2012. július 2., hétfő

Brent Weeks: Túl az árnyakon (Éjangyal trilógia 3.)


Brent Weeks: Túl az árnyakon 
(Éjangyal trilógia 3.)


Azért küzdj, hogy győzz. Ne azért, hogy ne veszíts. Hogyan lehet választani két élet között? Hogyan döntheted el, feláldozod-e azt, akit szeretsz, azért, hogy megmenthess valaki mást? Kylar nekivág a lehetetlennek, hogy megmentse a barátai és talán az ellenségei életét. Egy istennő életére tör. Választhatsz becsület és barátság között? Te melyiket választanád? A szörnyetegek által ostromlott Cenaria romokban hever. Logannek két választása van: mindent kockára tesz, vagy elpusztítja a királyságot. Az Istenkirály is tervez valamit északon. " Elejétől a végéig lebilincselt. A feledhetetlen szereplők és a fordulatos történet mindvégig lekötött. " - (Terry Brooks, a New York Times bestseller szerzője ) 

Nos, itt vagyunk. Brent Weeks nagyszabású trilógiája a végére ért. A sok eseményszál a végén összefut, hogy egy gigantikus csata vegye kezdetét, melyben akár egész Midcyru elpusztulhat. De ne szaladjunk így előre!

Történetünk ott kezdődik, hogy Logan-nek és seregének egyelőre sikerült legyőznie a feralit és a khalidoriakat. Ebben az is közrejátszott, hogy közben Vi és Kylar elbántak az Istenkirállyal, ez azonban nem várt következményekkel jár számukra. Főleg Kylar-nek okoz kellemetlenséget, amit Vi tett: ám a lánynak nem volt más választása, csak egy módon tudott ellenszegülni az Istenkirály kényszerítő erejének: a fülbevalók segítségével összekötötte magát Kylar-rel! A kapocs erős és eltéphetetlen. Mi lesz így Kylar-rel, aki hozzá van kötve egy lányhoz, miközben egy másik lányt szeret? Mit fog szólni ehhez Elene?

Szóval hőseinknek van gondjuk bőven: Elene élete veszélyben forog, Vi el akar jutni a Rendbe Ariel nővérhez, Kylar, miután meglepő felfedezést tesz a mesterével kapcsolatban, mindent megtesz, hogy betartsa a titokzatos Farkasnak tett igéretét. Emellett Logan-nek akar segíteni, akinek az élete megint veszélybe kerül, közben a becsület és a hatalomvágy között őrlődik. Ő a törvényes király. De felesküdött a királynőnek, nem veheti át a hatalmat, pedig mindenki tudja, hogy sokkal alkalmasabb lenne a feladatra, mint Terah. Logan nehéz döntések sorozatával néz szembe, ahogy Kylar is, aki még nem tudja, mi az ára a halhatatlanságnak. 

Közben Solon, Feir és Dorian is teszi a dolgát. Solon hazaindul szülőföldjére és megismerhetjük az ő történetét, amely érdekes színfoltja volt a sztorinak. Feir szeretne segíteni Lantano Garuwashinak, aki először ellenségként tűnt fel, később azonban egész kedvelhető figurává lépett elő. Dorian pedig a végzete felé halad: lemondott jövőbelátó képességeiről, és egyik korábbi látomását követve elindul, hogy megkeresse jövőbeli feleségét... Ez nem várt fordulatokhoz és izgalmakhoz vezet. Doriannak olyasmiket kell tennie, amitől egész életében menekült, hogy megmenthesse a lányt. Neph Dada vürdmeister pedig mesterkedik valamiben. De ki állíthat meg egy hatalmas varázslót, aki egy Istennőnek akar engedelmeskedni, akinek minden vágya, hogy emberi testet öltsön? Tényleg jó ötlet létrehozni egy élőhalottsereget, aminek tagjai nem éreznek fájdalmat? Zajlik az élet rendesen. 

A cselekmény izgalmakban, váratlan fordulatokban bővelkedik, a szereplők pedig még jobban a szívünkhöz nőnek, mint eddig. Kylar rengeteget változik: hol a van már a félénk kisfiú, aki egykor volt? Vi is rengeteg változáson, fejlődésen megy keresztül. Az eddigi önző gyilkosból érző lény lett, aki végre úgy érzi, tartozik valahová: meg akarja menteni a nővéreit, igaz érzelmei vannak Kylar iránt, önzetlen és fájdalmas dolgokra is hajlandó, hogy másoknak jót tegyen. Elene úgy érzi, végre megtalálja élete célját. Dorian összetett jellemét, bizonytalan gondolatait is megismerhetjük, közben nyomon kísérjük a többi jól ismert, kedvelt szereplőt. A karakterekre most sem lehet panasz: visszatér Durzo is, de teljesen másképp, mint ahogy megszokhattuk és ahogy várnánk. A ka'kari gúnyos beszólásai vicces párbeszédeket eredményeztek közte és gazdája között. 

Fény derül Ezra erdejének titkára is, régi titkok derengenek fel a múltból, a ka'karikról, a Farkasról is megtudunk egyet s mást. Összegezve semmit kivetnivalót nem találtam a könyvben: a borító ezúttal is illet a könyv hangulatához, a kötésminőség jó, nem törik. A történet nagyon-nagyon izgalmas, kiszámíthatatlan és sokrétű. Van benne minden: izgalom, harc, szerelem, csalás, árulás, becsület, megbánás, nehéz döntések, misztikus szörnyek, epikus csata, varázserő, barátság, sorsszerűség. A stílus és a nyelvezet azért is jó, mert az író remekül érzékelteti, kinek a szemszögéből látjuk az eseményeket. Nem csak cselekmény van, hanem a szereplő gondolataiból, szándékaiból megismerhetjük azok okait. 

Nagyon tetszett a trilógia. Néhol durva, kegyetlen dolgok jelennek meg benne, de alapjában véve remek olvasmány. Két nap alatt elolvastam egy kötetet, pedig 600-700 oldalas. És biztos vagyok benne, hogy nem utoljára olvastam. Nehéz elszakadni ettől a jól felépített fantáziavilágtól és a már megkedvelt szereplőktől. 

Értékelés
Tartalom: 5 / 5
Szereplők: 5 / 5
Nyelvezet, stílus: 5 / 5
Borító: 5 / 5

Összesen: 20 / 20

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:

Free Blog Templates