2018. szeptember 10., hétfő

Marissa Meyer: Scarlet





Scarlet - Piroska és az Ordas Rend katonái 
(Holdbéli krónikák 2.)

Cinder, a kiborglány kalandjai folytatódnak - éppen szabadulni próbál cellájából, de még ha sikerül is neki, ő lesz a Nemzetközösség legkeresettebb szökevénye. Eközben francia földön nyoma vész egy idős asszonynak, Michelle Benoit-nak, gyönyörű és makacs unokája, Scarlet pedig rendületlenül keresi. A vörös hajú francia szépséggel a nyomozása során egyre különösebb találkozások történnek. Megismerkedik Farkassal, az egyszerre vonzó és ijesztő pankrátorral, akivel együtt erednek a rejtélyek nyomába. De a rejtélyek csak sokasodnak, miután megismerkednek Cinderrel. Ahogy közös erővel próbálják megakadályozni, hogy Levana királynő végveszélybe sodorja a Föld teljes lakosságát, lassanként fény derül arra is, mi köze egymáshoz Scarletnek és Cindernek...

Aki olvasta a bejegyzésemet a Holdbéli krónikák első részéről (Cinder), az tudja mennyire szerettem. Minden megvolt benne, ami egy jó könyvhöz kell: izgalmak, fordulatok, akció, érzelmek, titkok, kidolgozott szerelmi szál. Ennek tetejébe még mesefeldolgozás is és a távoli jövőben játszódik. Nos, a második részt nem kis elvárásokkal kezdtem el, de a Scarlet c. kötetnek is sikerült megugrania a lécet. Nem lett akkora nagy kedvenc, mint a Cinder, de szerettem, és ugyanúgy végigizgultam.

A helyszín ezúttal félig a Föld, félig pedig az űr, illetve az űrhajó, szóval itt még több sci-fi elemet kapunk. A földi helyszínek közül természetesen megjelenik Új-Peking, ahol Kai uralkodik, valamint fő helyszínünk Európa, méghozzá Franciaország, ahol Scarlet él egy kis vidéki farmon. 

Képtalálat a következőre: „scarlet meyer”
A portugál borító
Forrás: moly.hu
Nos, itt már két főszereplőnk van: Cinder és Scarlet. Cinder szála folytatódik ott, ahol az előző könyv véget ért, a kiborglány ahelyett, hogy várja, hogy Levana királynő elvigye a Holdra és halálra ítélje, megpróbál megszökni a börtönből. Ehhez váratlan segítséget kap Thorne kapitány személyében, akinek karaktere feldobta az egész könyvet. Nagyon szórakoztató volt! Imádtam a csipkelődéseiket Cinderrel, sokszor beszólogattak egymásnak. Jó volt újra hallani Iko-ról is. Egy másik szálon Kai életét követjük nyomon, megtudjuk, hogyan (nem) sikerül neki szembeszállni a gonosz holdbéli királynővel és milyen érzéseket táplál Cinder iránt. Hamupipőke történetében tehát ott járunk, hogy a bál után mindenki őt keresi. Cinder sok mindent megtud a múltjáról, és végre döntésre jut, hogy Cinderként menekül tovább, vagy Selene hercegnőként szembeszáll Levanával.

Másik főhősnőnk a második kötet címszereplője: Scarlet. A vörös hajú francia lány egy farmon él a nagymamájával, ahol paradicsomot termesztenek. De a nagymamája eltűnt és a lányt kétségbe ejti, hogy a rendőrség sem tud segíteni neki. Persze mi, akik olvastuk az első részt, már tudjuk, hogy Scarlet-nagyinak Selene hercegnőhöz volt köze és most Levana katonái üldözik, hogy a hercegnő nyomára bukkanjanak. Scarlet tehát belecsöppen egy olyan veszélyes ügybe, melyhez semmi köze sincs, valamint mellé szegődik egy Farkas névre hallgató különös fiatalember, aki legalább olyan veszélyes, mint amilyen kedves. Gondolom ebből már sejtjető, hogy ez a kötet Piroska és a Farkas törénetét dolgozza fel modern formában és érdekes csavarokkal.
Kapcsolódó kép
Forrás

Tetszett, hogy bár ismerem a mesét, a fordulatok nem voltak kiszámíthatóak, az írónő mindig meg tudott lepni valamivel. Nagyon el voltak találva a mesei utalások és azok a részek is, ahol a szerző eltért a mese történetétől, mert kreatív lenni. Ez a könyv is sok izgalmat és akciót tartogat, meg persze egy kedves romantikus szálat (amiből egyébként jó lett volna többet kapni). Remélem, olvashatok még Scarleték párosáról a következő könyvben is, mert még olyan félkész a kapcsolat a két szereplő között (ami a történtek fényében persze érthető). Sok drámai esemény történik ebben a könyvben, de ezt a borongós hangulatot a romantikus elemek, valamint a humoros részek, poénok oldják. Összességében nagyon bejött ez a történet is, Meyer csodálatosan felépítette ezt a világot. Minden logikus, minden apróságnak van értelme.

A szereplőket nagyon megkedveltem, Cindert eddig is szerettem, de a jelleme sokat változott az első rész óta, sokkal vagányabb, erősebb, okosabb lett. Kai most is cuki, szerethető, aranyos srác, de kicsit tehetetlen császár. Scarlet pedig eleve bátor, vagány, badass hősnő, aki nem fél cselekedni, sem a szerettei segítségére sietni. Nem hátrál meg, ha nehézségekbe ütközik, igazi túlélő és eléggé vág az esze. Farkas és a fivére érdekes karakterek, sosem tudni, mit várhatunk tőlük. Mivel mi olvasók tudjuk, hogy ők farkasmutánsok, akik Levana katonái, nem lepődünk meg annyira, mint Scarlet, de azért a sztori néhol így is sokkoló volt. 

Képtalálat a következőre: „scarlet meyer”
Scarlet egy külföldi borítón
Forrás
Szerettem az új és a régi szereplőket egyaránt, de az i-re a pontot Carswell Thorne tette fel. Vicces volt, őrült, beképzelt és szórakoztató. Vagánykodott, de tudta, mikor kell magát visszafogni. Kicsit emlékeztetett Flynn Riderre az Aranyhaj és a nagy gubanc c. meséből. Ja, ha már itt tartunk, a sorozat harmadik része, a Cress Aranyhaj (Rapunzel) történetét dolgozza fel. Nagyon várom, de úgy döntöttem, nem kezdek bele angolul, mert a Könyvmolyképző kiadja az egész sorozatot magyarul, tehát elvileg hamarosan megjelenik a harmadik rész is végre, a magyar olvasóközönség számára is elérhető formában. Nagyon remélem, hogy hamar jön a harmadik rész, mivel az első két résznek már van magyar kiadása, kvázi azzal nem sokat kell foglalkozni (nem kell lefordíttatni, stb.), csak újra kiadni. Bízom benne, hogy nem kell éveket várni az egyes kötetek között.

A kiadvány szuper minőség, szép a borítókép, jók a lapok, tetszett a fordítás is. Alig találtam benne kivetnivalót, megfelel az ízlésemnek. Talán a borító lehetne egy kicsit esztétikusabb, kifejezőbb, élénkebb. Megvan benne a Piroska-utalás, de ennyi. Hiányzik valami extra. Az írónő stílusa remek, annyira szépen fogalmaz, és olyan pontosak a leírások, hogy mindent könnyen el tudtam képzelni annak ellenére, hogy nem vagyok nagy sci-fi rajongó. Az ábrázolásmód, az információadagolás, a feszültségkeltés, az érzelmek megalapozása terén is fantasztikus ez a könyv. Nem tudom, mi az oka, de a Cinder egy picit jobban tetszett, pedig ebben is megvan minden, ami csak kell egy szórakoztató olvasmányhoz. Talán azért érzem így, mert itt kétféle történetet kapunk, melyek persze a végén összeérnek, de így meg kellett osztani a figyelmünket a két történetszál között (és akkor még ott volt Kai szála is). Lehet, hogy tudat alatt ezt a szétszabdaltságot éreztem egy icipici negatívumnak, pedig alapjában véve minden cselekményszál izgalmasan alakult, nem volt olyan személy, akiről ne olvastam volna szívesen.

Összességében kitűnő könyv, ajánlom a sci-fi rajongóknak és a mesefeldolgozások kedvelőinek. Akik szerették az első részt, azoknak ez is tetszeni fog. Jó viszontlátni a már kedvelt szereplőket és megismerni újakat. Szórakoztató, romantikus, akciódús YA történet, mely a folytatásra is biztosan tartogat még izgalmakat. Én nagyon várom.

Értékelés:
Történet, cselekmény: 5/5
Karakterek: 5/5
Leírás, stílus: 5/5
Borító, küllem: 5/4.5

Összesen: 20/19.5


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates