...
(Balszerencsés tündérmese 2.)



Mina Grime eddig sikeresen túl van már pár küldetésen, és úgy tűnik, egyre leleményesebben talál megoldást a mesékhez. De ahogy a lány egyre ügyesebb, a Történet is egyre nehezebb kihívások elé állítja. Mina érzi, hogy sokkal nehezebb és félelmetesebb dolgokkal kell megbirkóznia, mint korábban. Úgy tűnik, Jared mindent megtesz, hogy elnyerje Mina bizalmát, ennek ellenére az őt körüllengő titokzatosság éberségre kényszeríti a lányt.

Legújabb küldetésében a barátai játsszák a főszerepet, de korántsem olyan leosztásban, ahogy azt Mina először gondolta. Közben emberek tűnnek el titokzatos módon, köztük Jared is. És míg Mina próbál szembeszállni a Történettel, elveszíti legerősebb fegyverét, a Gimoire-t. A lány kénytelen teljesen egyedül szembenézni a fenyegetéssel, és úgy tűnik, a mese megoldása csak olyan áron valósulhat meg, ha Mina megbirkózik vele, hogy szerelme, Brody a legjobb barátnője karjaiba fut. Amikor már minden veszni látszik, Mina szerettei veszélybe kerülnek, és a lány már abban is kételkedik, hogy ő túléli-e a próbát. Végső elkeseredésében felteszi a jól ismert kérdést: „Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken?”

Chanda Hahn sorozatának első része tetszett, ezért gyorsan el is olvastam a másodikat. Ez is jó és izgalmas volt, de valahogy nem volt meg az a varázsa, ami miatt az elsőt szerettem. Ezzel együtt sem volt olyan rossz könyv. Érdekel a harmadik rész és a magyarul kiadatlan folytatások is.

Ott vesszük fel a történet fonalát, hogy Mina már jó pár mesét befejezett, egyre ügyesebb és magabiztosabb. Most épp az Aranyfürtöcske és a három medve c. mesében jár, a varázskönyv segítségével foglyul ejti a gonosz tündéreket. Amint ezt sikerül elintéznie, újabb mesébe csöppen, de nem minden utalást vesz észre. sejti, hogy a Hófehérke mesében van, de másképp képzeli a szereposztást ás a megoldást. Pedig Jared még próbál neki utalásokkal segíteni. Mina szenved amiatt, hogy Brody nem emlékszik a kapcsolatukra, de a lány elhatározza, hogy megvédi a barátait azzal, hogy nem keveri bele őket a Grimm-átokba. Brody és Nan így nem tudnak semmiről, emiatt furcsának találják Mina viselkedését. Brody ugyanakkor mintha sejtene valamit, fura érzése van Minával kapcsolatban, de a lány kénytelen titkolózni előtte. És itt van még az idegesítő Jared, aki mindenre emlékszik, de úgy tesz, mitha nem is ismerné Minát. Nos, a történet halad a maga útján, Mina izgalmas és veszélyes helyzetekbe keveredik. Hol őt kell megmenteni, hol neki kell megmentenie másokat. Alapvetően érdekes történet, bár ezúttal kevésbé volt számomra érdekfeszítő, főleg a könyv első fele. 
Kapcsolódó kép
Forrás: tumblr.com
Mina karaktere valamelyest fejlődött, például sokkal bátrabb és elszántabb lett, viszont volt, amiben ezúttal sokkal idegesítőbb volt. Például irigy, féltékeny, rosszindulatú és sekélyes. A naivitásáról nem is beszélve. Néha nagyon lassan jött rá a kilométerekről ordító összefüggésekre. Nagyon bosszantó volt, mikor csak a butaságain járt az esze, ahelyett, hogy gondolkodott volna. Mina rájön a csak nehezen sejthető dolgokra, de nem esik le neki az, ami szinte kiveri a szemét. A másik idegesítő dolog a könyvben a titkolózás. Szeretem a rejtélyeket, de itt kissé sok van és akad, amire egyelőre nincs magyarázat. Sok mindenre nem kapunk egyenes választ. Ez így elég idegtépő. Remélem, mindenre fény derül a sorozat végén. 

Brody ezúttal is kedvelhető figura, de nem annyira került közel hozzám, mint az első könyvben. Jaredet pedig hol utáltam, hol kedveltem, most épp nem tudom, hova tenni. Egyelőre úgy vagyok, mindegy melyik sráccal jön össze Mina a végén, bár van egy olyan érzésem, hogy a szerző el fog menni a Jared-irányba. Kapunk új szereplőket is ebben a részben: Nan anyukáját és mostohaapját, valamint egy kis tündelányt. És megismerkedünk pl. a tündérkirálynővel, meg a fiával is. Bevallom, nem értettem, miért utálja annyira Nan mostohaapja Minát és erre nem is kaptam magyarázatot. 

A mesei utalások most is szenzációsak voltak. Ötletes volt, hogy kerülnek át a jelenkori világba a mesebeli dolgok, pl. a Csipkerózsikából a sárkány vagy az átoktörő csók. A Hófehérke történet volt a leghangsúlyosabb a könyvben, erre is számos utalást találunk. Volt itt alma, vadász, varázstükör, alvás-halál (kóma), üvegkoporsó (csupa üveg falú kórház), gonosz mostoha, herceg, törpék, stb., bár nem minden olyan formában, ahogy elképzeltük, mindenben volt egy kis csavar. A legtöbb rejtélyre már az elején rá lehetett jönni, nem estem hanyatt egyik fordulattól sem, de attól szórakoztató volt a könyv.
Kapcsolódó kép
Forrás: tumblr.com
A stílus maradt olyan, mint az első résznél. E/3 narrációt alkalmaz a szerző, általában Mina szemszögéből, az ő fejébe látunk bele legjobban. Egy-két bekezdésben átugrunk Nan, Brody vagy épp Jared fejábe, de ez az ugrálás nem volt olyan gyakori, hogy zavaró legyen. Sok mindenben együttéreztem Minával, de nem mindenben tudtam megérteni. De hála az égnek már nem volt annyira ügyetlen és szerencsétlen, mint korábban. A szöveg nincs túlbonyolítva, a szerző nem használ zavaró képeket vagy nehezen érthető szófordulatokat, alkalmazkodik a célzott korcsoporthoz, a 14-18 év közötti olvasóközönséghez. Én jócskán elmúltam már tizennyolc, nekem lehetett volna kicsit hosszabb, kidolgozottabb is a regény, mert elég rövidke, 300 oldal sincs. Egy nap alatt elolvastam, pontosabban egy délután meg egy este alatt. 

A könyv külleméről annyit mondanék, hogy tetszik, de nem kiemelkedő. Jó a Hófehérke-utalás a borítón, pl. a piros alma (bár a szőke Hófehérke kicsit fura, de a könyvet olvasva érthető). A kiadvány minősége remek, jó a lapok anyaga, esztétikus a betűtípus, könnyen olvasható. A nagy betűk nem fárasztják a szemet. Itt-ott azért akadt benne hiba, pl. ártelemszerűen nem az a szereplő szólalt meg, aki oda volt írva, ilyesmi. Összességében ajánlom az épp csak egy kicsit romantikus tündéres YA könyvek kedvelőinek, és azoknak, akik szeretik a mesefeldolgozásokat. Akinek tetszett az első rész, szerintem annak ez is elnyeri a tetszését. 

Értékelés:
Tartalom, cselekmény, történet: 5/4
Karakterek: 5/4
Leírés, stílus, ábrázolásmód: 5/4
Borító, küllem: 5/4

Összesen: 20/16

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates