2018. szeptember 14., péntek

Kelly Oram: Cinder & Ella


Kelly Oram: Cinder & Ella

Ella élete minden, csak nem tündérmese. Nyolc hónapja, hogy a tizennyolc éves lány édesanyja autóbalesetben meghalt, ő pedig súlyos sérüléseket szenvedett a karambolban. Most gyerekkora óta nem látott apjához meg annak új családjához kell költöznie, ahol egy mostohaanya és két utálatos mostohatestvér várja. Mesés

Egyvalaki tartja Ellában a lelket: Cinder, akivel évek óta barátok a neten, de sosem találkoztak. A lány annyit tud, hogy a fiú vicces, szexi, okos, és ugyanakkora könyvmoly, mint ő. (Meg hogy totál bele van zúgva a nagydumás srácba, de ez mellékes) Fogalma sincs róla, hogy Cinder az egyik legmenőbb hollywoodi színész, aki a kedvenc könyvükből készült filmben játssza a herceget. Vajon képes a valóságban is tündérmesévé változtatni Ella életét?

Tovább haladok a várólistacsökkentéssel. Ez a LOL-könyv is régóta várja már, hogy elolvassam, de most azt gondoltam, ideje lesz elkezdenem, ha már ennyire benne vagyok ebben a mesefeldolgozás-témában. A címéből ítélve ez egy újabb Hamupipőke retelling sztori. Nos, ebben nem csalódtam. És a könyvben sem.

Ez volt az első LOL könyv, amelyet olvastam, de ha a többi is ilyen, akkor rám számíthatnak olvasóként, mert ez kifejezettem tetszett. Adott egy lány, aki a mostohacsaláddal kénytelen élni, ám itt van némi csavar a történetben. Ella anyja halála után kerül a tíz éve külön élő apjához és annak új feleségéhez, valamint lányaihoz. A könyvben az egyik fő konfliktusforrást az apa-lány akapcsolat okozza, valamint Ellának az új család többi tagjához való kapcsolata. Üdítő fejlemény, hogy nem minden mostoha volt gonosz, és az írónőnek nagyon jól sikerült felépíteni az érzelmeket a család-szál minden vonatkozásában. Megbántottság, elhagyatottság, irigység, féltékenység, alkalmazkodás, múltbeli bűnök felemlegetése, öngyilkossági hajlam, harc az önállóságért, iskolai kiközösítés és szekálás - csak néhány téma azok közül, melyek előtérbe kerülnek a könyvben. 

A másik fontos cselekményszál a Cinder és Ella között szövődő szerelem, amely szintén hangsúlyos szerepet kap. Ella egy egyszerű, félig latina származású lány, aki egy balesetben megsérült, Cinder viszont egy ismert színész, valódi sztár, akiért milliók rajonganak és a szenzációhajhász lesifotósok meg a fanatikus rajongók minden mozdulatát figyelik. Ella az interneten ismerkedett meg a sráccal, aki nem vallotta be neki igazi kilétét, a lány csak a netes nicknevén ismeri. A Cinder és az Ellamara név egy olyan képzeletbeli mű (könyv és film) főszereplőinek a nevei, melyért főhőseink rajonganak a könyvben. A lány és a srác ilyen néven ismerik csak egymást, de közben a legjobb barátok, lelki társak, szerelmesek lesznek anélkül, hogy tudnák, ki kicsoda valójában. Cinder a sztárságát titkolja el, Ella pedig azt, hogy a balesetben maradandó károsodásokat szenvedett mind testileg, mind lelkileg. 
Kapcsolódó kép
Ilyennek képzelem Cindert/Briant (A képen Zayn Malik)
Forrás: look.co.uk
Ella küzdelmei és rehabilitációja, illetve testi-lelki felépülése mellett a főhősök között lévő kapcsolat nehézségeit követheti nyomon az olvasó. Kedves, jól felépített szerelmi Emellett ott van még a sztárság árnyoldalait taglaló kérdéskör, a népszerűséggel együtt járó felhajtás és rosszindulat kezelésének problémája, valamint a döntésképtelenség leküzdésének, az önérvényesítésnek a kérdése is. Nagyon sok összetett problémával foglalkozik a könyv és mindegyiket jól közelíti meg, elég részletességgel tárgyalja, mégsem szájbarágósan. Tetszett az egyensúly a drámai és a romantikus, illetve a szívmelengető részek között. A történetbe nem nagyon tudok belekötni.

A karakterek is a szívemhez nőttek, szerettem Ellát és a családját. Az egyetlen negatívumot Ellával kapcsolatban a könyv első felében éreztem, mikor saját megbántottsága és sértettsége miatt úgy megy oda az új családhoz, hogy eleve utálja őket. Nem veszi észre, de tulajdonképpen ő az, aki nem akar beilleszkedni, eleve nem szimpatikus neki egyik mostoha-családtag sem, nem is erőlteti meg magát, hogy velük barátkozzon és minden megnyilvánulásukat sértésnek vagy személye elleni támadásnak fog vel. Ez persze valahol érthető, hiszen nagy veszteség érte, még nem épült fel, sőt, bizonyos fogyatékosságai maradandóak, persze, hogy el van keseredve. Ráadásul odakerül a szinte idegen apjához, aki annak idején elhagyta őt, és azóta felé se nézett, már vígan él az új nőjével meg annak a gyerekeivel, akik nem is a sajátjai, mégis sokkal jobban ismerik őt, mint a saját lánya. Nehéz lehet ilyesmit feldolgozni, de a könyv végére mindenki őszinte lesz mindenkivel. Előkerülnek a fájó pontok, kiéleződnek a konfliktusok és mindenre születik kompromisszumos megoldás. 

Alapjában véve a családtagokat is bírtam és bár eleinte tényleg gonosz mostohának tűntek, később árnyaltabb lett a kép. Juliette eleinte semleges volt, majd nagyon szimpatikus karakter lett. Tulajdonképpen ez volt az érzéseim az apuka és a mostohaanya figurájával is. A másik mostohatesóval más a helyzet, ő tényleg gonoszul viselkedett, de ő sem volt velejéig romlott, csak irigykedett és féltette a boldogságát: nagyon halványan érthetőek voltak az indokai. Férfi főhősünk, Cinder vagyis Brian nagyon kedvelhető szereplő. Eleinte kicsit gyáva és nem tud kiállni a saját érdekeiért, de a végén megjön az esze és a bátorsága. Jók voltak az üzeneteik, a beszélgetéseik Ellával, itt-ott beszóltak egymásnak, szórakoztató volt olvasni a csipkelődéseiket. A könyv vége pedig szuper volt, nagyon bejöttek a hamupipőkés utalások. 
Kapcsolódó kép
Ilyennek képzelem Ellát
Forrás: twitter.com
A könyv olvastatta magát, két nap se telt bel, mire végeztem vele. Az írónő stílusa nagyon tetszik. Nem bonyolítja túl a dolgokat, könnyen, érthetően fogalmaz, viszont sokféle témával foglalkozik. Nem volt az az érzésem, hogy csak bele-belekapunk valamibe és aztán nincs kidolgozva, mint sok más könyvnél. Itt minden problémának volt gyökere, következménye, megoldása. Az érzelemábrázolás remekül sikerült, itt-ott humoros elemeket is találunk a sok drámai esemény mellett. 

A mű külseje egész jó, fiatalos, ezzel nagyjából jelzi az olvasóközönség korát. A borítókép nekem kissé től színes és harsány, nem is beszélve arról, hogy talán kicsit túl vidámnak érzem ilyen komoly témákat boncolgató könyvhöz képest. Bár nekem kicsit től gyerekes, azért értékelem a rajta lévő utalásokat, az üvegcipellőt, a telefonokat, a jegyet, a sztárságot jelképező csillagokat és a két emberalakot. Ellát egyáltalán nem ilyennek képzelem, Briant se igazán, de ez még nem olyan nagy baj. A könyv küllemével, a kiadás minőségével sincs bajom. Igényes, szép, minden oké vele. 

Összbenyomásom az, hogy ez egy jó kis tinikönyv. Aranyos szerelmi történet, mellé komoly problémák, konfliktusok, küzdelmek. Ajánlom azoknak, akik szeretik a jelenben játszódó (nagyjából) reális, romantikus YA történeteket. Akiket vonz a sztárok világa, szeretik a gimis történeteket, vagy  a mesefeldolgozásokat, azoknak biztosan tetszeni fog. 

Értékelés
Történet, cselekmény: 5/5
Karakterek: 5/5
Leírás, stílus, ábrázolásmód: 5/5
Borító, küllem: 5/5

Összesen: 20/19

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates