2018. szeptember 4., kedd

J. L. Armentrout: Perzselő csók


J. L. Armentrout: White hot kiss - Perzselő csók
(Komor elemek 1.)

Az első csók az utolsó lehet

A tizenhét éves Layla nem vágyik másra, csak normális életre. Szeretne beilleszkedni az iskolában, és rendes randira menni a dögös Zayne-nel, akibe egy örökkévalóság óta bele van zúgva. Az a gond, hogy Zayne úgy bánik Laylával, akár a kishúgával – ráadásul a lány élete csöppet sem normális. Layla félig démon, félig gorgó, és olyan képességekkel rendelkezik, mint senki más. És bár Zayne őrző, azaz a gorgók közé tartozik, akiknek feladata a démonok levadászása és az emberek védelme, Layla csókja megölne bárkit, akinek lelke van – beleértve Zayne-t is. Aztán a lány megismerkedik Rothtal: a tetovált, pokolian szexi démonnal, aki azt állítja, hogy minden titkát ismeri. Layla tudja, hogy távol kéne tartania magát tőle, de nehéz ellenállni a kísértésnek, amikor ezzel a fiúval végre nem akadály a csókolózás. Ha megbízik Rothban, azzal végleg tönkreteheti az esélyeit Zayne-nél, miközben árulónak bélyegezheti az őrzők családja, akik felnevelték. Ám miután Layla egy erőszakos démon-összeesküvés kellős közepén találja magát, az ellenség csókja egyszeriben semmiségnek tűnik a közelgő világvégéhez képest.

Jennifer L. Armentrout neve ismerősen csenghet a Luxen rajongóinak. Az írónő J. Lynn néven is publikál, főleg new adult irodalmat, míg az Armentrout nevet főleg a young adult korosztálynak szóló írásainál használja. Nos, a Luxen sorozatból én is olvastam már pár könyvet (a többi még várólistás), így érdekelt ez a regénye is. A fülszöveg is felkeltette az érdeklődésemet, bár azt a látszatot kelti, mintha a női főhős legnagyobb problémája az lenne, kivel tud csókolózni ls kivel nem, ezért valami gagyin romantikus dologra számítottam,. Kellemesen csalódtam: ez a könyv kifejezetten jó és épp csak az egészséges mértékben koncentrál a romantikára. Van itt minden: akció, izgalom, intrika, titkolózás, veszélyes helyzetek, gonosz ellenségek, vicces barátok, hömpölygő érzelmek, stb.

A sorozatcímre nem találtam magyarázatot. Miért éppen Komor elemek?? Az eredeti Dark elements (Sötét elemek) még érthető is valamelyest, de magát az elemek szót nem értem, mi köze a könyvhöz. Na mindegy, talán a sorozat többi részében fény derül rá. Ugyanis azokra is kíváncsi vagyok, nagyon is. A könyv nagyon elnyerte a tetszésemet, most azonnal olvasnám a folytatást, de a kiadó ütemterve szerint majd csak karácsonyra várható. Addig kénytelen leszek más olvasnivalóval beérni.

A könyv szinte mindenben tökéletes volt számomra. Éppen kellő arányban van benne a feszültség, az akció, az érzelmek és a romantika. Egyedül a borítóval kapcsolatban nem érzem, hogy a legjobban sikerült. Szép, esztétikus de nem az igazi. Valahogy nem ilyennek képzelem a szereplőket. A képen látható alakok Laylára és Rothra emlékeztetnek, de egyik sem így élt a képzeletemben olvasás közben. A lány alakja még elmegy, bár sokkal világosabb hajjal képzeltem el, (ahogy írja is, hogy platinaszőke); de a fiút egyáltalán nem ilyennek képzelem. A tipográfia sem az igazi, nem tetszik a betűtípus és a srác tetoválását is eltakarja egy felirat. A kígyós tetkó feltüntetése egyébként jó ötlet, illik a könyv tartalmához. Ezt leszámítva a könyv külleme, a kiadás minősége, a fordítás jó, ezekben nem vettem észre hibát vagy negatívumot. 
A cselekmény magával ragadó, izgalmasabbnál izgalmasabb helyzetekbe kerül a főszereplő lány. Akciódús jelenetek váltakoznak romantikus, humoros vagy épp drámai, érzelmes részekkel, itt-ott titkokkal és rejtélyekkel fűszerezve. Másfél nap alatt elolvastam annak ellenére, hogy majdnem 500 oldalas, szerintem ez mindent elmond. Az akciódús részek, az üldözés-menekülés és a küzdelmek remek ábrázolása is az írónő fejlődésének ékes bizonyítéka.  

Tetszettek a leírások, könnyen el tudtam képzelni a harcjeleneteket és a különféle lényeket. Érdekes volt a nyomozgatás, a rejtélyek kibogozása és a titkok feltárása is. Ez a könyv azon kivételes írások közé tartozik, ahol végre az érzelmi oldal is átjött, mind a romantikus szálon, mind a család-múlt-bűntudat vonatkozásban, mind pedig az erkölcsi kérdésekben (ki a jó és ki a rossz, mitől marad tiszta a lélek, stb.)

Ehhez azonban jól kidolgozott karakterekre volt szükség. Emlékezetes marad Roth és Zayne figurája, nekem mindketten nagyon szimpatikusak voltak, főleg Roth. A démonsráv vagány, jól néz ki, beszólogatós, de megbízható, őszinte, és persze mindig lehet rá számítani, ha baj van. Szórakoztatóak voltak a csipkelődő párbeszédeik Laylával és a köztük lévő vonzalom is átjött. A másik fiú, Zayne egy gorgó, az őrzők köző tartozik, bátor, kedves és aggódó, bár kissé sértődékeny. Meg tudtam érteni Laylát, hogy mindkét fiúban talált valami szerethetőt. Az ő karaktere is szerethető volt, nem volt sem buta sem elkényeztetett, és hál'istennek Mary Sue-karakter sem lett belőle. Félig démon és félig őrző ő, akinek a démoni oldalát az őrzők, akikkel felnőtt, megpróbálták elnyomni. 

A nevelőapa, Abbot is érdekes figura volt. Nem lehetett tudni, milyen érzéseket táplál Layla iránt, tényleg törődik-e vele mintha a lánya lenne, vagy csak ki akarja használni a képességeit? Valóban megesett a szíve az ártatlan gyermeken, ezért fogadta be, vagy a lány démoni oldala miatt előbb-utóbb az életére akar törni? Nagyon bírtam Layla emberi barátait, a csacsogós Stacey-t és a kocka Sam-et, aki mindig lényegtelen infókkal traktálta a barátait. Oké, kicsit sablonos figurák, de szórakoztatóak voltak. 

Mindent egybevéve remek könyv ez, ha a borítókép még szebb lenne, megkapná a maximális pontot. Ajánlom azoknak, akik szeretik az akciódús, romantikus YA könyveket, melyben egy tizenhét éves lány próbálja túlélni a démonok harcát, melybe akaratlanul is belecsöppent és közben még a szerelem is rátalál. Akinek bejöttek J. L. Armentrout más könyvei, azoknak ez is tetszeni fog, nekik mindenképp ajánlom.

Értékelés
Tartalom, történet, cselekmény: 5/5
Karakterek: 5/5
Leírás, stílus, ábrázolásmód: 5/5
Borító, küllem: 5/4

Összesen: 20/19

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates