2012. június 29., péntek

Brent Weeks: Az árnyékvilág peremén Brent Weeks: Éjangyal trilógia 2. – Az árnyékvilág peremén

Brent Weeks: Az árnyékvilág peremén

(Éjangyal trilógia 2.)

Kylar leszámolt orgyilkos életével. Az Istenkirály hatalomátvétele után a mestere, Durzo, és legjobb barátja, Logan halottak. Kylar új életet kezd: egy új városban, új barátokkal, új hivatással. Új életével új titkok kerülnek napvilágra és régi ismerősök keresik fel Kylart. A sok új rejtély közül csak egy, hogy Logan talán életben van. Kylart fájdalmas választások elé állítják: örökre kilép az árnyak közül, és békében él új családjával, vagy kockára tesz mindent, hogy végrehajtson egy utolsó, nagy megbízatást? 

A trilógia második kötete hasonlóan jó volt, mint az első. Szerencsére rögtön egymás után olvastam a kettőt, így teljesen képben voltam: még elevenen élt bennem az első kötet tartalma, hangulata. 

Történetünk ott indul, hogy a khalidori uralkodó, az "Istenkirály" (Garoth Ursuul) átvette a hatalmat Cenaria fölött. Az istenkirályt egyébként olyasminek képzelem, mint az egyiptomiaknál a fáraót: az uralkodójukat istenüknek is tekintették. Ennek persze az az oka, hogy Ursuul (és vérvonala) hatalmas varázserővel rendelkezik és rengeteg varázslója (vürdmeistere) van. 

Miután a khalidoriak elfoglalták az országot, megölték a legtöbb nemest és királyt, az Istenkirály és népe óriási pusztítást hajt végre Cenariában. Házakat gyújtanak fel, fosztanak ki, embereket ölnek, nőket bántalmaznak. Így áldoznak istennőjüknek, Khalinak. Nehéz itt élni, de Mama K arra törekszik, hogy minél több lányt menthessen meg, bordélyában biztosít nekik védelmet. Khaldrosa és a többi lány nagy feladatot vállal, hogy élhessenek, ezzel kockáztatják szeretteik elvesztését. Khaldrosa pl. a férjét . Az ő sorsukat is nyomon követi a történet, hogy hogyan sikerül feldolgozniuk ezt az egész helyzetet. De ez csak az egyik mellékszál. 

A fő cselekményszál természetesen Kylar története, aki felhagyott mestergyilkos múltjával és gyógyfüveket akar árulni (ehhez nagyon ért, hisz Durzo megtanította). Elene-vel és Uly-val elköltözik, hogy új életet kezdjen távol Cenariától. Ám nem tudja megtagadni önmagát. Bevallom, Elene itt egy kicsit már idegesített: miért nem fogadja el Kylart olyannak, amilyen? Miért akarja megváltoztatni és miért nem akarja, hogy beteljesedjen a szerelmük? Szegény srác, mióta futkos Elene után, mindent feladott érte, a lány pedig úgy tűnik, mintha nem viszonozná. A kard eladása nagyon vészjósló és idegesítő jelenet volt, nem akartam! És az, hogy mit vett Kylar a pénzből... majdnem a falra másztam. Te jó ég! 

Persze ebből további bonyodalmak származnak, Jarl és legfőképpen Vi kavarnak be a történetbe. A könyv vége például nagyon ütős! Végül Kylar-nek nem marad más választása, mint hazamenni: ha fikarcnyi esély is van rá, hogy barátja, Logan életben van, meg kell mentenie. 

Szegény Logan eközben a Lyukban senyved, a börtön legsötétebb és legelhagyatottabb részében, ahol csak a legelvetemültebb rabok vannak, éhen-szomjan évek óta. Elvadult emberek, teljesen leállatiasodva, egymást eszik, és ha valaki leesik a lyukba, azon bosszankodnak, hogy elveszett a hús, amit megehettek volna. Logannek ilyen barbár, durva körülmények között kell megőriznie emberségét, ugyanakkor valahogy túl kell élnie. Ha nem elég erős, ő lesz a következő fogás... Közben pedig valahogy meg kellene szöknie. Furcsa szövetségeket kényszerül kötni, de nem biztos, hogy van kiút. Segítségre nem számíthat, mindenki halottnak hiszi. 

Új mellékszereplők bukkannnak fel: pl. Ariel nővér. Ezzel megismerhetjük a Rendet és az ő mágiájukat, közben nyomon követjük Feirt, Doriant és Solont is. Jobban megismerjük a többi országot és szokásaikat, pl. Khalidort, Waedrynt, Ceurát. Izgalmas volt Khali felbukkanása, no meg Dorian látomásai. A feralitól a hideg rázott... de durva! Brent Weeks-nek van fantáziája. Micsoda lényt talált ki! 

Szóval főszereplőink szép jellemfejlődésen mennek keresztül, a főhősöknek nehéz döntéseket kell meghozniuk, elveszítünk néhány kedves szereplőt, drámai események vannak bőven. De vannak humoros részek is: Ariel nővérnek vicces párbeszédei vannak Vi-vel és Kylar-rel. Kylar és Vi együtt pedig...szikrázik a levegő , bár Kylar természetesen Elene után ácsingózik, aki szintén veszélybe kerül. Van új főgonoszunk is, akit le kell győzni. 

A történet még mindig fordulatos, tud újat mondani. Több szálon halad és egyik szál izgalmasabb, mint a másik. A kötésminőség, a borító (bár az 1. volt a legjobb), a nyelvezet és a fordítás ezúttal is tetszett. A 3. kötet iránti ellenállhatatlan késztetésem pedig garantálná a maximális pontszámot, de Elene idegesítő karaktere miatt kénytelen vagyok levonni fél pontot. 

Értékelés
Tartalom: 5 / 5
Szereplők: 5 / 4,5 
Nyelvezet, stílus: 5 / 5
Borító: 5 / 5
Összesen: 20 / 19,5

Jön a folytatás: 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates